Εντός της εβδομάδας στη Βουλή η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος

Η ρύθμιση θα ενσωματωθεί ως διάταξη ή τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποσκοπεί στην επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η ρύθμιση θα ενσωματωθεί ως διάταξη ή τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πυρήνας της ρύθμισης για την τιμή του ρεύματος, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι η τιμή θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο ενέργειας, ωστόσο οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών που εφαρμόζεται σήμερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή για τις ανανεώσιμες πηγές θα καθοριστεί στο επίπεδο των 85-90 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ για τις θερμικές μονάδες η τιμή θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδα που να διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους και την επίτευξη ενός εύλογου περιθωρίου κέρδους. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Υπολογίζεται ότι με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή, θα απορροφηθεί το 70% – 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για επιστροφή στους λογαριασμούς των νοικοκυριών του 60% της αύξησης για τους λογαριασμούς ρεύματος (μέχρι 600 ευρώ) που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Υποτροφίες σε Κυθήριους φοιτητές από τα έσοδα της Κληρονομίας Μαρίας Στάη

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα χορηγήσει κατά...

Τα Καλογέρια, οι βολβοί και ο Λινναίος

Στα Κύθηρα και όχι μόνον, η λαϊκή  ονομασία «καλογέρια»...
00:26:01

Εγκαινιάστηκαν οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στα Φριλιγκιάνικα Κυθήρων

Σε γιορτινό και αναστάσιμο κλίμα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή του...

Σχετικά με την επαναλειτουργία του Γηπέδου Λειβαδίου και τον περιβάλλοντα χώρο

Στην προσπάθειά μας να επαναλειτουργήσουμε το γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά...
00:01:29

Αποκάλυψη «σημαντικών» εγγράφων για τα… UFO προαναγγέλλει ο Τραμπ

«Βρήκαμε πολλά, πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα, οφείλω να πω, και...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img