Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 η γκαλερί ‘follow your art’ σας προσκαλεί στην ατομική έκθεση χαρακτικής της Μαίρης Σχοινά με τίτλο «Η Μαγεία του Μαύρου» με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων από την πρώτη παρουσίασή της στη γκαλερί Σκουφά, στην Αθήνα. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μια ενότητα έργων διαφορετική από τη συνήθη οπτική της απέναντι στο φως και τη φύση. Μέχρι τότε, το ενδιαφέρον της Μαίρης Σχοινά εστιαζόταν περισσότερο στην απόδοση του φωτός μέσα από την κίνηση και τη διαφάνεια του χρώματος, ενώ σε αυτή την ενότητα απομακρύνεται από αυτό εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες του μαύρου. Όπως σημειώνει η Ειρήνη Οράτη, καλλιτεχνική διευθύντρια στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και πρώην επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank:

«Η Σχοινά προσθέτει στη χαρακτική διαδικασία ένα επιπλέον στάδιο, επιλέγοντας να επεξεργαστεί, μέσα από την τεχνική της ακουατίντας, δικές της ασπρόμαυρες ψηφιακές φωτογραφίες, λήψεις που πραγματοποιήθηκαν καλοκαίρι κοντά στη θάλασσα, νυχτερινές ώρες με πανσέληνο. Η διαφορετική αντιμετώπιση της φωτογραφικής λήψης φέρνει τη Σχοινά μπροστά σε δύο προκλήσεις. Πρώτον, να δουλέψει με τις εντυπώσεις που δημιουργεί το φως χωρίς τη μεσολάβηση του χρώματος – με το οποίο είχε δουλέψει σχεδόν αποκλειστικά τις τελευταίες δεκαετίες. Δεύτερον, με την επιλογή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, να επιστρέψει με επιτυχία πίσω στις πρωταρχικές δεσμεύσεις της χαρακτικής, που είναι η σχέση του άσπρου με το μαύρο».

Η ίδια αναφέρει: «H φωτογραφία εισέβαλε στους χώρους της εικαστικής έκφρασης, ιδιαίτερα στο χώρο της χαρακτικής, το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Ήταν η εποχή που οι εικαστικοί αναζητούσαν ευκαιρίες και μελετούσαν τρόπους να βελτιώσουν την ευκρίνεια της έκφρασής τους. Έκτοτε, η φωτογραφία μπορεί να δημιουργήσει ένα σπάνιο φαινόμενο: να καταγράψει το φευγαλέο, το ραγδαίο, το τυχαίο, ακόμα και την κίνηση του φωτός. Πρόκειται για τη μαρτυρία της εξωτερικής πραγματικότητας της ζωής μας μέσα στο χρόνο. Με τη μεταφορά της φωτογραφίας σε πλάκα χαλκού, δηλαδή με τη φωτοχαλκογραφία, τα παραπάνω φαινόμενα που ο καλλιτέχνης καταφέρνει να καταγράψει, μπορούν να τον οδηγήσουν σε μοναδικά εικαστικά αποτελέσματα. Έτσι σήμερα, η σχεδόν μαγική δύναμη της καταγραφής και ενδυνάμωσης της εικαστικής εικόνας έχει καταστήσει τη φωτογραφία εργαλείο απαραίτητο στην Τέχνη. Στην πλάκα του χαλκού, με την ακουατίντα και τις οξειδώσεις, ο καλλιτέχνης μπορεί να πετύχει το μαγικό μαύρο και πολλούς τόνους του γκρι, αυξάνοντας τις δυνατότητες για διαφορετικά αποτελέσματα στη σύνθεση».

Η Μαγεία του Μαύρου

Μαίρη Σχοινά

Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 , ώρα 21:00

Διάρκεια έκθεσης: 20/7 έως 31/7/23

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 + eight =