fiber optic, cable, blue
Photo by chaitawat on Pixabay

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση απέστειλε ο συνδημότης μας Αλέξανδρος Νικολαίδης στον Δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη σχετικά με την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών στα Κύθηρα, καθώς και την κάλυψη των λεγόμενων «λευκών περιοχών» με ψηφιακό αναμεταδότη του σήματος της DIGEA και πιο συγκεκριμένα της Χώρας.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ, με πρωτοβουλία τους συμπατριώτη μας Γαβριήλ Κασιμάτη, τεχνικού στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το περασμένο καλοκαίρι εγκατέστησε αναμεταδότη που καλύπτει με το σήμα της την Χώρα και το Καψάλι.

Η επιστολή του κ. Νικολαΐδη προτείνει λύσεις και για τα δύο θέματα, δεδομένου ότι τρέχουν ημερομηνίες και ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Αξίζει να υπάρξει ενδιαφέρον επί των θεμάτων, τόσο από την Δημοτική Αρχή, αλλά και από τους πολίτες συνδημότες μας ώστε να έχουμε ευχάριστες εξελίξεις. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Προς τον Δήμο Κυθήρων
Αξιότιμον Δήμαρχο κο Στράτο Χαρχαλάκη Τηλ: 27360 – 31213

5 Φεβρουαρίου 2024

Θέματα:

(α) Εγκατάσταση υποδομής οπτικής ίνας για νοικοκυριά & επιχειρήσεις

(β) Λήψη ψηφιακού σήματος της DIGEA στην Χώρα για την ελεύθερη Τηλεόραση

Αξιότιμε κε Δήμαρχε

Κατ’ αρχήν, επιθυμώ να σας συγχαρώ για την επανεκλογή σας και να σας ευχηθώ μία πετυχημένη και δημιουργική νέα θητεία στον Δήμο Κυθήρων.

Με την παρούσα παίρνω την πρωτοβουλία να θέσω υπόψη υμών και του δημοτικού συμβουλίου δύο θέματα που αντιμετωπίζει η Χώρα — αλλά επίσης αφορούν και το νησί στο σύνολό του — και για τα οποία ζητώ την άμεση ενεργοποίηση του Δήμου:

Α. λήψη ψηφιακού σήματος της DIGEA στην Χώρα και

Β. εγκατάσταση υποδομής οπτικής ίνας για νοικοκυριά & επιχειρήσεις

Αμφότερα έχουν εξέχουσα σημασία για τη Χώρα, για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της, και κατ’ επέκταση για τα Κύθηρα. Η διευθέτησή τους δεν συνιστά πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη την ψηφιακή πρόοδο της Ελλάδος κατά τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ μάλιστα, ότι εφόσον ο Δήμος ενεργοποιηθεί — και με δεδομένη τη στήριξη όλων των κατοίκων — μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα άμεσα, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Παραθέτω μία σύντομη αιτιολόγηση, για όσους αποδέκτες της επιστολής δεν είναι γνώστες των δύο αυτών προβλημάτων:

Α. Λήψη ψηφιακού σήματος της DIGEA στην Χώρα (επίγεια τηλεόραση)

Η Digea (που αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο ελεύθερης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για όλα τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα) καλύπτει με ψηφιακό σήμα το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, περιλαμβανομένων και των παραμεθόριων περιοχών. Όμως στη Χώρα, δυστυχώς και αδικαιολογήτως, δεν είναι εφικτή η μετάδοση των καναλιών εθνικής εμβέλειας (πχ ALPHA, ANTENNA, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR).

Για τον αποκλεισμό της Χώρας από το «αγαθό» της ελεύθερης πρόσβασης στην τηλεόραση η δικαιολογία είναι, ότι η Χώρα δεν λαμβάνει σήμα από τον πομπό της Digea λόγω του «ανάγλυφου του εδάφους». Θα συμφωνήσουμε, ότι τούτο δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το έτος 2024.

Σημειώνω:

  • Είναι δικαίωμα και ανάγκη των κατοίκων να έχουν καθαρό σήμα για τα κανάλια της ελεύθερης τηλεόρασης και να μην είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στη συνδρομητική τηλεόραση.
  • Περαιτέρω, είναι υποχρέωση της Digea να φροντίσει να εγκαταστήσει το ενδεδειγμένο κέντρο εκπομπής που θα καλύπτει την Χώρα (καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη περιοχή των Κυθήρων που ενδεχομένως επίσης δεν λαμβάνει σήμα).
  • Και τέλος, είναι υποχρέωση του Δήμου Κυθήρων να απαιτήσει από την Digea την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Με τις ενέργειες του Δήμου είμαι βέβαιος, ότι το ερχόμενο καλοκαίρι όλοι οι κάτοικοι στη Χώρα θα μπορούν να παρακολουθήσουν από την ελεύθερη τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και — μακάρι — να πανηγυρίσουν επιτυχίες, με πρώτη το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου!

