Τα χρόνια περνούν, αλλά τίποτα δεν γίνεται με την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης του Αερολιμένα Κυθήρων. Πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο προκειμένου μεγαλύτερα αεροπλάνα να μπορούν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο αερολιμένα. Θυμίζουμε ότι έχουν σταματήσει οι πτήσεις τσάρτερ από μια σειρά χώρες λόγω του ότι οι προδιαγραφές του διαδρόμου προσγείωσης δεν κρίνονται επαρκείς για τον τύπο αεροπλάνων που χρησιμοποιούν. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει απώλεια μερίδας τουριστών που στρέφονται σε άλλους προορισμούς…
Το Kythera.News παρακολουθεί στενά εδώ και δυόμισι χρόνια τις εξελίξεις. Σε συνέχεια πρόσφατης αρθρογραφίας μας (όπου αναφερόμασταν στην αποσιώπηση έως εγκατάλειψη του θέματος από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Κυθήρων) επικοινωνήσαμε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να μας ενημερώσει σχετικά με τις δικές της ευθύνες και ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής Βάσω Μπόγρη, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 είχε διαπιστωθεί μεγάλη καθυστέρηση από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ και του ΥΠΕΝ για την έγκριση της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της υφιστάμενης υποδομής του αεροδρομίου.
Δύο ερωτήματα μείζονος σημασίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Κατά την διάρκεια της πρόσφατης έρευνας του Kythera.News προέκυψαν νέες πληροφορίες που επέβαλαν να θέσουμε δύο ερωτήματα στην Υ.Π.Α:
Ερώτημα 1ον: Μελέτη κατασκευής επέκτασης διαδρόμου Αερολιμένα Κυθήρων
Ζητήσαμε ενημέρωση από την Υ.Π.Α σχετικά με τις αρμοδιότητές της πάνω στο ζήτημα της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της υφιστάμενης υποδομής του αεροδρομίου. Επίσης ζητήσαμε να μας απαντήσει η υπηρεσία Ποιος εν τέλει ευθύνεται για την καθυστέρηση υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου;
Ερώτημα 2ον: Πυρασφάλεια Αερολιμένα
Πρόσφατα ένας εκ των δύο οδηγών – πυροσβεστών της υπηρεσίας πυρασφάλειας του αεροδρομίου αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης. Ως επακόλουθο, η είδηση αυτή είχε την διάχυτη ανησυχία στους ταξιδιώτες και κάτοικους του νησιού, ότι λόγω της υποστελέχωσης, η πυρασφάλεια και γενικότερα η ασφάλεια του επιβατικού κοινού του αεροδρομίου αμφισβητούνται. Τι απαντάει η Υπηρεσία σχετικά και τι προτίθεται να κάνει για την αναπλήρωση του κενού;
Το έγγραφο ερώτημα το απευθύναμε συγκεκριμένα στον Διοικητή Υ.Π.Α Γεώργιο Δριτσάκο, καθώς επίσης στην προϊστάμενη της Διεύθυνσης Αερολιμένων Ζωή Δρογώση και την προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δέσποινα Τσούκα με ημερομηνία 09.01.2023.
Η Υπηρεσία δεν μας ενημέρωσε ποτέ. Επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με την Υ.Π.Α και συγκεκριμένα με το Γραφείο Διοικητού και την κ. Σοφία Μπογιατζίδου, η οποία μας διαβεβαίωνε κάθε φορά ότι θα μας απαντήσουν σήμερα, αύριο, στις αρχές της άλλης εβδομάδας… Μέχρι σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2023 εισπράττουμε μόνο σιωπή από τον κ. Δριτσάκο και τις υφιστάμενες διευθύνσεις.
Η σιωπή της Υ.Π.Α. και η ανασφάλεια που μεγαλώνει
Μετά από όσα έχουν γίνει γνωστά και έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς, διαπιστώνεται ότι τα τελευταία 4 χρόνια το αεροδρόμιο όχι μόνο δεν μπήκε σε τροχιά αναβάθμισης, με την περιβόητη μελέτη επέκτασης, αλλά υποβαθμίζεται ακόμη και η ασφαλής του λειτουργία. Και για να γίνουμε πιο κατανοητοί θα θέσουμε εδώ ένα επιπλέον ερώτημα: Τι θα συμβεί αν ασθενήσει μία ημέρα ο μοναδικός υπεύθυνος πυρασφάλειας του αερολιμένα; Θα παύσουν να εκτελούνται πτήσεις προς και από τα Κύθηρα; Και επιπροσθέτως τι θα πράξουν οι αεροπορικές εταιρείες εφόσον ενημερωθούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αερολιμένας; Καθένας μπορεί να αντιληφθεί και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Τελευταίες εξελίξεις
Πρόσφατα μας έγινε γνωστό ότι το ένα από τα δύο πυροσβεστικά οχήματα που διέθετε ο αερολιμένας Κυθήρων έχει απομακρυνθεί από το νησί. Μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2023, στην πίστα του αερολιμένα υπήρχε μόνο ένα όχημα το οποίο είναι και το παλαιότερο. Φαντάζει πλέον σαν μια ιδιότυπη επιχείρηση «αποψίλωσης» για τον αερολιμένα που πριν δύο χρόνια γιόρτασε με λαμπρότητα την 50ετηρίδα της λειτουργίας του.
Το νησί με την μόλις δύο μηνών τουριστική σεζόν κινδυνεύει
Δυστυχώς τα Κύθηρα βυθίζονται στην αβεβαιότητα. Επί τρεις δεκαετίες η τουριστική κίνηση του νησιού περιορίζεται στην εποχικότητα των δύο μηνών. Η οικονομική του ανάπτυξη τίθεται εν αμφιβόλω την ώρα που οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω της ακρίβειας, με ότι αυτό συνεπάγεται (ρευστότητα, εξυπηρέτηση δανείων, δυσκολία στην εύρεση προσωπικού μόνο για δύο μήνες κ.α). Αν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες, όσο το τοπικό και κεντρικό κράτος αδιαφορούν, τα Κύθηρα θα γίνονται λιγότερο ελκυστικά για επιχειρηματικότητα, αλλά και διαμονή μόνιμου πληθυσμού με ότι αυτό συνεπάγεται.
Με αυτά τα δεδομένα η σιωπή δεν είναι χρυσός. Είναι ενοχή.
Παραθέτουμε παρακάτω αυτούσια την επιστολή προς την Υ.Π.Α