Φίλοι Μουσείων Κυθήρων

H Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ, εκφράζουν την βαθιά τους συγκίνηση για τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου σε όλους μας Καθηγητή Γιώργου Δερτιλή. Είμαστε υπερήφανοι που ο Γιώργος Δερτιλής,  διεθνώς αναγνωρισμένος ιστορικός και ακαδημαϊκός, ήταν μέλος και υποστηρικτής του σωματείου μας.

Θέλοντας να τιμήσουμε την μνήμη του, ξαναθυμίζουμε το ηχηρό μήνυμα που έδωσε στην κοινωνία μας, με την διάλεξή που είχαμε την τιμή, ως σωματείο, να διοργανώσουμε τον Ιούλιο του 2017, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα Κυθήρων, παραθέτοντας απόσπασμα της περιγραφής που έδωσε ο ίδιος, ως προοίμιο της ομιλίας του αυτής :

«Η τυραννία της αμάθειας»

Για να προοδεύει μια κοινωνία και για να ευημερεί, χρειάζεται πάνω από όλα καλή  εκπαίδευση. Ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα, εκτός από τις γνώσεις που παρέχει, πρέπει να μαθαίνει στα παιδιά και στους νέουςνα σκέφτονται συστηματικά, κριτικά και δημιουργικά.

Με τη συστηματική σκέψη, καταλαβαίνουμε πώς περίπου λειτουργεί η κοινωνία μας και ο κόσμος που μας περιβάλλει. Και έτσι αντιμετωπίζουμε τα μερικότερα, καθημερινά μας προβλήματα με αποτελεσματικότερους τρόπους.Με την κριτική σκέψη, κρίνουμε και διακρίνουμε το σημαντικό από το ασήμαντο, το ωραίο από το άσχημο, το δίκαιο από το άδικο,το καλό από το κακό. Έτσι δημιουργούμε αξίες και αρχές, ηθική, δίκαιο και στέρεους θεσμούς, τέχνη και επιστήμη, τεχνολογία καιπαραγωγική οικονομία, πολιτικό ήθος και δημοκρατία.

Χωρίς αυτές τις βασικές ικανότητες και αυτά τα θεμέλιαμια κοινωνία βαδίζει στα τυφλά. Υποδουλώνεται στην τυραννία της αμάθειας, γίνεται θύμα των δημαγωγών και των τυράννων, περνά αλλεπάλληλες κρίσεις, παρακμάζει και πεθαίνει.

Γιώργος Δερτιλής 

Σήμερα, τον αποχαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση και με αίσθημα μεγάλης απώλειας.

Αιωνία η μνήμη του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο                                     Κυθήρα, 3 Μαρτίου 2023

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + fourteen =