Β. Δυνατότητα εγκατάστασης «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» (fiber to the home) για νοικοκυριά & επιχειρήσεις

Συνιστά ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ το γεγονός, ότι οι ταχύτητες internet στη Χώρα, ειδικά κατά την περίοδο τουριστικής αιχμής, είναι «προηγούμενου αιώνα» και επιεικώς απαράδεκτες.

Κάποιοι από εμάς που επιθυμούν να περνούν αρκετό χρόνο στο νησί, με τηλεργασία και επαγγελματικές τηλεσυναντήσεις (πχ μέσω εφαρμογών “Zoom” ή “Teams”), έχουμε την κακή εμπειρία του συνεχούς παγώματος της μετάδοσης.

Πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στους επαγγελματίες της Χώρας (και του νησιού), οι οποίοι δεν μπορούν να προσφέρουν στην πελατεία ανεκτό, έστω, WiFi. Ειδικά για τους ξένους τουρίστες που έρχονται στο νησί, είναι αδιανόητο να πηγαίνουν σε ξενοδοχείο, εστιατόριο ή καφέ και να μην υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ασε που η επιλογή τους γίνεται συχνά με βάση και τα σχόλια για την ποιότητα του internet.

Την ανάγκη για γρήγορο internet (μέσω γραμμών υπερυψηλής ταχύτητας) καλύπτει η οπτική ίνα. Η Αθήνα και πολλές αστικές περιοχές της χώρας διαθέτουν ήδη την απαραίτητη υποδομή και προσφέρουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα σύνδεσης. Αντιθέτως, στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένης (πλην εξαιρέσεων) της νησιωτικής Ελλάδος, δεν προσφέρεται ακόμα η οπτική ίνα, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Στα Κύθηρα έχει πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (fiber to the curve). Οι καταναλωτές όμως δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με οπτική ίνα από την καμπίνα μέχρι το σπίτι (fiber to the home).

Τί απαιτείται:

Για να μπουν τα Κύθηρα στο «club των υπερταχυτήτων» θα πρέπει να υπάρξει ένας εργολάβος που θα αναλάβει τις συνδέσεις (από την καμπίνα στα νοικοκυριά). Και για να υπάρξει αυτός ο εργολάβος, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μία κινητοποίηση προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να μαζευτούν υπογραφές, και, κατόπιν, ο Δήμος να ασκήσει πίεση, ώστε να ορισθεί εργολάβος για το έργο.

Δεν υπάρχει κόστος για τον καταναλωτή έως το 2025!

  • η ανάπτυξη του δικτύου «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» και όλες οι εργασίες σύνδεσης γίνονται με αναπτυξιακά κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης, Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Δεν επιβαρύνονται ο Δήμος και τα νοικοκυριά / οι επιχειρήσεις.
  • Τα νοικοκυριά θα επιδοτούνται (έως και το έτος 2025) στο 100% για να βάλουν την οπτική ίνα. Περαιτέρω, η συνδρομή που θα πληρώνουν για internet υπερυψηλής ταχύτητας είναι φθηνότερη του παραδοσιακού internet μέσω «χαλκού».
  • Μετά το έτος 2025, ο καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει για να αποκτήσει την οπτική ίνα (εκτιμώμενο κόστος σύνδεσης: τουλάχιστον 500 €).

Κλείνω με την επισήμανση, ότι τα Κύθηρα και οι κάτοικοι στηρίζονται στον τουρισμό. Με δεδομένο, ότι οι ποιοτικές υπηρεσίες είναι πλέον αναγκαίες, η επιτάχυνση της διείσδυσης της οπτικής ίνας στο νησί είναι μία ουσιαστική προϋπόθεση για την αναβάθμιση του προφίλ και του prestige των Κυθήρων.

Ελπίζω, ότι ο Δήμος θα θελήσει να κινηθεί αποτελεσματικά και να πράξει τα δέοντα, ώστε να βάλει τα Κύθηρα στο ραντάρ της νέας εποχής, προς τον τουρισμό του μέλλοντος και ένα ολιστικό αειφόρο επιχειρηματικό μοντέλο που θέλει το πάντρεμα της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουρισμού και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ωφελημένοι δεν θα είναι μόνο οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες (πχ ξενοδοχεία, καταλύματα, εστίαση, εμπειρίες) και σε τελική ανάλυση και ο ίδιος ο Δήμος, τόσο από την αύξηση των εσόδων του και όσο και για την αναγνώριση για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό.

Θα χαρώ να έχω την ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς

Αλέξανδρος Νικολαίδης

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × four =