Διάρρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη, 12/05, σημειώθηκε διάρρηξη στο κτήριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής Μυλοποτάμου. Το κτήριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν ο Βασίλειος Μαλάνος, με δαπάνη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και εκεί μεταστεγάστηκε η Οικοκυρική Σχολή το 1971, από την Οικία Δαμιανού Στρατηγού και Κρητικού, όπου στεγαζόταν από το 1959.

Το Kythera.News επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μαλάνου, κο Δημήτρη Ζερβό, ο οποίος μας ανέφερε πως παραβιάστηκε η πίσω πόρτα του κτηρίου και εκλάπησαν διάφορα αντικείμενα εντός αυτού, με σημαντικότερο, μια κινηματογραφική μηχανή προβολής του σχολείου, που χρονολογούνταν από την δεκαετία του 70, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυλοποτάμου, Νικόλαος Μαγουλάς.

«Είναι κρίμα, διότι με αυτήν την μηχανή μεγάλωσαν γενιές και γενιές Κυθηρίων μαθητών, παρακολουθώντας ταινίες», μας ανέφερε ο κος Ζερβός, ο οποίος προέβη και σε σχετική μηνυτήρια αναφορά στο Α.Τ. Κυθήρων.

Η Αγροτική Μεταβατική Οικοκυρική Σχολή ιδρύθηκε στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 1945, για κορίτσια που είχαν αποφοιτήσει από το Δημοτικό, με τις ενέργειες του τότε Υπουργού Προνοίας, Γρηγόρη Π. Κασιμάτη.

Η αποστολή της Σχολής αυτής ήταν να προετοιμάσει συζύγους και μητέρες παρέχοντας όλες τις απαραίτητες γνώσεις, μάλιστα σε μια εποχή που πολλοί Κυθήριοι μετανάστες γύριζαν στην πατρίδα για να πάρουν σύζυγο από τη γενέτειρα.

Τα μαθήματα που διδάσκονταν ήταν οικιακή οικονομία, πρώτες βοήθειες, διαιτητική, Κοπτική-ραπτική, χειροτεχνία, γεωπονικά, υγιεινή, βρεφοκομία, μαγειρική, υφαντουργία, θρησκευτικά, ιστορία, ελληνικά, αριθμητική, γυμναστική, ωδική.

Από το 1945 μέχρι το 1959 η Σχολή στεγάστηκε στην Καρβουνάδα, προτού μετακομίσει στον Μυλοπόταμο.

Η Σχολή γνώρισε μεγάλη ακμή και οι μαθήτριες που φοίτησαν προέρχονταν όχι μόνο από τα Κύθηρα, αλλά και από τη γειτονική Πελοπόννησο, λειτούργησε δε μέχρι το 1980 συμπληρώνοντας 35 χρόνια μεγάλης προσφοράς.

Σε σχετική ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook, προέβη και ο κος Παναγιώτης Στρατηγός.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × three =