Νεά Δημοκρατία

Την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στην Κοζάνη. «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Ρυθμίσεις ανάσα για νέες και παλαιές οφειλές – Η εξειδίκευση αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο

Σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί στην Κοζάνη. Η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης.

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5»

Τον νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι ένα πολύ σπουδαίο, ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, για τη ΔΕΗ, ένα έργο με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. «Η μονάδα αυτή θα αποτελέσει στο μέλλον μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα, αλλά είναι μία μονάδα η οποία θα έλεγα ότι κλείνει έναν κύκλο σχεδόν 70 ετών παρουσίας της ΔΕΗ εδώ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα με αυτήν την μορφή και θα εξακολουθεί βέβαια να δίνει και δουλειές για πολλά χρόνια ακόμα, όχι μόνο στους εργαζόμενους στη μονάδα, αλλά και σε όσους εργάζονται στα ορυχεία τα οποία θα τροφοδοτούν τη μονάδα αυτή με λιγνίτη».

«Η στρατηγική της μετάβασης προς ένα πράσινο μέλλον είναι δεδομένη και θα έλεγα ότι είναι και αδιαπραγμάτευτη. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία που αποδίδουμε στην στρατηγική επάρκεια της χώρας σε καύσιμα τα οποία είναι εγχώρια», επισήμανε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τη διοίκηση της εταιρείας για την εξυγίανσή της και τη συμμετοχή της στην πράσινη μετάβαση: «Είναι μια στρατηγική η οποία υπηρετείται σήμερα και από την ίδια τη ΔΕΗ η οποία κάνει με τη σειρά της τη δική της μετάβαση προς ένα πιο πράσινο μέλλον, επενδύοντας σημαντικά σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο κατασκευάζεται κοντά σε αυτή τη μονάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, τι θα σήμαινε για την τοπική οικονομία μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της ΔΕΗ, πέραν από τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε συνολικά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτό το ενδεχόμενο όχι μόνο το αποτρέψαμε, αλλά καταφέραμε πραγματικά κάτι πολύ εντυπωσιακό, προσθέτοντας κεφάλαια στη ΔΕΗ και δίνοντάς της την δυνατότητα σήμερα να μπορεί να συζητάει και σημαντικές επενδύσεις εκτός Ελλάδος», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

 

«Πτολεμαΐδα 5»: 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερο καύσιμο

Η «Πτολεμαΐδα 5», ισχύος 660 MW, είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα που διαθέτει η Ελλάδα. Χάρη στην αξιοποίηση των βέλτιστων τεχνολογιών στον σχεδιασμό της είναι ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, με τις ελάχιστες δυνατές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μπορεί να παράγει 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.

Η νέα μονάδα θα συμβάλλει στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, ειδικά δεδομένων των προκλήσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίχως να επηρεάζεται η σταθερή υλοποίηση της πράσινης μετάβασης.

Με τη λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» δημιουργούνται 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ στην κατασκευή της απασχολήθηκαν 2.000 άτομα και συμμετείχαν περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις.

Η μονάδα διανύει περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο δίκτυο εντός των επόμενων τριών μηνών, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να παρέχει θερμική ενέργεια για την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κτήμα οινοπαραγωγής «’Αλφα», όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τα στάδια παραγωγής των 14 ποικιλιών κρασιού που παράγονται.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν στην περιοδεία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, o υφυπουργός αρμόδιος για τις Μεταφορές και βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, οι βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αμανατίδης, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Πιστεύω ότι μέσα από το αυτό το δράμα μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου της Κοζάνης απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας»

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.

Δεν πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει πως δεν θα διερευνήσει το σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων

Δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα όταν δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων, δεν πιστεύει τίποτε από όλα αυτά που λέει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας, και κάλεσε τους πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν την πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά υπάρχει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων.

“Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας”, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: “Το 2012 είχε πει, τότε, ότι θα έκανε η κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να το γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κύριο Τσίπρα, όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Άρα, οι πολίτες οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη, να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει. Μπορεί να προέλθει και μία τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο, διότι το προοδευτικό μέτωπο, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας, δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες. Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει”.

Σχετικά με τους υψηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση και τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για “βαρβαρότητα” και “αντιδημοκρατική εκτροπή”, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος μιλάει θετικά και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιλέγει τη στρατηγική της πόλωσης, με σκοπό “να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσέγγιση το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του 2019”.

“Εγώ θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά και είναι ένα ερώτημα για τον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτή την πόλωση. Γιατί αναλώνει όλο το χρόνο να μας λέει πόσο αντιδημοκρατικοί και κακοί είμαστε, να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο;

Γιατί επιλέγει αυτή τη στρατηγική ο κύριος Τσίπρας; Εγώ προσωπικά έχω απάντηση: Γιατί με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του 2019. Γι αυτό το κάνει, όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά”.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει αν μέσα του έχει αποφασίσει πότε θα γίνουν οι εκλογές και σημείωσε:

“Έχω πει πολλές φορές οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Συν-πλην κάποιες εβδομάδες δεν νομίζω πως θα έχει και τόσο μεγάλη διαφορά στη φορά των πραγμάτων”.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση που υπήρξε μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού και την άμεση ελληνική βοήθεια στη γειτονική χώρα θα συνεχιστεί ή θα επανέλθει η Άγκυρα στις προηγούμενες συμπεριφορές της, ο πρωθυπουργός απάντησε πως εύχεται και ελπίζει να συνεχιστεί και υπογράμμισε: “Πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και κρατώ τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, του κ. Τσαβούσογλου, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων, που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα της συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μη γίνει.

Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μη ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μη δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Θέλω να ξαναπώ ότι ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία και πάντα ήμουν ανοιχτός να συζητήσουμε με την Τουρκία. Γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα τα οποία συζητάμε, ποια είναι τα θέματα τα οποία δεν συζητάμε και γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πια έχει βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ενισχύεται αποτρεπτικά, θα εξακολουθεί να χτίζει τις συμμαχίες της, δεν είναι κατ’ ανάγκη οι κινήσεις που γίνονται εις βάρος της Τουρκίας. Επομένως, μακάρι πράγματι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, πιστεύω, ότι θα εξακολουθούν και μέσα από τη δικιά τους εθελοντική προσφορά να στηρίζουν το δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, με αποστολή βοήθειας, την οποία και σήμερα ακόμη η Τουρκία έχει ανάγκη. Και εμείς θα παίξουμε τον ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθειά που θα γίνει την επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών”.

Σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει εκ νέου τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη στήριξή της και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξει και την εκ νέου υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + 10 =