Lukashenko goes on the offensive after Western sanctions

Μετά από τέσσερις σχεδόν ημέρες, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε, σήμερα Τρίτη την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το διπλωματικό θρίλερ με την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο Μινσκ, αλλά και για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη χώρα του.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο αφού υπερασπίστηκε την απόφασή του να κατεβάσει το αεροσκάφος της Ryanair με το έτσι θέλω στο αεροδρόμιο του Μινσκ για το καλό του λαού του, στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης.  Μιλώντας σε βουλευτές και αξιωματούχους της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η πληροφορία για την ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο ήρθε από την Ελβετία, προσθέτοντας ότι το email ήρθε από έναν λογαριασμό στην υπηρεσία Protonmail, που ανήκει σε ελβετική εταιρεία. Πρόκειται για μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ξεκίνησε το 2013 στη Γενεύη από επιστήμονες που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις του CERN. Προηγουμένως, ανέφερε ο Λουκασένκο, το Μινσκ είχε λάβει μπαράζ διαδικτυακών απειλών, από ηλεκτρονικές διευθύνσεις την Πολωνία.

«Πως έπρεπε να αντιδράσουμε;» διερωτήθηκε ο Λευκορώσος πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι «ενήργησα νόμιμα για να προστατεύσω ανθρώπους με βάση τους διεθνείς κανονισμούς».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου συμβουλεύτηκε την ιδιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και το αεροδρόμιο του Βίλνιους, αλλά «αποφάσισε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η στροφή που έκανε φαίνεται παράλογη, αλλά γιατί άλλα αεροδρόμια δεν δέχθηκαν το αεροπλάνο;».

Χαρακτήρισε ψέμα το ότι στρατιωτικό αεροσκάφος εξανάγκασε το αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο Μισνκ, επισημαίνοντας ότι απλά το συνόδευσε για να μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες συνεννοήσεις.

Ο Λουκασένκο χρησιμοποίησε σκληρά λόγια τόσο για τον Προτασέβιτς και τη σύντροφό του όσο και για τις αντιδράσεις και τις κυρώσεις από τη Δύση.

«Υπήρχε ένας τρομοκράτης στο αεροπλάνο και αυτό ήταν γνωστό και πέρα από τα σύνορα της Λευκορωσίας. Όλοι θα απαντήσουν για τα εγκλήματά τους. Είναι θέμα χρόνου. Είτε υπήρχε βόμβα είτε όχι, εάν μου έλεγαν ότι υπήρχε τρομοκράτης στο αεροπλάνο θα έδινα αμέσως εντολή να το προσγειώσουν» επισήμανε.

«Έδρασα νομότυπα, προστάτευα τον λαό μου, έδρασα με βάση τους διεθνείς νόμους. Το αεροσκάφος βρέθηκε κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας της Λευκορωσίας (NPP).Τι θα γινόταν εάν το σύστημα ελέγχου του NPP ετίθετο σε πλήρη συναγερμό;» διερωτήθηκε.

«Η Δύση αντέδρασε “υπέρβολικά γρήγορα”. Ας απαντήσουν οι Δυτικοί υπερασπιστές: για ποιες μυστικές υπηρεσίες δούλευαν αυτοί οι δυο. Ποιος πλήρωνε αυτόν τον μπάσταρδο που σκότωνε ανθρώπους στην Ουκρανία;». Συνεχίζοντας την επίθεσή του ο Λουκασένκο ανέφερε: «Η Δύση προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας για ακόμη μια φορά. Πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τη χώρα. Υπάρχει άνευ προηγουμένου πίεση στην Λευκορωσία. Είναι αναστατωμένοι επειδή το πραξικόπημα που επιχείρησαν απέτυχε».

Η Λευκορωσία καλεί τη Δύση σε συζητήσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η Λευκορωσία ζήτησε σήμερα Τετάρτη να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Δύση αναφορικά με το περιστατικό με το αεροσκάφος και πρόσθεσε ότι το Μινσκ θα περιορίσει τις εισαγωγές καθώς και τη διαμετακόμιση από τη χώρα ως απάντηση σε τιμωρητικά μέτρα της Δύσης,

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιου είδους διαμετακόμιση αφορά η απειλή, αν και ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ρέει μέσω της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Trump announces disclosure of «important» documents on UFOs

«We found many, very interesting documents, I must say, and...

All Together: What is being installed next to our homes? Questions about pumping stations

Under the microscope of the municipal faction «All Together, Kythera -...

Hania.News of «our» George Georgakis celebrates ten years

Today (18 April 2026) is an important day for the...

The tender for the four-year barren lines in the ferry sector is in the final stretch

The tender for the four-year contracts is now on track for implementation...

Tehran reopens the Strait of Hormuz in response to the US blockade

Iran announced today that it is reinstating «strict control»...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img