kyriakos-mitsotakis

Με μια ενθουσιώδη ανάρτηση στα social media, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχτηκε την εξόφληση των μνημονιακών οφειλών της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την καταβολή 1,86 δισ. ευρώ, που κανονικά θα πληρώνονταν έως τις αρχές του 2024.

Ιδού τι έγραψε:

«Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας!

Η κυβέρνηση, αποπληρώνοντας πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας, κλείνει ένα γκρίζο κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2010. Μια εποχή την οποία οι Έλληνες δεν πρέπει και δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά.

Σήμερα, παρά τη διεθνή αναταραχή, η εθνική οικονομία μένει σταθερά στον δρόμο της προόδου και δίπλα στον πολίτη. Το είπαμε, το κάνουμε!»

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμη η πρόωρη εξόφληση ενός μέρους των διμερών δανείων από 14 χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), ύψους 2,65 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στις δόσεις του 2023 και θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, καθώς κάποιες χώρες επικαλέσθηκαν τεχνικές δυσκολίες για την άμεση προεξόφληση. Η εξοικονόμηση τόκων από την πληρωμή του τμήματος αυτού του GLF, υπολογίζεται ότι θα φτάσει ατα 25-30 εκατ. ευρώ.

Αν πάντως, με το ΔΝΤ, το δυσάρεστο κεφάλαιο έκλεισε χθες, τα ευρωπαϊκά δάνεια θα τα εξοφλεί η χώρα για πολλές δεκαετίες ακόμη. Τα διμερή δάνεια, συνολικού ύψους 52,9 δισ. ευρώ, θα εξοφληθούν πλήρως το 2041, με δόσεις 2,645 δισ. ευρώ τον χρόνο. Τα δάνεια του ESM εξοφλούνται το 2060 και του EFSF το 2070.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven + 3 =