aerial photography of airliner
Photo by Ross Parmly on Unsplash

Θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) ρυθμίζονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Το άρθρο 73 συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Όπως επισημαίνεται:

α. Θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, εκκαθαρίζονται και διενεργούνται από τις αρμόδιες μονάδες της Α.Π.Α., κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δαπάνες ή υποχρεώσεις κατά το οριζόμενο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων μη εκκαθαρισμένων δαπανών σε βάρος του Αρχικού Προϋπολογισμού και της Πάγιας Προκαταβολής της Αρχής (άρθρου 51 παρ. 1 περ. ιε΄ του ν. 4757/2020).

β. Με απόφαση του διοικητή της ΑΠΑ καθορίζονται οι οργανικές μονάδες της Αρχής που λειτουργούν σε 24ωρη βάση για την εξυπηρέτηση της ειδικής αποστολής και του έργου της.

γ. Αυξάνεται κατά 25 επιπλέον κενές οργανικές θέσεις, το ανώτατο όριο των κενών οργανικών θέσεων της ΑΠΑ που επιτρέπεται να στελεχωθούν από το προσωπικό που υπηρετεί σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

δ. Παρέχεται η δυνατότητα σύναψης, από τον διοικητή της ΑΠΑ, συμβάσεων μίσθωσης ή πάσης φύσεως παραχώρησης ή διάθεσης χώρων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) με το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο του ΔΑΑ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών εγκατάστασης βοηθητικών υπηρεσιών της ΑΠΑ εντός των εγκαταστάσεων του ΔΑΑ.

ε. Προβλέπεται η μεταφορά στην ΑΠΑ ποσών που έχουν κατατεθεί στο Δημόσιο, ως έσοδα από παράβολα κατά το οριζόμενο χρονικό διάστημα και τα οποία δεν της έχουν αποδοθεί. Καθορίζεται η διαδικασία απόδοσης αυτών, μέσω επιχορήγησης της ΑΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η εν λόγω διάταξη είναι επιβεβλημένη, λόγω της μη επίτευξης του αρχικού στόχου στελέχωσης της Α.Π.Α. (κάλυψη 111 θέσεων έναντι 172).

Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι ο ταχύτερος, απλούστερος και πλέον διαφανής τρόπος κάλυψη των κενών θέσεων, μέσω των ήδη υπαρχόντων πινάκων, από τους επόμενους κατά σειρά υποψήφιους που περιλαμβάνονται στους πίνακες αποτελεσμάτων της τριμελούς επιτροπής.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους υπαλλήλους της Υ.Π.Α., προβλέπεται αύξηση των θέσεων που μπορούν να καλυφθούν από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, πάντα μέσω των τελικών πινάκων αξιολόγησης.

Το άρθρο 73

Ρύθμιση θεμάτων Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) – Τροποποίηση περ. δ’ παρ. 1 άρθρου 37 ν.4757/2020

