Η κατάσταση για τους κατασκευαστές των high end αυτοκινήτων, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πολυτελή ή σπορ, είναι δύσκολη εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι πλην πλην της ΜcLaren και της Ferrari -για να είμαστε ακριβείς ναι μεν είναι πλέον ανεξάρτητη αλλά υπάρχει σύμπραξη με τη Maserati και κατά συνέπεια και με την FCA- όλοι οι υπόλοιποι ανήκουν ή συνεργάζονται στενά με έναν μεγάλο όμιλο. Ο οποίος είτε έχει την πλειοψηφία των μετοχών τους είτε ένα αξιόλογο ποσοστό τους.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει πλέον και η Aston Martin, καθώς μέσα στην επόμενη τριετία το 20% των μετοχών της θα περάσει στη Mercedes και τη μητρική της Daimler. Με αντάλλαγμα τη μεταφορά τεχνολογίας σε ότι αφορά τόσο τα plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης αλλά και τα πλαίσια που θα αποτελούν τη βάση για τα μελλοντικά EVs της βρετανικής εταιρείας.
Η Mercedes κατέχει ήδη ένα 2,6% των μετοχών της Aston Martin -το αρχικό ποσοστό ήταν 5% αλλά μειώθηκε λόγω των συνεχών αυξήσεων κεφαλαίου- ενώ η τελευταία χρησιμοποιεί σε μοντέλα της τον bi- turbo V8 των 4.000 κυβικών της πρώτης.
Το νέο πλαίσιο συνεργασίας θα είναι σαφώς πιο διευρυμένο και στην ουσία αποτελεί το εχέγγυο για την επιβίωση της Aston Martin, που εντελώς μόνη είναι απίθανο να τα κατάφερνε στην πορεία προς την εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Το πρώτο δείγμα γραφής αυτής της συνεργασίας θα είναι η plug-in υβριδική DBX –το πρώτο SUV της μάρκας στο οποίο βασίζονται πολλές από τις ελπίδες της- που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία της γερμανικής εταιρείας, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Aston Martin που αναμένεται το 2026.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η βρετανική εταιρεία είχε έτοιμη την περιορισμένης παραγωγής ηλεκτρική Rapide E -θα κατασκευαζόταν συνολικά σε 155 μονάδες- αλλά στις αρχές της φετινής χρονιάς ακύρωσε. λόγω οικονομικών δυσχερειών, το όλο πρότζεκτ. Επίσης αντιμετωπίζει θέματα και με το super car Valhalla για το οποίο το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσει μηχανικά μέρη καθώς και ηλεκτρονικά συστήματα της Mercedes.
Του Γιάννη Σκουφή