Η ταινία Lost on Kythera, η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία ενός από τους πιο παράξενους και αγαπημένους σκηνοθέτες του ανεξάρτητου ελληνικού κινηματογράφου, θα κάνει πρεμιέρα σε ειδική προβολή στο Ritz Cinema Randwick του Σίδνεϊ, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, πριν κυκλοφορήσει σε πόλεις της Αυστραλίας. Η πρεμιέρα, η οποία αρχίζει στις 4 μ.μ., υπόσχεται να είναι ένα συναρπαστικό απόγευμα για όλη την οικογένεια, με δεξίωση ποτών μετά την προβολή, συνάντηση με τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη της ταινίας και ειδικό αναμνηστικό του κοινού, τα οποία περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.

Μια ιδιότυπη κωμωδία με ρομαντισμό στην καρδιά της, η ταινία “Χαμένοι στα Κύθηρα” διαθέτει ένα καστ από ελληνικά ταλέντα της πρώτης κατηγορίας – το κοινό θα γοητευτεί από τον θρύλο της ελληνικής σκηνής, Έφη Σταμούλη, και τους αγαπημένους της οθόνης, Γιώργο Παπαγεωργίου και Δανάη Μιχαλάκη, οι οποίοι είναι τέλεια διαλεγμένοι ως η θεά Αφροδίτη και ο άτυχος ημίθεος Ύμερος – και χαρισματικούς ντόπιους των Κυθήρων που είναι αναμφισβήτητα εξίσου διάσημοι στην τοπική παράδοση του νησιού. Αυτό το ποικιλόμορφο ταλέντο δημιουργεί μια ταινία που είναι τόσο γοητευτική όσο και ξεκαρδιστική και κάνει αμέσως αγαπητούς στο κοινό τους παράξενους χαρακτήρες της, την εκτός πραγματικότητας πλοκή περιπέτειας και τα εκκεντρικά νησιώτικα καμώματά της.

“Ο Τζέιμς έχει το χάρισμα να χωράει τόσα πολλά σε μια ταινία και να το κάνει με τέτοιο τρόπο που λιώνει τις καρδιές των θεατών παντού”, δήλωσε ο ηθοποιός Γιώργος Παπαγεωργίου για τη συνεργασία του με τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Τζέιμς Πρινέας, ο οποίος τυγχάνει να είναι και παλιός του φίλος. “Η αρχαία ελληνική ιστορία, οι ζωντανοί ντόπιοι, η πραγματικά υπέροχη φαντασία του και η ικανότητά του να αποτυπώνει με ενστικτώδη τρόπο τη ζωή στα Κύθηρα μέσα από την εκπληκτική κινηματογράφηση – όλα αυτά κάνουν τις ταινίες του Τζέιμς πραγματικά μοναδικές. Χρησιμοποιεί ανθρώπους και μέρη που σημαίνουν πολλά γι’ αυτόν και νομίζω ότι γι’ αυτό οι ταινίες του είναι τόσο όμορφες – υπάρχει τόση αγάπη μέσα τους!”

Γεννημένος στο Σίδνεϊ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Prineas επέλεξε να επιστρέψει στη γενέτειρά του για την πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας. Εξάλλου, η Κυθηραϊκή διασπορά του Σίδνεϊ είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες Κυθηραϊκές κοινότητες της χώρας. Πιστεύεται ότι 100.000 Κυθηραίοι ζουν σήμερα στην Αυστραλία, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν την έδρα τους στο Σίδνεϊ. Και, ενώ το Lost on Kythera είναι φαινομενικά μια ιστορία αγάπης για δύο νεαρούς εραστές σε διακοπές, είναι σαφές ότι η ταινία αυτή έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από το ρομαντισμό.

“Τα Κύθηρα είναι ένα νησί με τόσο απίστευτη ιστορία, πολιτισμό και ομορφιά και έτσι αυτή η ταινία είναι για μένα μια ευκαιρία να τα μοιραστώ με την κυθηραϊκή διασπορά στο Σίδνεϊ, η οποία μπορεί να μην έχει έρθει στο σπίτι της για πολύ καιρό. Πραγματικά, είναι μια προσπάθεια να επανασυνδεθούν οι Κυθήριοι και η ευρύτερη ελληνική διασπορά με την κληρονομιά τους και μεταξύ τους. Είναι ένας εορτασμός της καταγωγής, ένας φόρος τιμής στη μυθολογία με τη μορφή της Αφροδίτης (που λέγεται ότι γεννήθηκε στα νερά των Κυθήρων και ο ιερότερος ναός της χτίστηκε εκεί) και ένα ερωτικό γράμμα σε αυτό το απίστευτα ανθεκτικό νησί που πέρασα την καριέρα μου προσπαθώντας να αποτυπώσω επαρκώς”.

Σχετικά με τον James Prineas

Ο James Prineas είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, φωτογράφος και ιδρυτής της ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής Join the Plot Films με έδρα το Βερολίνο. Γεννημένος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, από γονείς κυθηραϊκής καταγωγής, ο James ήταν πάντα γοητευμένος από τα Κύθηρα, καθιστώντας τα κεντρικό άξονα της κινηματογραφικής του δημιουργίας.
Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2016 με την ταινία μεγάλου μήκους Kythera mon Amour. Κέρδισε διάφορα βραβεία, ενώ η μικρού μήκους εκδοχή της – The Beekeepers – ήταν φιναλίστ στο Sydney Tropfest 2017. Άλλες ταινίες μεγάλου μήκους του είναι οι Winter on Kythera (2018) και An Island named Desire (2020). Οι ταινίες μικρού μήκους του James ήταν εξίσου επιτυχημένες με τις μεγάλου μήκους ταινίες του, αποσπώντας βραβεία και αναγνώριση σε διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Μια μικρού μήκους εκδοχή του Winter on Kythera επιλέχθηκε επίσης για το Cannes Short Film Corner το 2018.

Lost on Kythera

Written and directed by James Prineas Produced by Colleen and Anthony Cordato

Length: 100 minutes

Starring:

Danae Mikalakis (Goddess Aphrodite)
Giorgos Papageorgeou (Demigod Hymeros)
Effi Stamouli (Aliki Mavromatti)
Penny Boukouvala (Maria)
Louie Betton (Louie)
Georgos Fatseas (Blind Taxi Driver)
Poppy Koroneo (Poppy)
Georgos Koroneos (Georgos)
Nancy Boukli (Professor Nancy Filodoxopoulou) Andreas Anipsakis (Benson)

Makeup: Amalia Ignatiadou Wardrobe: Markella Georgolopoulou Co-writer: Laurence Rosier Staines

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five − three =