Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια υποδέχθηκαν οι Κυθήριοι τη μετάδοση της εκπομπής «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, η οποία ήταν αφιερωμένη στο νησί των Κυθήρων. Η εκπομπή προβλήθηκε την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025 και είναι πλέον διαθέσιμη για on demand προβολή μέσα από τον ιστότοπο του σταθμού.
Η δημοσιογραφική ομάδα του ΣΚΑΪ περιηγήθηκε στα φυσικά και πολιτιστικά τοπία των Κυθήρων, καταγράφοντας την καθημερινότητα, τις ομορφιές, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί.
Με μαρτυρίες κατοίκων, εικόνες μοναδικού φυσικού κάλλους και αναφορές στην πλούσια πολιτιστική παράδοση, η εκπομπή έφερε στο προσκήνιο την αυθεντικότητα των Κυθήρων, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
📺 Παρακολουθήστε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ:
👉 >>Όπου Υπάρχει Ελλάδα – Κύθηρα (29/05/2025)
Για όσους δεν μπόρεσαν να το δουν ζωντανά, το επεισόδιο προσφέρεται σε επαναληπτική προβολή μέσω της επίσημης πλατφόρμας του ΣΚΑΪ. Μια ωραία ευκαιρία για να θυμηθούμε —ή να ανακαλύψουμε για πρώτη φορά— την ομορφιά του Τσιρίγου.
Πρόλογος:
Σήμερα, το «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» μεταδίδεται ζωντανά από τα Κύθηρα. Το ιδιαίτερο νησί έχει εμπνεύσει σκηνοθέτες, στιχουργούς και συνθέτες και αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όσους αγαπούν τα αυθεντικά ταξίδια. Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής, για δύο μέρες, μας παρουσιάζουν το μοναδικής ομορφιάς νησί, τους φιλόξενους κατοίκους αλλά και τα προβλήματά τους.
Ανακαλύπτουμε τις άγνωστες γωνιές του τόπου και ταξιδεύουμε στη βραχονησίδα Χύτρα για να παρακολουθήσουμε τη συγκομιδή του αμάραντου λουλουδιού με το βενετσιάνικο όνομα Σεμπρεβίβα. Ένα δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα, καθώς χρειάζεται να αναρριχηθεί κανείς στην κορυφή της βραχονησίδας.
Κάνουμε πεζοπορία μέσα από ένα εξαιρετικού κάλλους δίκτυο μονοπατιών, με τη βοήθεια ενός Ολλανδού που ζει μόνιμα στο νησί τα τελευταία 22 χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που βοήθησε να αναδειχθούν τα Κύθηρα σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της Μεσογείου για πεζοπορία.
Παρακολουθούμε τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού παξιμαδιού των Κυθήρων σε ένα παλιό ελαιοτριβείο που μετατράπηκε σε αρτοποιείο.
Ακούμε τα παράπονα των ντόπιων για την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση. Τον χειμώνα, το νησί της άγονης γραμμής έμεινε για σχεδόν δύο μήνες χωρίς πλοίο και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν η έλλειψη φαρμάκων. Προβληματική είναι και η αεροπορική σύνδεση, καθώς -παρότι τα Κύθηρα ήταν από τα πρώτα νησιά που απέκτησαν αεροδρόμιο- δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις πτήσεις, λόγω του μικρού μήκους του διαδρόμου. Κάτοικοι και φορείς ζητούν την επέκτασή του κατά πεντακόσια μέτρα.
Ακολουθούν μερικά video από την εκπομπή











