κυθηρα θάλασσα

Διαβάζοντας την «αψιμαχία» μεταξύ της κυρίας Γαλανοπούλου και του Δημάρχου, διαβλέπω μια σοβαρή έλλειψη κατανόησης ρόλων και υποχρεώσεων. Ο ρόλος του πολίτη είναι να βλέπει και να κρίνει την αποτελεσματικότητα του έργου του εκάστοτε δημάρχου και στο σύνολο του, αλλά και στα επιμέρους, όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και κατά την διάρκεια της θητείας του. Η κριτική του, ακόμα και αν είναι δεικτική και ειρωνική πρέπει να γίνεται δεκτή από τους πολιτειακούς άρχοντες χωρίς φανφάρες και απολογισμούς, γιατί ο ρόλος τους είναι να υπηρετούν αυτόν τον πολίτη.

Στην προκειμένη, η κυρία Γαλανοπούλου εξέφρασε την αγωνία της για ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χώρας, που είναι η συσσώρευση σκουπιδιών και καύσιμης ύλης σε μη ενδεδειγμένους χώρους. Είναι γεγονός πως οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες και πως αυτό προκαλεί «εμφράγματα» λειτουργικότητας σε κάποιες υπηρεσίες. Θα έπρεπε όμως αυτές οι αδυναμίες, αφού είναι γνωστές στον Δήμο, να τις έχει λάβει υπόψη του με τον ίδιο τρόπο που σχεδιάζει και εκτελεί τις αναπτυξιακές του δράσεις. Με τον ίδιο τρόπο και κόπο που καταφέρνετε και διεκδικείτε κονδύλια για δρόμους και αποχετευτικά έργα από την κεντρική διοίκηση, να διεκδικήσετε όπου είναι δυνατό και κονδύλια που θα παρέχουν υπηρεσίες που αφορούν την καλυτέρευση της καθημερινότητας του Τσιριγώτη πολίτη.

Ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα, αν πληγεί το νησί από μια καταστροφή όπως η πυρκαγιά του 2017, όσους δρόμους και όσα δίκτυα αποχέτευσης και να έχετε κατορθώσει να φτιάξετε, θα είναι μάταια.

Να σημειώσω όμως πως και ο πολίτης, όπως οφείλει να κρίνει τα κακώς κείμενα, οφείλει να είναι εντάξει και στις υποχρεώσεις του, είτε αυτές πηγάζουν από τον νόμο, είτε από την κοινή λογική. Αν πετάς τα σκουπίδια σου όπου να ‘ναι, αν δεν καθαρίζεις τα χωράφια σου, κάποια στιγμή ή θα ζεις σε μια χωματερή ή θα είσαι έμμεσα υπαίτιος μιας καταστροφής.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με την κεντρική διοίκηση, έχει το προνόμιο να βλέπει άμεσα τα αποτελέσματα του έργου της. Ο πολίτης δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως εχθρός, όποια και αν είναι η κριτική που ασκεί και οι πολιτειακοί άρχοντες θα πρέπει λαμβάνουν υπόψη τους τα θέματα που ανακύπτουν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Άλλωστε, κοινός σκοπός όλων είναι η προστασία και ανάπτυξη του τόπου μας.

Γιώργος Στρατηγός

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − eleven =