egklimatika-kostovora-lathi

Όσο απλή κι αν φαίνεται ως διαδικασία, η τακτοποίηση του ψυγείου μας είναι αρκετά περίπλοκη. Ως εκ τούτου, καθώς τοποθετούμε τα προϊόντα μας, κάνουμε λάθη που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν τα συνειδητοποιούμε.

Επιπλέον, ενδέχεται να υποπίπτουμε σε σφάλματα ακόμη και σε ό,τι αφορά τη χρήση της εν λόγω συσκευής, κάτι που ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας κοστίσει επιπλέον χρήματα. Επομένως, προτού τοποθετήσουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο, οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν πράττουμε τίποτα από όσα ακολουθούν παρακάτω.

Δεν βάζουμε τα τρόφιμα στα σημεία που πρέπει

Μπορεί να φαίνεται βολικό να στριμώχνουμε τα προϊόντα σε κάθε κενό εκατοστό του χώρου, ωστόσο σίγουρα υπάρχει ένας πιο σωστός τρόπος να οργανώσουμε το ψυγείο μας. Η αποθήκευση των τροφίμων στις σωστές ζώνες θερμοκρασίας θα κάνει τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο, εξοικονομώντας χρήματα από τους λογαριασμούς μας, έστω και μακροπρόθεσμα. Ο γενικός κανόνας είναι να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα και τα ποτά στα επάνω ράφια και πρώτες ύλες όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και άλλα ευπαθή προϊόντα στα κάτω ράφια. Σε ό,τι αφορά το συρτάρι στο ψυγείο μας, είναι το ιδανικό μέρος για τα φρέσκα προϊόντα. Ωστόσο, αποφεύγουμε να βάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά το ένα δίπλα στο άλλο, καθώς το αιθυλένιο από τα φρούτα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χαλάσουν γρήγορα τα λαχανικά.

Τοποθετούμε στο ψυγείο πράγματα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί

Συχνά πιστεύουμε ότι το ψυγείο μας είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να διατηρήσουμε όλα τα ευπαθή προϊόντα μας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να τα βάζουμε στο ψυγείο. Στην πραγματικότητα, η διατήρηση τέτοιων τροφών σε ψυχρή θερμοκρασία θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και θα τα κάνει να χάσουν τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία.

Ορισμένες τροφές που δεν ανήκουν στο ψυγείο είναι το ψωμί, οι ντομάτες, το αβοκάντο, οι φράουλες και τα φρέσκα μυρωδικά. Ιδανικά, τα συγκεκριμένα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Τιγκάρουμε το ψυγείο μας

Μπορεί ένα γεμάτο ψυγείο να μας φαίνεται σκέτος παράδεισος, ωστόσο το ψυγείο μας χρειάζεται αρκετό χώρο προκειμένου να κυκλοφορήσει ο αέρας και να παγώσει σωστά τα τρόφιμα. Χωρίς αέρα, το ψυγείο μας θα υπολειτουργεί, κάνοντας τελικά τα τρόφιμα να χαλάσουν πιο γρήγορα.

Αυτό που έχουμε επομένως να κάνουμε, ως εκ τούτου, είναι να γεμίσουμε σωστά τα ράφια μας όσο πρέπει, χωρίς ωστόσο να στοιβάξουμε πάρα πολλά είδη.

Δεν ρυθμίζουμε σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου μας

Η λανθασμένη ρύθμιση θερμοκρασίας ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των φρέσκων προϊόντων. Στην ιδανική περίπτωση, η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να κυμαίνεται από τους 35 έως τους 38 βαθμούς. Εάν τη ρυθμίσουμε κάτω από τους 32 βαθμούς, τα τρόφιμα θα παγώσουν υπερβολικά, ενώ κάθε θερμοκρασία υψηλότερη των 40 βαθμών ενδέχεται να καταστρέψει τα προϊόντα. Εάν το ψυγείο μας δεν έχει ενσωματωμένο θερμόμετρο, μπορούμε να κρεμάσουμε εμείς ένα μέσα στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία.

Δεν αφήνουμε τα υπολείμματα φαγητού να κρυώσουν προτού τα βάλουμε στο ψυγείο

Όλοι κάποιες φορές έχουμε υπολείμματα φαγητού τα οποία θέλουμε να βάλουμε στο ψυγείο για να μην χαλάσουν. Ωστόσο, αν δεν περιμένουμε να κρυώσουν, το να τα βάλουμε στο ψυγείο ίσως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ενώ τα περισσότερα ψυγεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τη θερμότητα που διαχέεται από τις μικρές μερίδες ζεστών υπολειμμάτων, εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, τα βακτήρια σύντομα θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Αυτό αναπόφευκτα θα κάνει τα υπολείμματα φαγητού μας επικίνδυνα για τροφική δηλητηρίαση.

Επομένως, συνιστάται να αφήνουμε τα ζεστά φαγητά να κρυώσουν για περίπου δύο ώρες προτού τα βάλουμε στο ψυγείο.

Αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή

Ενώ είναι λογικό να αφήνουμε το ψυγείο μας ανοιχτό για ένα ή δύο λεπτά, εάν κάνουμε το λάθος να ξεχάσουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου μας θα αρχίσει να αυξάνεται καθώς όλος ο δροσερός αέρας θα βγει προς τα έξω. Έτσι, τα τρόφιμά μας θα ζεσταθούν με κίνδυνο να αλλοιωθούν ή και να χαλάσουν, ιδίως αν πρόκειται για γάλα, κρέας ή τυριά.

Δεν καθαρίζουμε το ψυγείο μας όσο συχνά θα έπρεπε

Αν δεν θυμόμαστε την τελευταία φορά που καθαρίσαμε το ψυγείο μας, τότε δεν το καθαρίζουμε αρκετά συχνά. Κι όμως, το ψυγείο είναι το νούμερο ένα μέρος για διαρροές και ακριβώς όπως και οι άλλες συσκευές της κουζίνας μας, είναι ζωτικής σημασίας να το καθαρίζουμε τακτικά. Έτσι θα απαλλαγούμε από την καθημερινή βρωμιά και τα βακτήρια.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να δώσουμε βάση στον τρόπο που κλείνει η πόρτα του ψυγείου μας, καθώς η συσσώρευση βρωμιάς, συχνά εμποδίζει το ψυγείο μας να κλείσει σωστά.

Μια ακόμη κορυφαία συμβουλή προκειμένου να απαλλαγούμε από τις οσμές στο ψυγείο μας, είναι να αφήσουμε μέσα ένα μικρό μπολάκι με μαγειρική σόδα, η οποία λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δουλειές του σπιτιού.

Επιπλέον tips για να κάνουμε τα τρόφιμά μας να διαρκούν περισσότερο:

  • Δεν αφήνουμε ποτέ τα παγωμένα τρόφιμα εκτός ψυγείου για πολλή ώρα.
  • Εάν έχουμε γεμάτο το ψυγείο μας είναι σημαντικό να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία, για να αποφύγουμε τη δημιουργία πάγου.
  • Προσπαθούμε να καταναλώσουμε τα υπoλείμματα από τα γεύματα μας μέσα σε δύο ημέρες, προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μόλυνσης.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × three =