Full speed ahead!
Photo by Maarten Duineveld on Unsplash

«Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, που αποτελεί δημοτική επιχείρηση, είναι ένα σύνθετο έργο και το μεγαλύτερο που υλοποιείται σε χιονοδρομικό κέντρο τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εκτιμούμε πως όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση της επισκεψιμότητας, με ταυτόχρονα θετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η τελευταία χιονοδρομική περίοδος ήταν η καλύτερη στην ιστορία του χιονοδρομικού, αφού είχαμε πάνω από 100% αύξηση του κύκλου εργασιών, καθώς και σε επιμέρους τμήματα, όπως αυτά της εστίασης, της ψυχαγωγίας, των εισιτηρίων, της χιονοδρομίας και των επισκεπτών».

Μάλιστα, όπως εξηγεί, «την τελευταία χιονοδρομική περίοδο τα εισιτήρια του χιονοδρομικού έφθασαν περίπου τα 100.000 και παράλληλα εκτιμούμε ότι ο κόσμος που ήλθε στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου ξεπέρασε τις 250.000».

Όσον αφορά στα έργα για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο όλων των διαδικασιών» και προσθέτει:

«Έχει εγκριθεί από το 2018 ένα κονδύλι, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την στιγμή έχουμε ολοκληρώσει ένα υποέργο της τάξεως ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ έχει προκηρυχθεί και έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη και η εύρεση του αναδόχου για το μεγάλο τμήμα του έργου, το κόστους του οποίου ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, όλος ο φάκελος του έργου έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».

Όπως υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Άγριος, «ευελπιστούμε ότι αν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν στον χρόνο που περιμένουμε, τότε στο τέλος της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2023, θα ξεκινήσουν τα έργα στο χιονοδρομικό κέντρο».

Σχετικά με τα έργα που θα υλοποιηθούν στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ο Αλέξης Άγριος περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Ο σύγχρονος εξοπλισμός θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δύο κεντρικών αναβατήρων του χιονοδρομικού, δηλαδή του ‘Αχιλλέα’ και της ‘Στύγας’.

Ειδικότερα, ο ‘Αχιλλέας’ θα γίνει μία δεκαπλή αποσυμπλεκόμενη καμπίνα για την μεταφορά των επισκεπτών και των χιονοδρόμων από τη βάση έως και τη μέση του χιονοδρομικού κέντρου, ενώ η ‘Στύγα’ θα γίνει μία εξαπλή αποσυμπλεκόμενη καρέκλα για την μεταφορά από τη μέση ως την κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι τετραπλασιάζεται η μεταφορική ικανότητα των δύο αυτών κεντρικών αναβατήρων, ενώ ο χρόνος μεταφοράς μειώνεται περίπου στο 80%.

Για παράδειγμα, τώρα η ‘Στύγα’ χρειάζεται 16 – 17 λεπτά για να ανέβει από τη μέση ως την κορυφή του χιονοδρομικού, ενώ μετά τον εκσυγχρονισμό θα χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά».

Επίσης, ο διευθυντής του χιονοδρομικού λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή ο κάθε αναβατήρας μπορεί να εξυπηρετήσει γύρω στα 800 με 1.000 άτομα ανά ώρα, ενώ μετά την αναβάθμιση θα εξυπηρετούνται περισσότερα από 2.000 άτομα από τον καθένα αναβατήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διελεύσεις που θα κάνει κάθε χιονοδρόμος ανά ώρα».

Ακόμη, σύμφωνα με τον Αλέξη Άγριο, «το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου υποσταθμού, ο οποίος θα παρέχει ενέργεια για τη λειτουργία όλων των σύγχρονων εγκαταστάσεων, ενώ θα τοποθετηθεί και μία γεννήτρια, ώστε να μην σταματά η λειτουργία σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος».

Παράλληλα, προσθέτει ότι «θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο σαλέ στη μέση του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο θα έχει περιμετρικά μπαλκόνια με πανοραμική θέα σε όλο το Κορινθιακό κόλπο, ενώ θα γίνουν και κάποια άλλα έργα, για την διαμόρφωση των πιστών και την τοποθέτηση χιονοφρακτών, ώστε να μπορούμε να συγκρατούμε το χιόνι».

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση των εργασιών, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η σύμβαση είναι διετής», προσθέτοντας ότι «πριν από κάθε χιονοδρομική περίοδο, θα πρέπει, σύμφωνα με την σύμβαση, να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα επιμέρους τμήματα που θα δημιουργούνται, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα το χιονοδρομικό την χειμερινή περίοδο και να είναι πλήρως λειτουργικό, είτε με παλιούς, είτε με νέους αναβατήρες».

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Άγριος επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το πρώτο υποέργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί αφορά στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων διάστρωσης πιστών, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ» και συνεχίζει: «Τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έχουν βοηθήσει το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ώστε να έχει τις πιο άρτιες και καλά πατημένες πίστες σε πανελλαδικό επίπεδο».

Επίσης, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτήθηκε, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η παράδοση τριών ερπυστριοφόρων οχημάτων για μεταφορά ΑΜΕΑ, τεσσάρων αυτοκινούμενων φρεζών αποχιονισμού και δύο μηχανοκίνητων έλκηθρων χιονιού , εκ των οποίων το ένα με φορείο διάσωσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της επισκεψιμότητας στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκτιμώ ότι θα υπάρξει αύξηση της επισκεψιμότητας, για αυτό και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθούμε συνεχώς για να εξυπηρετούμε τη μεγαλύτερη ζήτηση που θα δημιουργηθεί, ώστε ο κόσμος που θα έρθει, να ευχαριστηθεί την εξόρμησή του στα Καλάβρυτα, να ξαναέρθει και παράλληλα να δημιουργήσουμε μία σύνδεση με όλους τους επισκέπτες».

Επανερχόμενος στα θέμα της επισκεψιμότητας, ο διευθυντής του χιονοδρομικού τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ευελπιστούμε πως και η φετινή χρονιά θα είναι μία πάρα πολύ καλή χρονιά, παρ΄ όλες τις δυσκολίες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού», συμπληρώνοντας:

«Άλλωστε και πέρυσι ξεκινήσαμε με δυσκολίες, λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την προστασία από τον COVID – 19, αλλά πήγαμε πολύ καλά, καθώς ήταν μία χρονιά ρεκόρ. Ελπίζουμε να έχουμε πάλι μία καλή χρονιά από πλευράς χιονιού και παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, ώστε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια και να προσφέρουμε στο κοινό ένα ανταγωνιστικό προϊόν».

Σχετικά με την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και στα Καλάβρυτα, ο Αλέξης Άγριος επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πλέον τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν ασφαλή προορισμό για την μετακίνηση των επισκεπτών μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών, την αναβάθμιση του δρόμου, με νέα άσφαλτο, που οδηγεί προς το χιονοδρομικό, αλλά και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται στον οδικό άξονα που συνδέει την περιοχή με τον νέο αυτοκινητόδρομο».

Στο μεταξύ, με αφορμή τα εμπόδια που είχαν παρουσιαστεί, όσον αφορά στις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, είχε επισημάνει ότι «κερδήθηκε τελικά η ‘μάχη’ για τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων που κινδύνευε να χαθεί», προσθέτοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή του θα ‘τρέξουν’ σε στέρεες βάσεις και το αποτέλεσμα θα ωφελήσει τόσο την περιοχή, όσο και ευρύτερα την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − fifteen =