biden-ta-paidia-kato-ton-12-tha-mporoun-na-emvoliastoun

Η επόμενη μέρα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν, αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις παντού στον κόσμο. Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κύριο πυλώνα πολιτικής της, την Γερμανία, η απόφαση έρχεται σε ένα σημείο που η χώρα δείχνει να αλλάζει σελίδα.

Η εποχή Μέρκελ θα αποτελέσει παρελθόν, και με τις επερχόμενες εκλογές προ των πυλών, η άνοδος των Πρασίνων – οι οποίοι εμφανίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να προηγούνται – και η επιθετική ρητορική της ηγέτη του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά του τουρκικού καθεστώτος, δίνουν έναν νέο τόνο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, που, με την στάση της, «δένει» τα χέρια των Τούρκων όσον αφορά τις όποιες αντιδράσεις τους. Οι οποίες, εκ πρώτης, φαίνεται ότι θα εστιάσουν στο να προσπαθήσουν να πείσουν άλλες χώρες από του να μην συμπορευτούν με τις ΗΠΑ στο θέμα της γενοκτονίας και ακολούθως να κερδίσουν χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, φαίνεται να ποντάρει πολύ στην προσωπική του διπλωματία, μέσω της οποίας έχει και κατά το παρελθόν επιτύχει να «φέρει στα νερά του» παγκόσμιους ηγέτες, και δη Αμερικανούς προέδρους. Σε αυτήν μάλιστα την άσκηση «προσωπικής γοητείας» του Ερντογάν, πιστώνεται και η αλλαγή στάσης, τόσο του Ομπάμα όσο και του Τραμπ, οι οποίοι, αν και προεκλογικά είχαν δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσουν την γενοκτονία, στην εξέλιξη ανέκρουσαν πρύμναν. Εν ολίγοις, ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει πολλά στην συνάντηση με τον Μπάιντεν, προκειμένου να ελέγξει τα απόνερα από τις πρόσφατες εξελίξεις και, ει δυνατόν, να αντιστρέψει την δυναμική των πραγμάτων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + fifteen =