elies-kalamon

Συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών Καλαμών. Η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω ακαρπίας. Έχουν αρχίσει να δίνουν τιμές παραγωγού, ενώ υπάρχει μια ανοδική τάση στην αγορά λόγω μειωμένης ποσότητας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός και μεταποιητής επιτραπέζιας ελιάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Αρκαδιά», με έδρα στην Κυπαρισσία, «είμαστε αυτή την εποχή στα μέσα της συγκομιδής ελιάς Καλαμών. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και πρώιμη. Υπάρχει έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας. Η ποιότητα όμως είναι πολύ καλή. Όσοι παραγωγοί μπορούν να αποθηκεύσουν τις ελιές, δεν πουλάνε. Έχουμε μεγάλα μεγέθη ελιών μιας και τα δέντρα δεν είναι φορτωμένα με καρπό. Η ενδεικτική τιμή είναι στα 1,50 ευρώ για το 200άρι. Υπάρχει όμως μια ανοδική τάση στην αγορά».

Όπως δηλώνει ο κ. Δημοσθένης Καραμίχας, παραγωγός και μεταποιητής από τη Λακωνία, «στην περιοχή βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής. Είναι ζήτημα μέχρι τώρα να έχει συγκομιστεί το 15 – 20% της παραγωγής ελιών Καλαμών. Γενικά στη Λακωνία αναμένεται να έχουμε μια μέτρια παραγωγή. Ειδικότερα όμως στην περιοχή Γεράκι λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε μια σημαντικά μειωμένη παραγωγή. Τα μεγέθη του καρπού είναι κανονικά αλλά δεν υπάρχουν πολλά ψιλά. Η ποιότητα φέτος είναι πολύ καλή. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1,40 έως 1,45 ευρώ το 200άρι».

Ο παραγωγός από το Μεσολόγγι, Ανδρέας Κότσαλος, αναφέρει ότι «στην περιοχή είμαστε στο πρώτο χέρι της συγκομιδής. Υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής (είναι περίπου στο 20% μιας μέσης παραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία) λόγω ακαρπίας, που είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο αρχικά είχαμε υπολογίσει. Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι που είχαμε πριν λίγες ημέρες, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε καρπόπτωση. Φέτος έχουμε πολλά μεγάλα μεγέθη».

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Ντάκουλας, παραγωγός και έμπορος από το Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει ότι «υπάρχει μια μείωση της παραγωγής πάνω από 50%. Επίσης, πριν λίγες ημέρες είχαμε ένα δυνατό ανεμοστρόβιλο που έκανε ζημιά στην παραγωγή. Οι ελιές στα δέντρα είναι λίγες και έχουμε μεγάλα μεγέθη.

Φέτος δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς. Οι μεγάλοι μεταποιητές δεν έχουν βγει στην αγορά, γιατί φοβούνται ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην εστίαση στο εξωτερικό λόγω πανδημίας. Από αρχές Δεκεμβρίου θα φανεί η ζήτηση για εξαγωγές και πού θα κάτσουν οι τιμές.

Αυτή την εποχή, το 200άρι δίνει 1,30 ευρώ τιμή παραγωγού. Υπάρχουν φέτος πολλά μεγάλα μεγέθη που δεν τα προτιμούν οι μεταποιητές. Το επόμενο διάστημα μπορεί να ανέβει η τιμή για το 200άρι αλλά να μην ανέβουν τα μεγάλα μεγέθη (110άρι – 160άρι). Οι πιο εμπορεύσιμες ελιές είναι στα μεγέθη 180 – 300 τεμάχια το κιλό».

Στο μεταξύ, στις 27/10/2021, ανακοίνωσε τιμοκατάλογο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βόρειων Σποράδων, στον οποίο δίνει τιμή παραγωγού για τις ελιές Καλαμών στα 1,70 ευρώ το κιλό για το 140άρι και στα 1,20 ευρώ για το 200άρι, ενώ για τα ψιλά (300άρι) δίνει 80 λεπτά.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × three =