vangelis-venardos πρόεδρος της εγχωρίου περιουσίας

Ανησυχία προκαλούν σε πολλούς κατοίκους και λάτρεις των Κυθήρων οι πληροφορίες για διάνοιξη νέων δρόμων προς παραλίες στα βόρεια του νησιού. Οι ανησυχίες γίνονται εντονότερες καθώς διατυπώνεται η υπόθεση ότι οι δρόμοι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την μεταφορά των τεραστίων ανεμογεννητριών προς τις περιοχές πιθανής εγκατάστασης τους. Να τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας αιολικού πάρκου σε μεγάλες εκτάσεις του νησιού (δημοσιεύτηκαν και χάρτες με τις χωροθετημένες περιοχές) πολλοί προβληματίστηκαν για τις ζημιές που θα προκαλέσει στο φυσικό τοπίο η ανάγκη δημιουργίας τεραστίων δρόμων για να μπορέσουν να περάσουν οι κεραίες και τα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις σε Διακόφτι, Αγία Πελαγία, Καψάλι και Πλατεία Άμμο εκτιμάται ότι δεν προσφέρονται για την μεταφορά αυτών των τεραστίων μηχανημάτων διότι οι δρόμοι που τα συνδέουν με το οδικό δίκτυο είτε έχουν πολύ στενά περάσματα (π.χ Φριλιγκιάνικα, ρεματιά Γάλανης, αψίδα Καραβά) ή έχουν πολύ κλειστές στροφές απαγορευτικές για τα τεράστια οχήματα μεταφοράς του εξοπλισμού. Ορισμένοι γνώστες του αντικειμένου υποστήριξαν ότι η μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός μικρότερου δικτύου δρόμων το οποίο να βρίσκεται πολύ κοντά στα αιολικά πάρκα και με πρόσβαση στη θάλασσα.

Πριν από λίγες ημέρες έφθασε στα γραφεία μας καταγγελία για εργασίες διάνοιξης νέου δρόμου με κατάληξη παραλία στα βόρεια του νησιού, πολύ κοντά σε χωροθετημένο αιολικό πάρκο. Γεννώνται λοιπόν οι εξής απορίες:

1)  Είναι σε γνώση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας οι εργασίες αυτές; Διεξάγονται με την έγκριση της;

2)  Με βάση ποια διαδικασία αποφασίστηκε η διάνοιξη τους και από ποιόν; Υπάρχει άδεια για την κατασκευή τέτοιο δρόμων σύμφωνα με το Νόμο και από ποιον;

3)  Υπάρχει έγκριση από τους ιδιοκτήτες γης μέσα από την ιδιοκτησία των οποίων διέρχεται ο δρόμος;

4)  Υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

5)  Ισχύει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν την διέλευση μεγάλων φορτηγών που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό για πιθανό παρακείμενο αιολικό πάρκο;

6)  Είναι ενταγμένες σε ένα ευρύτερο πλάνο διάνοιξης δρόμων για παραλίες που μέχρι σήμερα είναι απροσπέλαστες από στεριά; Αν ναι, ποιες άλλες παραλίες πρόκειται να «ανοίξουν», πότε συζητήθηκε το ποιες από αυτές θα ανοίξουν και με ποιους;

Οι κάτοικοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε δεν είναι αντίθετοι με την αξιοποίηση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εν κρυπτώ, δεν μπορεί να κρύβει άλλες επιδιώξεις (αιολικά) και δεν μπορεί να το αποφασίζει ερήμην του Κυθηραϊκού λαού μια μικρή ομάδα ατόμων.

Τα ερωτήματα είναι σοβαρά και απαιτούν απαντήσεις.

Καθησυχαστική η Επιτροπή της Εγχωρίου

Με αυτά τα ερωτήματα αποταθήκαμε στον πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας κ. Ευάγγελο Βενάρδο, ο οποίος μας απάντησε χθες, Δευτέρα 29 Μαρτίου το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για εργασίες καθαρισμού στον δρόμο προς τις παραλίες Αμμούτσι και Καρπάθι στα πλαίσια συντήρησης αγροτικής οδοποιίας. Μάλιστα μας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο που έχει ανατεθεί σε εργολάβο περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού και στον δρόμο προς την παραλία Ρούτσουνα.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε: «Προσπαθούμε να προσφέρουμε στους πολίτες πρόσβαση στις παραλίες του νησιού, με την λιγότερη ταλαιπωρία. Χωρίς να γραντζουνάνε τα αυτοκίνητά τους, χωρίς να οδηγούν εκτεθιμένοι σε κίνδυνο λόγω κακής βατότητας». Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου πήγε ένα ακόμη βήμα παραπέρα λέγοντας: «Αυτή είναι η βούλησή μας, να δώσουμε πρόσβαση σε παραλίες και σε άλλα μέρη του νησιού».

Για το ποιος πήρε την απόφαση του έργου, μας εξήγησε ότι είναι απόφαση των μελών της επιτροπής, όπως ορίζεται από τη λειτουργία του οργανισμού και όπως συμβαίνει με όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η επιτροπή.

Ερωτήθηκε επίσης για το αν ο δρόμος προς Αμμούτσι και Καρπάθι έχει κατάληξη προς την ακτή και μας απάντησε ότι ο δρόμος σταματά στα 300 – 400μ πριν την ακτή, συμπληρώνοντας πως από εκεί και μέχρι τις παραλίες το έδαφος είναι ιδιαίτερα βραχώδες και το κόστος διάνοιξης είναι πάρα πολύ υψηλό, πράγμα που δεν ήταν στην προτεραιότητα της επιτροπής, δεδομένων και των οικονομικών δυσχερειών του οργανισμού, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν.

Καμία σχέση των δρόμων με τα αιολικά

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων ερωτήθηκε πάνω στην υπόθεση ότι οι δρόμοι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την μεταφορά των τεραστίων ανεμογεννητριών προς τις περιοχές πιθανής εγκατάστασης τους. Η απάντησή του ήταν απόλυτη: «Καμία σχέση με αιολικά. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Εδώ μιλάμε απλά για καθαρισμό δύο δρόμων». Και διερωτήθηκε «Πώς είναι δυνατόν από τόσο στενούς δρόμους να περάσουν τόσο μεγάλα φορτία; Όπως σας είπα και προηγουμένως, το έργο είναι βελτίωση αγροτικής οδοποιίας και δε σχετίζεται με κανένα τρόπο με αυτό που διαδίδεται. Προχθες σε δημόσια διαδικτυακή ημερίδα ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε άλλης φημολογίας που ήθελε τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών του Γερακαρίου να είναι προετοιμασία για αιολικά! ».

Όπως μάλιστα μας ανέφερε και δημοσιεύσαμε χθες σχετικά εδώ, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων έχει εκφράσει την άποψη και τη βούληση για το μείζον θέμα της εγκατάστασης βιομηχανικών πάρκων στην περιοχή. «Οι προσφυγές μας απέναντι στις αποφάσεις της ΡΑΕ αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι υπερασπιζόμαστε την Εγχώριο Περιουσία».

Τέλος ο πρόεδρος μας εξέφρασε την επιθυμία να μας ενημερώσει διεξοδικά για τα έργα οδοποιίας που αναφέραμε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − 18 =