covid-19-lockdown

Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν σημαντικά στις ΗΠΑ, η χώρα άλλαξε τη σύστασή της για την χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για τους εμβολιασμένους πολίτες της.

Το  Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να φορούν πλέον μάσκα όταν βρίσκονται έξω.

Όσοι δηλαδή έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες δόσεις του εμβολίου, μπορούν να απομακρύνουν τα καλύμματα προσώπου τους εάν κυκλοφορούν μόνοι τους ή σε μικρές ομάδες εμβολιασμένων ατόμων, αναφέρουν οι νέες οδηγίες.

Αλλά το CDC διευκρίνισε πως η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να απαιτείται σε εσωτερικούς χώρους και σε πολυσύχναστους χώρους ή εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 95 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα.

Μετά την ανακοίνωση του CDC την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε  τη νέα οδηγία ως «εξαιρετική πρόοδο». «Οι επιστήμονες μας είναι πεπεισμένοι από τα δεδομένα ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους είναι πολύ, πολύ χαμηλές«, δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Η ουσία είναι ξεκάθαρη: εάν εμβολιάζεστε, μπορείτε να κάνετε περισσότερα», τόνισε παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και αποκαλώντας μάλιστα τον εμβολιασμό, «πατριωτική» πράξη.

«Τα εμβόλια αφορούν τη διάσωση της ζωής σας, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων γύρω σας , (τα εμβόλια) επίσης είναι για να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε πιο κοντά στην πιο φυσιολογική ζωή», είπε.

Οι αξιωματούχοι της υγείας παρουσίασαν τις νέες οδηγίες στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Τρίτη από την task force για τον κορονοϊό.

«Οι συγκεντρώσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους για άτομα που είναι έξω και έχουν εμβολιαστεί μπορούν να γίνουν με ασφάλεια χωρίς μάσκα», δήλωσε η διευθύντρια του CDC, Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι. Αυτό περιλαμβάνει άσκηση ή δείπνο σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως είπε, ο προσδιορισμός εάν κάποιος θα φορέσει μάσκα σε μεγαλύτερες υπαίθριες συγκεντρώσεις θα εξαρτηθεί από άλλους παράγοντες, όπως το πόσο καλά αερίζεται ένας χώρος και πόση απόσταση θα κρατήσει μεταξύ άλλων ανθρώπων.

Οι οδηγίες αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους, που σημαίνει ότι έχει περάσει δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν και οι μολύνσεις Covid-19 μπορούν να συμβούν σε εξωτερικούς χώρους, οι κίνδυνοι μετάδοσης είναι πολύ χαμηλοί. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να διαδώσουν τον ιό.

Η Δρ Ουαλένσκι είπε ότι η καθοδήγηση για τη μάσκα των πλήρως εμβολιασμένων είχε κατά κύριο λόγο σκοπό «την προστασία των μη εμβολιασμένων».

«Θέλουμε πραγματικά τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να περιορίσουν τις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους, να επιστρέψουν στις βασικές αρχές του αυξημένου αερισμού, της απόστασης», είπε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + nine =