Ένα απίστευτο θέαμα παρατήρησαν όσοι νωρίς το πρωί της Δευτέρας 11 Οκτώβρη κοιτούσαν τον ουρανό των Κυθήρων.

Όπως δείχνει η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από τη σελίδα του I Love Kythera στο Facebook και αναδημοσιεύθηκε από το meteo.gr σχηματίστηκαν δύο υδροσίφωνες.

«Δύο υδροσίφωνες ταυτόχρονα σχηματίστηκαν κοντά στα Κύθηρα νωρίς το πρωί της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου 2021» αναφέρει η δημοσίευση του meteo.gr.

Οι υδροσίφωνες ή ανεμοστρόβιλοι θάλασσας, είναι ένα σχετικά σπάνιο αλλά επικίνδυνο φαινόμενο αν και σχεδόν άγνωστο μέχρι πριν από μερικά χρόνια στη χώρα μας. Εμφανίζονται σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά και σε λίμνες και μπορεί να πλήξουν και παράκτιες περιοχές. Συχνά δημιουργούνται και οικογένειες υδροσιφώνων, δηλ. 2-3 ή περισσότεροι, που σχηματίζονται είτε ταυτόχρονα είτε ο ένας μετά τον άλλο.

Ο υδροσίφωνας είναι ένα πολύ θεματικό φαινόμενο, έχει τη μορφή στήλης περιστρεφόμενου αέρα πλάτους 30 – 50 μέτρων που μπορεί να φτάσει και τα 100 μέτρα ή και περισσότερο και κινείται διανύοντας μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Εκτείνεται από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι μεγάλο ύψος στον ουρανό, ενώ οι ισχυρότεροι συνδέονται με τη βάση νέφους καταιγίδας. Το φαινόμενο είναι επικίνδυνο και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστρεπτικό λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων, που φθάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μπορεί συχνά να ξεπερνούν και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Προειδοποίηση για ισχυρά φαινόμενα από το Meteo

Για την κακοκαιρία που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας προειδοποιεί το meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένονται έως απόψε το βράδυ, κατά κύριο λόγο, σε Μακεδονία, Θράκη, Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο, Αιγαίο και Κρήτη.

Παράλληλα, πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική και το Βόρειο Αιγαίο. Επίσης ισχυρά φαινόμενα αναμένονται τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το βράδυ της Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης ισχυρά φαινόμενα και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, στη Θράκη, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, και στο Βόρειο Αιγαίο.

Δείτε τον χάρτη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + seven =