alonnisos-navagio-peristeras

Με ανάρτηση στο λογαριασμό της σε κοινωνικό δίκτυο, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, αναφέρει ότι ορίστηκε, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, εισιτήριο 50 ευρώ στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας για κατάδυση 35 λεπτών, γεγονός που χαρακτηρίζει “ανήκουστο”. Επιεικώς απαράδεκτη, χαρακτήρισε την απόφαση ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ Βόλου.

Η κ. Κουτσούμπα, στην ανάρτησή της, αναφέρει: “το να ορίζεται εισιτήριο 50 ευρώ για επίσκεψη σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο, αποτελεί μια ανήκουστη απόφαση και μια επικίνδυνη ατραπό συνολικά για το Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά, χερσαία και ενάλια, αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και το ΥΠΠΟΑ οφείλει να την διασφαλίζει και μέσα από την τιμολογιακή πολιτική του.

Ούσα η ίδια δύτρια, κι έχοντας άμεση γνώση της επιστημονικής συζήτησης γύρω από τους διεθνείς καταδυτικούς προορισμούς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση για 50 ευρώ εισιτήριο δεν βασίζεται σε καμία διεθνή πρακτική και σίγουρα δεν πάρθηκε με βάση κανένα επιστημονικό δεδομένο. Στο πλαίσιο του έργου BLUEMED, αλλά και στο πλαίσιο του έργου των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων Αλοννήσου, στου οποίου το σχεδιασμό συνέβαλλα προσωπικά μέχρι τον Μάιο 2021, οπότε και απομακρύνθηκα με αναιτιολόγητη Απόφαση της Υπουργού, Λίνας Μενδώνη, δεν συζητήθηκε ποτέ η προοπτική τόσο αυξημένου εισιτηρίου, όταν μάλιστα η πρακτική στους καταδυτικούς προορισμούς του εξωτερικού είναι το εισιτήριο να κυμαίνεται στα 5-10 ευρώ. Στόχος μας πάντοτε ήταν η ενάλια πολιτιστική κληρονομιά να γίνει επισκέψιμη στους δύτες και να προσελκύσει καταδυτικό τουρισμό από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το εισιτήριο στα 50 ευρώ, αυτή η προοπτική ναρκοθετείται εντελώς, όχι μόνο για την Αλόννησο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Δεν μπορούν να υπάρχουν μνημεία “μόνο για πλούσιους”!

Η δήλωση του δημάρχου Πέτρου Βαφίνη

«Η απόφαση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν αφορά μόνο το ναυάγιο της Περιστέρας αλλά και έργα που θα γίνουν στον χερσαίο χώρο. Θεωρώ ότι το οποιοδήποτε εισιτήριο είναι πολύ πρώιμο. Ακριβότερο και από αυτό της Ακρόπολης: Σε αυτό το εγχείρημα, υπάρχει σύμβαση μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας και δήμου Αλοννήσου, έχοντας ο καθένας τον δικό του ρόλο. Καλό θα ήταν σε τέτοιου είδους αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη, την άποψη των τοπικών κοινωνιών!»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 2 =