Το μελετητικό γραφείο Θανάση Βλαχογιάννη έχει προσφέρει εξαιρετικές μελέτες στα Κύθηρα. Για τον λόγο αυτό θα πρότεινα από συναδελφική και μόνο διάθεση, να αναθεωρήσει την μελέτη για τον Αυλαίμονα, σε ένα μόνο σημείο, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος.

Δεν μπορώ να μπαίνω στην λεπτομέρεια της μελέτης, θα μιλήσω μόνο σχετικά με τα parking παράλληλα με τον οριζόντιο άξονα του οικισμού.

Ο οικισμός έχει μέγεθος μη βιώσιμο. Η διαπίστωση αυτή είναι εμφανής μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου. Ο οικισμός μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος ώστε να γίνει λειτουργικός – βιώσιμος όλους τους μήνες. Να κερδίσει την αυτονομία του και την δυνατότητα να στηρίξει καταστήματα και το χειμώνα.

Αυτή είναι δυνατότητα που έχει ο Δήμος μέσω της Εγχωρίου Περιουσίας.

  1. Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού επέκτασης του οικισμού βόρεια από τον πίσω δρόμο του οικισμού (service road). Υπάρχει η μελέτη και τα σχέδια από την εποχή διοίκησης Κουκούλη, αλλά «εξαφανίστηκε» από το 2014 και μετά.
  2. Ανταλλαγή οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στην Α’ Αρχαιολογική Ζώνη Παλαιοπόλεως με ιδιοκτησίες που θα ενταχθούν στην επέκταση του Σχεδίου Πόλεως Αυλέμονα (Πρόταση Τσαραβόπουλου). Έτσι Κυθήριοι που έχουν ιδιοκτησίες στην Αρχαιολογική Ζώνη και δεν μπορούν να τις εκμεταλλευτούν, θα αποκτήσουν νέες ιδιοκτησίες στον οικισμό του Αυλέμονα. (Αποκατάσταση δικαιοσύνης). Ο δε χώρος της Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης Παλαιοπόλεως, διατηρώντας τις υπάχουσες κατοικίες στην περιοχή, μπορεί να γίνει ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο, που θα φιλοξενεί κάθε χρόνο φοιτητές της αρχαιολογίας που θα ερευνούν με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού τον γενέθλιο τόπο της Αφροδίτης. Μια κίνηση που θα φέρει το νησί σε επαφή με πολλλούς νέους. Ακόμη, η πιθανή εύρεση του ναού της Αφροδίτης στην περιοχή θα επιτύχει την διεθνή προβολή των Κυθήρων.
  3. Είναι γνωστό ότι στην Εγχωριο Περιουσία ανήκουν 18 οικοδομικά τετράγωνα στην Β’ Φάση Ανάπτυξης του Αυλέμονα.

Μπορούμε να υπολογίσουμε 150 οικόπεδα. Αυτά έχει την δυνατότητα να τα εκποιεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι η Εγχώριος Περιουσία θα αυξήσει τον προϋπολογισμό της κατά πολύ από το €1.000.000 που διαχειρίζεται σήμερα.

Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να ολοκληρώσει πολλά άλλα κοινωφελή έργα στα Κύθηρα.

Αρκεί να έχει διαχειριστή ο οποίος να έχει ευρύτερη αντίληψη σχετικά με την Ανάπτυξη των Κυθήρων.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ  ΤΗΣ  ΜΕΛΕΤΗΣ

Η προτεινόμενη αλλαγή αφορά μόνο τους χώρους σταθμεύσεως.

  1. Η τοποθέτηση των parking παράλληλα με τον πίσω δρόμο και σε όλο το μήκος σχεδόν, θα αποκόψει την λειτουργική συνέχεια του υπάρχοντος οικισμού με την μελλοντική επέκταση.
  2. Επίσης μια οριζόντια ανάπτυξη parking δημιουργεί οπτική όχληση σε έναν μικρού μεγέθους οικισμό, όπως είναι ο Αυλέμονας.
  3. Η ασφαλτοκάλυψη των χώρων σταθμεύσεως θα αυξήσει τα θερμοκρασιακά επίπεδα του οικισμού αισθητά. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα του Αυλέμονα, με περιορισμό των επισκεπτών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

Η διαφοροποίηση της τοποθετήσεως των χώρων σταθμεύσεως σε κάθετη διάταξη σε σχέση με τον πίσω δρόμο , δίνει λύση σε μερικά από τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν.

Επιπλέον μια σωστή μελέτη φυτεύσεως των parking, ίσως και εναλλακτικού τρόπου καλύψεως αντί ασφαλτοστρώσεως θα δώσει λύση και στα υπόλοιπα θέματα.

ΠΑΝΟΣ  ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ  ΕΜΠ
M Arch II  UCLA

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × four =