elderberry

Της Μαρίας Μήκα, Διαιτολόγου / Διατροφολόγου

Η διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος όλο το χρόνο είναι το κλειδί για την πρόληψη της λοίμωξης και της ασθένειας.

Κάνοντας επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, καταναλώνοντας θρεπτικά τρόφιμα, βότανα, συμπληρώματα διατροφής, αρκετό ύπνο και άσκηση είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Ενισχύει τις παθογόνες επιδράσεις των μονοκυττάρων και των μακροφάγων των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι σημαντικά μέρη της ανοσοποιητικής μας άμυνας και μειώνει τη φλεγμονή, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της ανοσοαπόκρισης.

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συμβιώνουν με εμάς.  Διαμορφώνουν τη λειτουργία των μακροφάγων, των Τ και Β λεμφοκυττάρων και προωθούν την ανοσολογική απόκριση ύστερα από τη σύνδεση με τους υποδοχείς τους, οι οποίοι βρίσκονται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα πρεβιοτικά είναι τα δυσαπορρόφητα συστατικά των τροφών, τα οποία αποτελούν τροφή για τα προβιοτικά και τα βοηθούν να πολλαπλασιαστούν και να είναι επαρκή ώστε να ενισχύσουν την ανοσοαπόκριση.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ίσως το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα που λαμβάνεται για την προστασία από λοιμώξεις λόγω του σημαντικού ρόλου της στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει τη λειτουργία διαφόρων ανοσοκυττάρων και ενισχύει την ικανότητά τους να προστατεύουν από μολύνσεις. Είναι επίσης απαραίτητο για τον κυτταρικό θάνατο, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος υγιείς καθαρίζοντας τα παλιά κύτταρα και αντικαθιστώντας τα με νέα.

Η βιταμίνη C λειτουργεί επίσης ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Προστατεύει από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβαίνει με τη συσσώρευση αντιδραστικών μορίων γνωστών ως ελεύθερων ριζών.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ανοσοποιητικού και συνδέεται με πολλές ασθένειες .

Ψευδάργυρος

Ο Ψευδάργυρος (ZINC) είναι ένα μέταλλο που προστίθεται συνήθως σε συμπληρώματα και άλλα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης όπως οι παστίλιες.

Ο ψευδάργυρος απαιτείται για την ανάπτυξη και την επικοινωνία των ανοσοκυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση καθώς  εντοπίζεται σε μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος, την α-μακροσφαιρίνη, η οποία ρυθμίζει την ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων  κι έτσι η επαρκής πρόσληψη αυτού, εξασφαλίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια ανεπάρκεια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας  συστήματος να λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Βιταμίνες Β12 και Β6

Οι βιταμίνες Β12 και Β6, είναι σημαντικές για την υγιή ανοσοαπόκριση. Ωστόσο, πολλοί ενήλικες έχουν ανεπάρκεια, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ανοσοποιητικού.

Elderberry (Sambucus nigra)

Το Black elderberry (Sambucus nigra), το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη θεραπεία λοιμώξεων, ερευνάται για τις επιπτώσεις του στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα elderberry είναι ένα  ισχυρό αντιβακτηριακό και αντιικό στοιχειό  έναντι βακτηριακών παθογόνων που ευθύνονται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και στελέχη του ιού της γρίπης.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με ιογενείς λοιμώξεις.

Πρόπολη

Την  Πρόπολη, την συλλέγουν οι μέλισσες από ρητίνες των δέντρων.

Αν και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μπορεί επίσης να έχει και αντιιικές ιδιότητες, απαιτείται όμως περισσότερη έρευνα.

Andrographis

Το βότανο Ανδρογραφίς περιέχει andrographolide, μια ένωση τερπενοειδούς που βρέθηκε να έχει αντιιικά αποτελέσματα έναντι ιών που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες.

Echinacea

Η Εχινάκεια έχει  αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενδέχεται να έχει αντιιικά αποτελέσματα κατά πολλών αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου και των ρινοϊών.

Συμπερασματικά, πολλά συμπληρώματα στην αγορά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού. Ο ψευδάργυρος, και οι βιταμίνες C και D είναι μερικές μόνο από τις ουσίες που έχουν ερευνηθεί για το ανοσοποιητικό δυναμικό τους.

Ωστόσο, παρόλο που αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν ένα μικρό όφελος για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν πρέπει και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο για έναν υγιή τρόπο ζωής.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 3 =