  1. Τα υπόλοιπα των ποσών α) του ειδικού λογαριασμού με τίτλο «Κάθε είδους έσοδα Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ)», β) του λογαριασμού Πάγιας Προκαταβολής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και γ) του λογαριασμού που η ΑΠΑ τηρεί σε εμπορική τράπεζα, όπως προβλέπονται στην περ. ιε΄ της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4757/2020 (Α’ 240), μεταφέρονται, με εντολή του Διοικητή της ΑΠΑ, σε τραπεζικό λογαριασμό της ΑΠΑ, εκτός των δεσμευμένων υποχρεώσεων και έως την πληρωμή αυτών, και τα ποσά χρησιμοποιούνται για κάθε είδους ανάγκες της ΑΠΑ.
  2. Δαπάνες ή υποχρεώσεις κατά την περίοδο από την έναρξη ισχύος του ν. 4757/2020 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων μη εκκαθαρισμένων δαπανών σε βάρος του Αρχικού Προϋπολογισμού και της Πάγιας Προκαταβολής της περ. ιε΄ της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4757/2020, θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, εκκαθαρίζονται και διενεργούνται από τις αρμόδιες μονάδες της ΑΠΑ κατά παρέκκλιση του ν. 4412/2016 (A’ 147), του ν. 4270/2014 (A’ 143), του π.δ. 80/2016 (Α’ 145), των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Οι ανωτέρω δαπάνες και υποχρεώσεις εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες μονάδες της ΑΠΑ με απόφαση που επέχει θέση απαλλαγής υπολόγων και εφόσον δεν έχουν διενεργηθεί, αυτές διενεργούνται από τις αρμόδιες μονάδες της ΑΠΑ με μόνη την εντολή πληρωμής αυτών, σε βάρος των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού ΑΠΑ 2023, με την προϋπόθεση ότι κυμαίνονται εντός του ύψους των πιστώσεων αυτών.
  3. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΠΑ καθορίζονται οι οργανικές μονάδες της ΑΠΑ που λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση για την εξυπηρέτηση της ειδικής αποστολής και του έργου της.
  4. Κενές οργανικές θέσεις της ΑΠΑ, σε συνέχεια της υπ’ αρ. 23/2.6.2021 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύθηκε σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν.4757/2020, δύναται να καλυφθούν με μετατάξεις των επόμενων κατά σειρά υποψηφίων που περιλαμβάνονται στους πίνακες αποτελεσμάτων της τριμελούς επιτροπής. Το ανώτατο όριο των κενών οργανικών θέσεων που επιτρέπεται να στελεχωθούν από το προσωπικό που υπηρετεί σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, της υποπερ. αβ’ της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4757/2020, αυξάνεται κατά εικοσιπέντε (25) επιπλέον κενές οργανικές θέσεις. Οι μετατάξεις της παρούσας διενεργούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΠΑ.
  5. Συμβάσεις μίσθωσης ή πάσης φύσεως παραχώρησης ή διάθεσης χώρων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) με το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο του ΔΑΑ προς εξυπηρέτηση των αναγκών εγκατάστασης βοηθητικών υπηρεσιών της ΑΠΑ εντός των εγκαταστάσεων του Δ.Α.Α., δύναται να συνάπτονται από τον Διοικητή της ΑΠΑ κατόπιν απόφασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΑΠΑ, που εκδίδεται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.
  6. Ποσά τα οποία:

α) έχουν κατατεθεί υπέρ του Δημοσίου ως έσοδα από παράβολα, από την έναρξη ισχύος του ν. 4757/2020 έως την έκδοση της κοινής απόφασης της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 49 του ιδίου νόμου, η οποία προβλέπει τον καθορισμό θεμάτων διαχείρισης παραβόλων, και

β) δεν έχουν διατεθεί στην ΑΠΑ, μεταφέρονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε λογαριασμό της ΑΠΑ, για τη διάθεσή τους σύμφωνα με το άρθρο 5 και την παρ. 5 του άρθρου 36 του ν. 4757/2020. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, η απόδοση των ποσών σε λογαριασμό της ΑΠΑ είναι δυνατή μέσω επιχορήγησης της ΑΠΑ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος ενισχύεται για τον σκοπό αυτό από το αποθεματικό, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 59 του ν. 4270/2014, των Γενικών Κρατικών Δαπανών του υπουργείου Οικονομικών.

  1. Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 4757/2020 τροποποιείται α) ως προς την εξειδίκευση των προβλεπόμενων θέσεων νομικής υποστήριξης και β) με την προσθήκη δευτέρου εδαφίου ως προς τη διαδικασία κάλυψης της κενής θέσης νομικού συμβούλου και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Στην Α.Π.Α. συστήνονται 172 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

α. Εκατόν δέκα πέντε (115) θέσεις εκπαιδευτικής κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ),

β. σαράντα δύο (42) θέσεις εκπαιδευτικής κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ),

γ. δεκατρείς (13) θέσεις εκπαιδευτικής κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ),

δ. μία (1) θέση δικηγόρου και μία (1) θέση νομικού συμβούλου με σχέση έμμισθης εντολής, οι οποίες δεν είναι ασυμβίβαστες με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, με την επιφύλαξη του άρθρου 24. Εφόσον η θέση νομικού συμβούλου είναι κενή, καλύπτεται με εισήγηση του Διοικητή ΑΠΑ και με απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen + six =