australia-anergia

Το ποσοστό της ανεργίας στην Αυστραλία σημείωσε ιστορική πτώση στο 3,5% τον Ιούνιο -από 3,9% τον προηγούμενο μήνα- νέο ρεκόρ από το 1978, οπότε η Στατιστική Υπηρεσία (ABS) άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία, σε μηνιαία βάση.

Έως τότε η έρευνα για την ανεργία ήταν σε τριμηναία βάση και σύμφωνα με τον αρμόδιο αξιωματούχο της ABS, Bjorn Jarvis, το 3,5% «είναι το πιο χαμηλό ποσοστό … από τον Αύγουστο του 1974 και έπειτα, όταν η ανεργία ήταν 2,7%».

Επίσης, ανέφερε ο κ. Jarvis, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες, το οποίο ήταν 3,4% τον Ιούνιο 2022 (-0,4% από τον προηγούμενο μήνα), είναι το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο του 1974 και το 3,6% (-0,4%) για τους άντρες το χαμηλότερο από τον Μάιο του 1976.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε όλες τις Πολιτείες και Περιοχές, εκτός από τη Δυτική Αυστραλία (+0,3 στο 3,4%).

Ειδικότερα, στη Βικτώρια, μειώθηκε κατά 0,5%, στο 3,2%, στη Νέα Νότια Ουαλία κατά 0,7% στο 3,3%, στην Περιοχή της Πρωτεύουσας κατά 0,2% στο 3,1%, στη Νότια Αυστραλία κατά 0,3% στο 4,3%, στην Τασμάνια κατά 0,2% στο 4,3%, στη Βόρεια Επικράτεια μειώθηκε κατά 0,3% στο 3,7% και στο Κουίνσλαντ κατά 0,1% στο 4%.

«Η μεγάλη πτώση στο ποσοστό ανεργίας αυτόν το μήνα δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι συνήθως βρήκαν απασχόληση και επίσης χαμηλότερος αριθμός από ό,τι συνήθως κατέστησαν άνεργοι», εξήγησε ο κ. Jarvis.

Οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 88.000 περίπου (έναντι προσδοκιών για 30.000) στους 13.599.300, ένας αριθμός κατά 597.100 μεγαλύτερος από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, ενώ οι άνεργοι, που αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 54.000, στους 493.900 (-0,4%).

«Αυτές οι ροές μαζί, αντανακλούν μία όλο και πιο ‘σφιχτή’ αγορά εργασίας, με υψηλή ζήτηση για την απασχόληση και διατήρηση προσωπικού, καθώς επίσης και τρέχουσες ελλείψεις εργατικού δυναμικού», σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ABS, που ανέφερε ότι η μείωση της ανεργίας το τελευταίο διάστημα συνέπεσε με μία μεγάλη αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας (480.000 τον Μάιο του 2022). Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ανέργων (493.900 τον Ιούνιο) ήταν σχεδόν ίδιος.

«Αυτό ισούται περίπου με έναν άνεργο ανά κενή θέση εργασίας (1 προς 1) σε σχέση με τους τρεις φορές περισσότερους ανέργους πριν από την αρχή της πανδημίας (3 προς 1)», υπογράμμισε ο κ. Jarvis για να καταδείξει τη «στενότητα» στην αγορά εργατικού δυναμικού, που έχει επηρεάσει όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους στην Αυστραλία, που αναζητούν προσωπικό, κατ’ επειγόντως.

Η αύξηση της απασχόλησης τον Ιούνιο ήταν η 8η διαδοχική, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών και τα lockdowns στα τέλη του 2021.

«Η ανάπτυξη της απασχόλησης συνεχίζει να ακολουθεί μία λογική, συνεπή, τάση. Ο μέσος όρος μηνιαίας αύξησης τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν περί τα 51.000 άτομα (που βρήκαν εργασία) και σχεδόν 52.000 από το Νοέμβριο του 2021», διευκρίνισε ο κ. Jarvis. «Η αύξηση συνεχίζει να είναι αξιοσημείωτα ισχυρότερη από ό,τι πριν την πανδημία όταν η τάση ήταν περί τα 20.000 άτομα το μήνα».

Η απασχόληση σε σχέση με τον πληθυσμό έφτασε στο 64,4%, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που τηρούνται τα σχετικά στοιχεία. Ιδιαίτερα αυξημένο το ποσοστό ήταν στις γυναίκες, αλλά και στους νέους.

Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας αυξήθηκε επίσης στο 66,8%, το υψηλότερο ιστορικά, ενώ ήταν 0,9% μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2020.

Μικρή μείωση κατέγραψαν πάντως οι ώρες απασχόλησης, κατά 0,1%. Αυτό σχετίζεται με τα αυξημένα κρούσματα COVID-19 και γρίπης τον Ιούνιο με συνέπεια «ο αριθμός των ατόμων που εργάστηκαν μειωμένες ώρες λόγω ασθένειας να συνεχίζει να παραμένει υψηλά», κατά την ABS.

«Περί τους 780.000 ανθρώπους εργάστηκαν λιγότερες ώρες από το συνηθισμένο λόγω δικής τους νόσησης τον Ιούνιο του 2022, σχεδόν οι διπλάσιοι από ό,τι βλέπουμε στην αρχή του χειμώνα».

Η υπό-απασχόληση μειώθηκε κατά 0,3%, στο 6,1%, αν και για τους νέους αυξήθηκε κατά 1,2% στο 13,9%.

Η υπο-αξιοποίση (under-utilisation, η οποία συνδυάζει ανεργία και υποαπασχόληση) παρέμεινε στο 9,6% και σε χαμηλό 40ετίας, κάτι που δείχνει πόσο «σφιχτή» είναι η αγορά εργατικού δυναμικού, με αρκετές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να περιορίζουν τη λειτουργία τους καθώς δε βρίσκουν προσωπικό.

Ορισμένες προσφέρουν σημαντικές αυξήσεις για να προσελκύσουν εργαζόμενους, δαπανώντας ωστόσο συχνά πόρους για επενδύσεις και θέτουν «υποθήκη» τη μελλοντική ανάπτυξη, σε μία συγκυρία μάλιστα που ο δανεισμός καθίσταται όλο και πιο ακριβός.

Η έλλειψη εργαζομένων, αλλά και η ακρίβεια -με τον πληθωρισμό να συνεχίζει ανοδικά- έχει ως αποτέλεσμα και αρκετοί που έχουν βγει στη σύνταξη να έχουν ήδη επανέλθει στις «επάλξεις» έστω και για μερικές ώρες κάθε εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ωστόσο πως οι συνταξιούχοι δε θα λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στη ρίζα του.

Επίσης, πολλοί αναλυτές, συμφωνούν ότι η χαμηλή ανεργία είναι πολύ πιθανότερο να «φέρει» ακόμη μία ακόμη σημαντική αύξηση στο επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας (RBA) τον Αύγουστο.

«Η αγορά εργατικού δυναμικού είναι πλέον πιο ‘σφιχτή’ από όσο η RBA προέβλεπε για οποιοδήποτε χρονικό σημείο το 2022, κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει ανοδικό ρίσκο για τις εκτιμήσεις (των στελεχών της Τράπεζας) για τους μισθούς και τον πληθωρισμό», όπως εξήγησε στο ABC ο αναλυτής της BIS Oxford Economics, Sean Langcake.

Επί του παρόντος, το επιτόκιο της RBA από το ιστορικό χαμηλό 0,1% στις αρχές Μαΐου είναι ήδη στο 1,35% μετά από τρεις διαδοχικές ανόδους (+0,25%, +0,5%, +0,5%), σε μία προσπάθεια να «φρενάρει» ο πληθωρισμός. Αν αυξηθεί περαιτέρω 0,5% θα βρεθεί στο 1,85% με τους δανειολήπτες να… αναζητούν και πάλι αρκετά επιπλέον δολάρια κάθε μήνα για τις αποπληρωμές δόσεων.

Πιο «απαισιόδοξη» ήταν η πρόβλεψη του οικονομολόγου της ΝΑΒ, Taylor Nugent, στο SBS. Η διαβούλευση κατά τη συνεδρίαση των αξιωματούχων της RBA τον Αύγουστο, είπε, «πιθανώς θα είναι (για αύξηση) 0,5% ή 0,75% και μία άνοδος 1% δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου πως άλλες Κεντρικές Τράπεζες (ανά τον Κόσμο) υπολογίζουν αυτούς τους (πληθωριστικούς) κινδύνους».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + nineteen =