synantisi-dimarxou-prothipourgo

Δελτίο Τύπου με το οποίο ενημερώνει για τα αποτελέσματα της συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους δημάρχους νησιών με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15/06 στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέδωσε ο Δήμος Κυθήρων.

Τον συντονισμό της συζήτησης που ακολούθησε, είχε ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων και η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Χαρχαλάκη κατά την διάρκεια της συζήτησης.

«Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, συναντήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου, με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 42 Δημάρχους νησιών με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων.

Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Δήμαρχος Κυθήρων, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε σε σειρά θεσμικών ζητημάτων των νησιωτικών Δήμων, όπως οι μετατάξεις και η κινητικότητα, οι υπηρεσίες δόμησης, ο χωροταξικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τη φέρουσα ικανότητα των νησιών, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι διαδικασίες αδειοδότησης των δημοτικών έργων.

Κλείνοντας, ο κ. Χαρχαλάκης ανέφερε: «θέλω ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Πρωθυπουργό, τα μέλη της Κυβέρνησης και όλους τους συνεργάτες τους, για τη σημερινή συνάντηση, ευελπιστώντας όχι μόνο στην προώθηση λύσεων και τομών για τα νησιά μας, αλλά και στην παγίωση τέτοιων συναντήσεων, με στόχο την μετατροπή της νησιωτικότητας από πρόβλημα, σε ισχυρό εθνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Οι 42 Δήμαρχοι νησιών ανέλυσαν στον κ. Πρωθυπουργό και τα μέλη της Κυβέρνησης τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίσουν τα νησιά τους, όπως η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, η στελέχωση των Δήμων, η τεχνική τους επάρκεια, τα προβλήματα χρήσης του αιγιαλού και του παλαιού αιγιαλού, η συγκοινωνία, το μεταφορικό ισοδύναμο, το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και τα λοιπά χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και διάφορα θεσμικά ζητήματα.

Στο τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, έθεσε το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των νησιών και την ανάγκη νέας έκτακτης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των δημοτικών υποδομών ύδρευσης, όπως οι αφαλατώσεις που το ενεργειακό τους κόστος έχει εκτιναχθεί.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι παριστάμενοι Υπουργοί, έδωσαν απαντήσεις και δεσμεύθηκαν ότι αντίστοιχες συναντήσεις θα συνεχιστούν.»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + 11 =