Η Αρχόντω μόλις άνοιξε τις πόρτες της στο Ποταμό και έβαλε τα γιορτινά της. Το διήμερο Παρασκευή 29 και 30 Ιουλίου σας περιμ;eνει να δοκιμάσετε τα προιόντα της.

Η Αρχόντω είναι μια γυναίκα μύθος, που συνθέτει σε ένα πρόσωπο όλες τις γυναίκες που μεγαλώσαμε δίπλα τους, τις ζήσαμε ως παιδιά και μου δίδαξαν πολλά. Πήρε μορφή ως μια ωδή στις γιαγιάδες, μανάδες και σε όλες τις γυναίκες που έβαλαν τα θεμέλια της γεύσης και της φιλοξενίας, μέχρι εκεί που φτάνει η μνήμη μας. Ήρθε για να ζωντανέψει τη φινέτσα και τη λεπτομέρεια στα φιλέματα και στα σκεύη που συνέθεταν το καλωσόρισμα, το σερβίρισμα, τις συνήθειες του κάθε σπιτικού και των ευφάνταστων γυναικών τους.

Σπιτικά καλούδια, που δημιουργούνταν ανά εποχή, μυστικές συνταγές γλυκών και κερασμάτων, που συνέθεταν τη γευστική παλέτα που δοκίμαζαν οι επισκέπτες και οι συγγενείς στις γιορτές και στα γλέντια.

Εποχές που τα γλυκά και οι γεύσεις είχαν μια συνέχεια, ακολουθούσαν τις συνταγές των σημειώσεων της γιαγιάς, συνθέτοντας καταπληκτικές γευστικές αναμνήσεις.

Έτσι το καλοκαίρι αυτό θα μας βρείτε στο φυσικό κατάστημα μας στο Ποταμό, σε ένα από μεγαλύτερα χωριά του νησιού των Κυθήρων, με τα επιβλητικά αρχοντικά, τις ρομαντικές αυλές και ιστορική πολιτιστική κοιτίδα του νησιού. Ο χώρος του καταστήματος είναι ο προθάλαμος ενός αρχοντικού σπιτιού, με παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα, κάδρα εποχής και έργα γνωστών ζωγράφων, οικογενειακά αναμνηστικά, έντυπα εποχής, κ.α.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού φρέσκων φρούτων, προϊόντα της Κυθηραϊκής γης και της Πελοποννήσου. Συλλεκτικά κεραμικά και σκεύη σερβιρίσματος καφέ. Να προμηθευτείτε μέλι, αλάτι βράχων, επιλεγμένες ετικέτες οίνου και ηδύποτα Ελληνικού αμπελώνα και τα φημισμένα κεράσματα και καλούδια που θα συναντούσες σε ένα αρχοντικό σπίτι του νησιού. Όλα όσα συνθέτουν το πρώτο κέρασμα σε ένα επισκέπτη.

Στόχος οι γεύσεις, τα αντικείμενα και οι εικόνες μιας άλλης εποχής, βασισμένα στη παράδοση και τις μνήμες της, να μας μεταφέρουν στη συνέχεια του σήμερα.

Αυτή είναι η Αρχόντω και η τέχνη του κεράσματος.

Facebook:

https://www.facebook.com/Αρχόντω-101727122623879/?ref=pages_you_manage

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + 20 =