bloko-anemogennitries
φωτογραφία αρχείου

Εκτός έλεγχου είναι το πρωί της Τρίτης 22 Αυγούστου οι πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία, Εύβοια, Κύθνο, Ροδόπη και Δαδιά, ενώ υπό μερικό έλεγχο είναι το μέτωπο στην Καβάλα, σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, το οποίο στην σελίδα του στο Facebook παρέχει συνεχόμενη ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.

Καλύτερη η κατάσταση στην Ροδόπη

Βελτιωμένη είναι από το πρωί η κατάσταση στις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου και στην Άνω Δροσίνη στη Ροδόπη. «Σήμερα είναι κάπως πιο αισιόδοξα τα πράγματα, υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος των πυρκαγιών, παρά τους ισχυρούς ανέμους που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η χθεσινή ημέρα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας, αφού κάηκαν περισσότερα από 10 σπίτια σε Σώστη, Πολύανθο και Ληνό, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και υπήρξαν τραυματισμοί».

Υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλησαν από το «112» μηνύματα για εκκένωση στους κατοίκους έξι περιοχών, και συγκεκριμένα σε Μίσχο, ‘Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστη και Πολύανθο. Η φωτιά μπήκε μέσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Πυροσβέστες κάτοικοι και εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια στο Μέγα Πιστό και τον Πολύανθο.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης κάηκαν σπίτια στον Σώστη, όπου οι φλόγες τύλιξαν σε λίγη ώρα τα οικήματα και τα κατέστρεψαν με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην προλάβουν να σώσουν τίποτα.

Τα μέτωπα της φωτιάς έχουν κατευθυνθεί προς το βουνό χωρίς να κινδυνεύει κάποιος οικισμός.

Σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η τροχαία και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η διακοπή οφείλεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

Εκκενώθηκαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και δομές ηλικιωμένων

Συνεχίζεται όλη τη νύχτα η σταδιακή εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης η οποία αποφασίστηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ χθες Δευτέρα.

Στην απόφαση μεταφοράς των ασθενών με ασθενοφόρα σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας οδήγησε η εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου επελαύνει σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τις φλόγες να είναι ορατές μετά τη 01.00 στην ευρύτερη περιοχή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η καταστροφική πορεία της φωτιάς –παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο Δήμο Αλεξανδρούπολης– συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη. Σε επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν 65 ασθενείς.

Τις τελευταίες ώρες τουρίστες και κάτοικοι των εν λόγω περιοχών κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας οδηγία της Πολιτικής Προστασίας που εστάλη μέσω 112.

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Ποια τα ενεργά μέτωπα στον Έβρο

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου . Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Δύσκολη η νύχτα και στην Κύθνο: Μαίνεται η φωτιά – Εκκενώθηκαν τέσσερις περιοχές

Ο δήμαρχος Κύθνου, κύριος Γαρδέρης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και ανέφερε ότι οι φλόγες έφτασαν στο νότιο τμήμα του νησιού δίπλα σε σπίτια χωρίς να απειλούν.

Ο κ. Γαρδέρης ανέφερε ότι τα μέτωπα είναι αρκετά και δεν συνδέονται μεταξύ τους, ενώ περιμένουν ένα ελικόπτερο για να ξεκινήσει ρίψεις νερού.

Ο κ. Γαρδέρης συμπλήρωσε ότι το 112 ήχησε στους κατοίκους τεσσάρων περιοχών και έχουν μεταφερθεί περίπου 50 κάτοικοι, κάποιοι με πλωτά μέσα καθώς δεν είχαν πρόσβαση σε οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα εκκενώθηκαν οι περιοχές Σκύλου, Σιμουσί, Αγίου Δημητρίου και Πετρούσας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο δεν απειλούνται ξενοδοχεία.

Δείτε την εξέλιξη του καιρού και των ανέμων

Δύο άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους

Ένας 80χρονος βοσκός εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική νεκρός στον Πρόδρομο Βοιωτίας, όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο όπου βρήκαν νεκρό τον ηλικωμένο βοσκό. Δεν είχαν φτάσει φλόγες στο σημείο, ωστόσο υπήρχαν πολύ πυκνοί καπνοί. Πιθανολογείται έτσι ότι έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις, αν και τα αίτια του θανάτου θα εξακριβωθούν από την νεκροτομή.

