αντικύθηρα

Δεν έγινε τελικά σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς με κατηγορούμενο τον εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη σχετικά με την υπόθεση της παράνομης ανέλκυσης αρχαιοτήτων στα Αντικύθηρα τον Αύγουστο του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kythera.News η υπόθεση δεν αναρτήθηκε στο πινάκιο, διότι  στις 4 Οκτωβρίου 2022 ο κ. Λασκαρίδης έκανε προσφυγή κατά του κλητήριου θεσπίσματος στον Εισαγγελέα Εφετών. Όπως μαθαίνουμε μέχρι χθες δεν είχε βγάλει διάταξη ο Εισαγγελέας Εφετών. Αναμένεται λοιπόν τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη το επόμενο διάστημα, για το αν τελικά ο κατηγορούμενος θα παραπεμφθεί σε δίκη ή θα υπάρξει απαλλακτικό βούλευμα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στο δικαστήριο είχαν κληθεί ως μάρτυρες οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Γιώργος Κουτσουφλάκης και Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Προϊστάμενος Λ.Τ. Κυθήρων Τσόλης Λάμπρος, Ανθυπασπιστής ΛΣ – Προϊστάμενος Λ.Τ. Κυθήρων (την εποχή του συμβάντος), ο κ. Μάρκος Γουζέλης, η κ. Αγγελική Σίμωσι.

Η κ Αγγελική Σίμωση ήταν προϊσταμένη στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 που μετετέθη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Δηλαδή διόμιση χρόνια πριν το περιστατικό της παράνομης ανέλκυσης.

Προκαλεί ενδιαφέρον το τι θα μπορούσε να αναφέρει στη δίκη η κ. Σίμωση, δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2020 εκείνη δεν υπηρετούσε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, άρα δεν είχε  κάποια σχετική αρμοδιότητα κι ενώ στην ίδια υπόθεση έχουν κληθεί οι αρχαιολόγοι της υπηρεσίας οι οποίοι ενήργησαν ως όφειλαν σύμφωνα με το νόμο, μετά από την καταγγελία του περιστατικού.

Υπενθυμίζεται ότι την ανέλκυση είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης με επιστολή του στα γραφεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020 με κοινοποίηση στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού και της Αγγελικής Σίμωσι.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε ενημερώσει τότε τον κ Λασκαρίδη ότι «η ανέλκυση αρχαίων αντικειμένων και ευρημάτων από τον βυθό απαγορεύεται ρητώς» με βάση τις διατάξεις νόμων και κοινών υπουργικών αποφάσεων, όπως επίσης «απαγορεύεται η ανέλκυση, μετακίνηση ή φωτογράφιση αντικειμένων αρχαιολογικής ή άλλης αξίας που βρίσκονται στον βυθό», ενώ «κάθε αυτοδύτης έχει υποχρέωση να ενημερώνει αμέσως και με κάθε πρόσφορο μέσο την αρμόδια λιμενική αρχή αν εντοπίσει αντικείμενα αρχαιολογικού ή αστυνομικού ενδιαφέροντος ή ναυάγια». Παράλληλα, του καθιστούσε σαφές ότι μόνη αρμόδια υπηρεσία για την προστασία και διαχείριση των ενάλιων ευρημάτων σε όλη την επικράτεια είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στην οποία θα όφειλε να γνωρίσει τη θέση των αντικειμένων αρχαιολογικού χαρακτήρα που εντόπισε χωρίς καθυστέρηση, ενώ του επισήμαινε ότι τα αντικείμενα αυτά «δεν μεταφέρονται χωρίς άδεια και δεν αποθηκεύονται σε ιδιωτικούς χώρους». Επίσης τον ενημερώνε ότι «η ανέλκυση των αντικειμένων από τον βυθό χωρίς την άδεια της αρμόδιας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και με μη επιστημονικό τρόπο, εκτός του ότι είναι παράνομη, επιπλέον αποστερεί τα αντικείμενα από την αρχαιολογική γνώση που φέρουν στον τόπο εύρεσής τους και θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα ευρήματα».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 4 =