apotropi-enimerosi

Με μεθόδους άλλων εποχών και πέρα από τη διαρκή αντιπροσφυγική κυβερνητική προπαγάνδα, φαίνεται ότι το επιτελικό κράτος επιφόρτισε τώρα -εκτός από την Πυροσβεστική– και το Λιμενικό με καθήκοντα λογοκρισίας. Εφτασαν ανήλικοι και ενήλικες Κούρδοι πρόσφυγες σε βραχονησίδα στα Κύθηρα μετά από βλάβη του σκάφους τους την περασμένη Παρασκευή. Το Λιμενικό, παρά τις εκκλήσεις, αρχικά τους «εξαφάνισε» και, πέρα από τις χλιαρές κατοπινές διαψεύσεις, ζήτησε από τοπικά ΜΜΕ να κατεβάσουν τα αποκαλυπτικά βίντεο με τα στιγμιότυπα που είχαν καταγράψει.

Είναι τουλάχιστον ντροπή να εξαναγκάζονται οι λιμενικοί να χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους με όποιες άνωθεν εντολές. Με τη σειρά της, η ομερτά των μεγάλων ΜΜΕ εξαφάνισε και αυτή την είδηση, όπως έχει εξαφανίσει όλες τις ειδήσεις άσκησης βίας κατά προσφύγων.

Κι αν τελικά η «εξαφάνιση» αυτή προσώρας αποσοβήθηκε, αυτό δεν ισχύει για τις πολλές «εξαφανίσεις» με τις μεθόδους των επικίνδυνων και απαγορευμένων διεθνώς αποτροπών και επαναπροωθήσεων. Βίαιες αποτροπές με κίνδυνο ζωής καταγράφονται όλο και συχνότερα στις επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και οργανώσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξάλλου, υιοθετώντας ακροδεξιά ρητορική, χαρακτήρισε με άνεση τους Αφγανούς πρόσφυγες πολέμου «μετανάστες» ενώ ο υπουργός του, παρά τις πολυέξοδες αναθέσεις σε ημετέρους κατασκευών στρατοπέδων, ακόμα δεν έχει δημιουργήσει το κοινό ανεξάρτητο σώμα ελέγχου της Frontex. Αδιαφορώντας για τις δεσμεύσεις απέναντι στην Κομισιόν που το ζήτησε επιτακτικά, ο κ. Μηταράκης κωλυσιεργεί όταν ήδη οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την παροχή βοήθειας στο προσφυγικό κινδυνεύουν, από τη στιγμή που ρητά αναφέρεται ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τα κράτη-μέλη για το ενδεχόμενο παραβιάσεων δικαιωμάτων, βίαιων αποτροπών και επαναπροωθήσεων.

Το επικίνδυνο ταγκό που χορεύουν οι ελληνικές και οι τουρκικές αρχές με τα εξοπλισμένα σκάφη τους γύρω από ακυβέρνητες βάρκες γεμάτες απελπισμένους, συνεχίζεται καθημερινά παρά τις ανέξοδες διαβεβαιώσεις περί σεβασμού της σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Καθόλου τυχαίο, που με αφορμή το αφγανικό, ο υπουργός πρόσθεσε, μετά τη λήξη της διαβούλευσης στο προβληματικό νομοσχέδιο περί απελάσεων, διάταξη ντροπής που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Στο εξής, θα απαγορεύονται οι διασώσεις από μέλη των αναγνωρισμένων ΜΚΟ αν δεν ελέγχονται απολύτως από το Λιμενικό, με ό,τι κι αν σηματοδοτεί αυτό για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που θα ζητήσουν βοήθεια στο κράτος Μητσοτάκη.

Άρθρο-άποψη της Εφημερίδας των Συντακτών (έντυπη έκδοση, 30/08)

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + 18 =