mario-draghi

Με τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας», αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. Αφορμή, στάθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, όπου η τελευταία υποβλήθηκε σε ένα ιδιότυπο καψόνι από τους Τούρκους οικοδεσπότες, όταν αναγκάστηκε να μείνει όρθια – προτού «εξοριστεί» σε έναν καναπέ σε μια γωνιά – την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν(που δεν φορούσε καν μάσκα) στρογγυλοκάθισαν στις μοναδικές δύο πολυθρόνες κορυφής που κοσμούσαν την αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ερωτηθείς σχετικά με την στάση του προέδρου Ερντογάν, κατά την συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Δεν συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση τις θέσεις του προέδρου Ερντογάν. Πιστεύω ότι δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά και με στεναχώρησε πάρα πολύ η ταπείνωση που αναγκάστηκε να δεχθεί η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν».

«Πρέπει να πούμε ότι με αυτούς τους δικτάτορες -ας τους ονομάσουμε όπως πρέπει – με τους οποίους όμως υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούμε, πρέπει να είμαστε σαφείς: Εκφράζοντας την διαφωνία μας, σε ό, τι αφορά τις απόψεις, τις συμπεριφορές, τις απόψεις μας σε ό, τι αφορά την κοινωνία, αλλά συγχρόνως να είμαστε και έτοιμοι να συνεργαστούμε, με στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία».

Έντονες αντιδράσεις από Τουρκία

Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά το σχόλιο που έκανε νωρίτερα την Πέμπτη, 8 Απριλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδίκασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Καταδικάζουμε έντονα και επιστρέφουμε τις δηλώσεις αμετροέπειας του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι σχετικά με τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», ανέφερε δηκτικά.

Στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τη στήριξή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζουν το προεδρείο και οι συντονιστές της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μιλούν για «ασέβεια», «προσβολή», «ανάρμοστη συμπεριφορά» και «μισογυνισμό» εκ μέρους του Προέδρου της Τουρκίας, ενώ παράλληλα κατηγορούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για «αδράνεια».

Για «απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν έναντι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» μίλησε η Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ (3η αντιπρόεδρος), προσθέτοντας ότι «είναι μια άνευ προηγουμένου διπλωματική προσβολή, απογοήτευση και περιφρόνηση προς τα ανώτατα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσέβαλε συνειδητά την ΕΕ, καθώς και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτή η εξαιρετικά επιθετική και μη πολιτισμένη δράση υπερβαίνει όλα τα όρια ανοχής και απαιτεί αυστηρή αντίδραση εκ μέρους της ΕΕ».

Η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ Εβελιν Ρέγκνερ (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επεσήμανε ότι «η ασέβεια αυτή υπερβαίνει το πρόσωπο και τον θεσμό που εκπροσωπεί. Καταδεικνύει ακόμα μία φορά, πόσα περισσότερα πρέπει να γίνουν για τη στήριξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, με τη θέσπιση δεσμευτικών κανόνων όπως λ.χ. για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια, αλλά και με την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κοινωνικής αδιαφορίας και των εμποδίων, όπως έγινε ολοφάνερο στην Τουρκία χθες».

Η 1η αντιπρόεδρος Εουτζένια Ροντρίγκες Πάλοπ (Αριστερά, Ισπανία) τόνισε πως «η περιφρόνηση που επιδείχθηκε προς την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, η οποία έμεινε χωρίς θέση, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εναντίωσης στα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία».

Κατά τον 4ο αντιπρόεδρο Ρόμπερτ Μπιεντρόν (Σοσιαλιστές, Πολωνία) το χθεσινό ατόπημα της τουρκικής διπλωματίας, αποτελεί ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο της παντελούς εθελοτυφλίας του Προέδρου Ερντογάν, όχι μόνο για την ισότητα των φύλων, αλλά και για τις βασικές αρχές του διπλωματικού πρωτοκόλλου. Μπορεί και να αποτελεί πολιτική δήλωση, δεδομένου ότι ένα από τα σημεία της ημερήσιας διάταξης ήταν η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Οι συντονίστριες των πολιτικών ομάδων αντέδρασαν επίσης, καταδικάζοντας απερίφραστα το συμβάν. Η Φράνσες Φιτζέραλντ (ΕΛΚ, Ιρλανδία) υπενθύμισε ότι «ο καθημερινός σεξισμός παραμένει παγιωμένη πραγματικότητα στον κόσμο μας, μεταξύ άλλων στα υψηλότερα επίπεδα πολιτικής και διπλωματίας. Πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε και να διασφαλίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν θέση εκεί που ανήκουν: στο τραπέζι. Τίποτα λιγότερο από αυτό δεν είναι αντάξιο των ευρωπαϊκών αξιών μας».

Η Μαρία Νόικλ (Σοσιαλιστές, Γερμανία), κατέστησε σαφές ότι «η ευθύνη βαρύνει επίσης τον Σαρλ Μισέλ. Η συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας είναι απεχθής, αλλά δεν είναι στα χέρια μας. Ωστόσο, περιμένουμε περισσότερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα μπορούσε να είχε καθίσει αμέσως δίπλα στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, αντί να κάτσει στην καρέκλα του χωρίς να σχολιάσει. Οι δημοκράτες θα πρέπει να συμπαρίστανται στους άλλους δημοκράτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις. Μια τέτοια επίδειξη θάρρους θα ήταν θετική για όλους μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αλίσε Κούχνκε (Πράσινοι, Σουηδία), δήλωσε ότι «αυτό που είδαμε χθες στην Άγκυρα είναι μια κατάφωρη έκφραση άγνοιας και αδιαφορίας. Δυστυχώς, δεν εκπλήσσομαι από την απογοητευτική κίνηση του Προέδρου Ερντογάν. Η μη προσφορά θέσης στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, αποτελεί άλλο ένα σημείο στη μακρά λίστα του μισογυνιστικών ενεργειών του. Αυτή η προσβλητική χειρονομία, είναι επιζήμια για τις διπλωματικές μας σχέσεις και η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων γυναικών στην Τουρκία».

Η Έβελιν Ρέγκνερ έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι «πράγματι, καταδικάζουμε την αδιαφορία του προέδρου Ερντογάν και την αδράνεια του προέδρου Μισέλ», τονίζοντας ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της προέδρου φον ντερ Λάιεν και όλων των γυναικών, στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες πλήττονται άμεσα από την επικράτηση αυτής της αδιαφορίας και αντιμετωπίζουν, όχι μόνο βία αλλά και εμπόδια κάθε είδους σε καθημερινή βάση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων και θα επιδεικνύουμε πάντα αλληλεγγύη προς όσες πλήττονται – είτε πρόκειται για την πρόεδρο της Επιτροπής, είτε για μία από τις πολλές υποαμειβόμενες ηρωίδες της πανδημίας».

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + seven =