Made with Canon 5d Mark III and loved analog lens, Leica Summicron-R 2.0 35mm (Year: 1978)
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Εμβρόντητη η τοπική κοινωνία του Εβρου παρακολουθεί τα τελευταία 24ωρα τις εξελίξεις με τους πέντε συνοροφύλακες που από χθες Τετάρτη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., έχει διαταχθεί η διενέργεια ΕΔΕ για την υπόθεση. Οι πέντε διωκόμενοι συνοροφύλακες βρίσκονται υπό κράτηση με εντολή εισαγγελέα, ενώ οι απολογίες τους έχουν προγραμματιστεί για αύριο.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι διευκόλυνση εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, οι πέντε αστυνομικοί (ένας ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες) που εργάζονταν στην υπηρεσία συνοριακής φύλαξης Διδυμοτείχου κατηγορούνται ότι είχαν επαφές με τέσσερις διακινητές στην Τουρκία, ενώ φαίνεται ότι συμμετείχαν σε 12 περιπτώσεις όπου μετανάστες πέρασαν στην Ελλάδα.

Εικάζεται ότι το στοιχείο που τους πρόδωσε και ενδέχεται να προκάλεσε καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, ακόμη κι από συναδέλφους τους, ήταν κάποιες μεγάλες αγορές στις οποίες προέβησαν οι κατηγορούμενοι. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές για αγορές αυτοκινήτων, αγροτικών μηχανημάτων, έως και χωραφιών πολλών στρεμμάτων. Επιπλέον, στα σπίτια τους βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά (ευρώ, δολάρια, λίρες Τουρκίας και Αγγλίας, ρουμανικά αλλά και ασιατικά χαρτονομίσματα) τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, όπως και… 59 κινητά τηλέφωνα! Μάλιστα, οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκαν στα σπίτια δύο εκ των πέντε συλληφθέντων μια χρεωστική κάρτα από τράπεζα της Λιθουανίας που επιτρέπει συναλλαγές σε διαφορετικό νόμισμα χωρίς προμήθεια συναλλάγματος. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για «πρόσφορο μέσο για την καταβολή ωφελημάτων».

Στο πλαίσιο της έρευνας οι αστυνομικοί κατέγραψαν συνομιλίες τους, από τις οποίες προκύπτει ότι έψαχναν τρόπους να κρύψουν τα χρήματα που κέρδιζαν από την παράνομη δράση τους. Ο ένας απ’ αυτούς ακούγεται να λέει σε συνομιλητή του: «Χάρη, εγώ πρέπει να το δικαιολογήσω, άμα μου πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά; Πρέπει να φαίνεται στο “πόθεν έσχες”. Πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά· θα πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά και το πήρες;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες πριν από λίγα χρόνια είχαν υπηρετήσει στην ΕΥΠ, ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν πόστα φύλαξης σε κρίσιμα σημεία της μεθοριακής γραμμής στον Εβρo. Σοκαρισμένοι είναι και οι συνοροφύλακες του Εβρου, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά. «Δεν είχαμε καταλάβει τίποτα, αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην πρώτη γραμμή, δεν είχαν δώσει δείγμα παρανομίας και διαφθοράς», είπε στον ΣΚΑΪ. Οσον αφορά την πιθανότητα να εμπλέκονται και άλλοι συνοροφύλακες στο κύκλωμα, σημείωσε ότι «η έρευνα συνεχίζεται. Δεν πρέπει να αμαυρωθεί όλος αυτός ο αγώνας μας από μερικούς τέτοιους συναδέλφους μας».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − four =