Incomplete and restrictive so-called «consultation»

Παρέμβαση Μάνου Τριφύλλη στο ζήτημα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κυθήρων.

Η διαδικασία ωρίμανσης της μελέτης για το τοπικό πολεοδομικό Δήμου Κυθήρων αποδείχθηκε μετά την χθεσινή “διαβούλευση”  ελλιπής και περιοριστική.

Είναι φανερό ότι η ανακοίνωση της παρουσίασης στις 3 Φεβρουαρίου και η πραγματοποίηση της στις 7 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε καν δημοσιοποίηση του σχεδίου και των εναλλακτικών σεναρίων δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραγωγικά αποτελέσματα.

Η κάλυψη των τυπικών προθεσμιών απο τους υπεύθυνους και η πενθήμερη προθεσμία για αποστολή σχολίων προφανώς δεν αποτελεί μνημείο δημοκρατικής συμμετοχής σε αυτό το σοβαρό για τα νησιά μας ζήτημα.

Δυστυχώς για αυτή την διαδικασία η ευθύνη δεν είναι μόνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά αποτελεί και πάγια τακτική του κ. Δημάρχου ο οποίος προτιμά τις κλειστές διαδικασίες και την ενός ανδρός αρχή.

Ακριβώς αυτή η κλειστή διαδικασία αποτυπώθηκε στις αστοχίες των σχεδίων που παρουσιάστηκαν με κεντρικές την ελλιπή αποτύπωση γεωργικής γης, την εντόπιση ανύπαρκτων εκτάσεων στην υψομετρική των 500 μέτρων,  την παράλειψη  άποψης για τις εκτάσεις της Εγχωρίου .

Απ ότι γνωρίζουμε σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει επανειλημμένα άνοιγμα της διαδικασίας αίτημα στο οποίο ο κ. Δήμαρχος κώφευε.

Κατα την γνώμη μας η πρόθεση των μελετητών είναι αγαθή και δεν είναι απαραίτητα γνώστες των  τοπικών  μεθοδεύσεων περιορισμού των απόψεων της τοπικής κοινωνίας .

Κατα συνέπεια υπάρχει περιθώριο θεραπείας και συμπλήρωσης των ελλείψεων. Εκτός απο τον κλάδο των αρχιτεκτόνων και πολ. μηχανικών που έχουν άμεση σχέση θεωρούμε αναγκαίο να συνεισφέρουν οι εκλεγμένοι  των τοπικών κοινοτήτων , οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, τα συμβούλια των συνεταιρισμών και τυχόν ομάδων παραγωγών, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία .

Αυτοί οι φορείς πρέπει   να προσκληθούν επίσημα απο τον Δήμο εάν θέλουμε να υπηρετήσουμε αληθινά την έννοια της διαβούλευσης. Ασφαλώς πρέπει να έχει προηγηθεί η πληροφορία ότι υπάρχει αναρτημένο το  σχέδιο της μελέτης και ένα εισαγωγικό κείμενο στην πρόσκληση για την σημασία των τελικών αποφάσεων στην προσεχή δεκαπενταετία.

Να ακολουθήσει εύλογο χρονικό διάστημα για κατάθεση προτάσεων και αντιρρήσεων πριν τα συμπεράσματα.

Επειδή αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απο όσα μας χωρίζουν επιδίωξη μας πρέπει να είναι  οι συναινετικές διαδικασίες και εύρεση κοινής συνισταμένης.

Η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της δημοκρατίας και περιορισμού  των ανορθολογικών και απαξιωτικών για την πολιτική αντιλήψεων.

08/02/2025

Manos Trifyllis

φαρμακοποιός

Τοπικός σύμβουλος Ποταμού

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

ΕΛΜΕ Πειραιά: Συνάντηση με τον νέο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της...

Δήλωση του Ζαχαρία Σουρή μετά την ομόφωνη εκλογή του ως Αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιτροπής

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς...

Ο αθεϊσμός κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο

Ἡ σύγχρονη πνευματικὴ πραγματικότητα εὑρίσκεται ἐνώπιον μιᾶς ἔντονης ἐπανεμφανίσεως...

«Χάρτινοι κήποι» – Έκθεση Τέχνης από τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο και την Γεωργία Τσέρη

Οι «Χάρτινοι Κήποι» είναι η νέα έκθεση της Γεωργίας...

Προσφορά-αστραπή από την Aegean: Έως 40% φθηνότερες πτήσεις στην Ελλάδα

Νέα προσφορά για πτήσεις εσωτερικού ανακοίνωσε η Aegean Airlines,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img