Επιπλέον νεκρός άνδρας εντοπίστηκε λίγο μετά τις 20.00 χθες Δευτέρα 21/8 στην επαρχιακή οδό Δαδιάς-Λευκίμης από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου. Βάσει των πρώτων πληροφοριών πρόκειται για νεαρό άνδρα πιθανόν μετανάστη που εισήλθε παράνομα στη χώρα .

Σύμφωνα με μαρτυρίες η σορός είναι νεαρού άντρα, εντοπίστηκε επί του οδοστρώματος σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12.00 στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και εικάζεται ότι ο θάνατός του προήλθε από την έκθεσή του στις υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς και τον καπνό. Σημειώνεται ότι την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

Στις φλόγες το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας – Δύσκολη η κατάσταση

Ξεπερνά τα 10 χλμ το μέτωπο των δύο πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το πρωί από τα Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.

Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς. Το παρήγορο είναι ότι εκεί που περνούν οι φλόγες δεν υπάρχουν οικισμοί και κατοικημένες περιοχές, ωστόσο όμως τέτοιες περιοχές υπάρχουν προς την θάλασσα, όπου οι επίγειες δυνάμεις έχουν χαράξει μία τελευταία ζώνη άμυνας.

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής είναι η πιθανότητα οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, να πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχει ένα σπάνιο δάσος, αλλά και οικισμοί. Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όμως το ανάγλυφο δεν επιτρέπει να προχωρήσουν και να προσεγγίσουν τις φλόγες.

Ακόμη, στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά οι αναζωπυρώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, μέσα σε ελαιώνες και πευκόφυτη περιοχή και κατά περιόδους δημιουργούν μέτωπα τα οποία κινούνται απειλητικά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Σε ένα μέτωπο κινείται η πυρκαγιά στην Εύβοια, πέφτουν οι ισχυροί άνεμοι – Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τα Ψαχνά και βρίσκεται τώρα πάνω από τη Νέα Αρτάκη και τον Βατώνα της Εύβοιας. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και μία μίνι συνάντηση του συντονιστικού για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχουν καεί περισσότερα από 6.500 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή ενώ τις τελευταίες ώρες παρατηρείται ύφεση στους ισχυρούς ανέμους που δίνει τη δυνατότητα σε επίγειες δυνάμεις, αλλά και εναέρια μέσα, για να δράσουν στην περιοχή και να περιορίσουν τις φλόγες.

Η φωτιά κινείται σε ένα μέτωπο και αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ενώ η προσπάθεια για να περιοριστεί και αυτό το μέτωπο συνεχίζεται ακατάπαυστα.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή της Εύβοιας και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου, στην κατηγορία 5 και οι τοπικοί φορείς απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες πολιτικής προστασίας και να αποφεύγουν όλες τις ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων αυτή την ώρα στην κατάσβεση επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, επιχειρούν 110 πυροσβέστες μαζί με την 20μελή ομάδα πυροσβεστών από τη Γαλλία που έχουν δικά τους οχήματα στην περιοχή. Επιχειρούν, επίσης, 35 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τον δήμο Χαλκιδέων και τον δήμο Μεσσαπίων. Υπάλληλοι και συνεργεία της δασικής υπηρεσίας, όπως επίσης μηχανήματα του στρατού και οχήματα εθελοντικών ομάδων, μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

Φωτιά σε τρεις εστίες στον Ασπρόπυργο

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία, η φωτιά καίει σε διαφορετικές εστίες

Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λάκκα Κάτσαρη εστάλη στις 10:02 στους κατοίκους τους Ασπρόπυργου, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

«Εάν βρίσκεστε σε Λάκκα Κατσαρή απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα.

Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή.

Νεότερο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Ποντίων και Βέρας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Οικισμό Ποντίων, Οικισμό Βέρας απομακρυνθείτε προς Ελευσίνα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + 15 =