proidopoioun-tourkia

Η Τουρκία βρίσκεται στον κατάλογο των δέκα μεγαλύτερων απειλών από τις οποίες κινδυνεύει η παγκόσμια σταθερότητα το 2021. Σε αυτό το συμπέρασμα, φτάνει ανάλυση των Mathew J. Burrows, Robert A. Manning για το https://www.atlanticcouncil.org !

Γράφουν χαρακτηριστικά:

“Η νεο-οθωμανική Τουρκία γίνεται όλο πιο αδίστακτη, περισσότερο αυταρχική, ισλαμιστική  και επεκτατική. Η Τουρκία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε έχει παρέμβει στρατιωτικά είτε έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Σομαλία, το Κατάρ, τη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία και τα Βαλκάνια. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει τη Ρωσία στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ επιτίθεται σε συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους που πολεμούν το ISIS.

Η Τουρκία αναπτύσσει το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ και αυτό προκάλεσε κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει ναυτικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο για τη Θάλασσα και απειλεί την Κύπρο. Πολλά αραβικά κράτη βλέπουν την Τουρκία ως απειλή, ενώ ο Ερντογάν προκαλεί επίσης τη Γαλλία. Οι  στρατιωτικές διεκδικήσεις  της Άγκυρας θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν  συγκρούσεις και να προκαλέσουν αντιδράσεις εντός του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος”.

Η ίδια ανάλυση κάνει λόγο για την χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, που έρχεται ως συνέπεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η ανάλυση αναφέρει τα εξής:

«Η χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες καταστρέφει τον κόσμο Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) προειδοποίησαν ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης του τα τελευταία  πενήντα χρόνια. Η πανδημία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Και με περισσότερους ανθρώπους να πέφτουν σε ακραία φτώχεια ως αποτέλεσμα της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν από  την COVID-19, η άνοδος των τιμών των τροφίμων δεν μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από υποσιτισμό που σχετίζεται με την COVID και τις σχετικές ασθένειες από ότι από τον κορονοϊό. Αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος για όσους επιβιώνουν. Ο παιδικός υποσιτισμός έχει δια βίου  ψυχικές επιπτώσεις. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων πιστεύει ότι η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Νιγηρία και η Μπουρκίνα Φάσο ενδέχεται να υποφέρουν ήδη από συνθήκες πείνας.

Το Αφγανιστάν, το Καμερούν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Κονγκό, η Αιθιοπία, η Αϊτή, ο Λίβανος, το Μάλι, η Μοζαμβίκη, ο Νίγηρας, η Σιέρα Λεόνε, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε δεν απέχουν πολύ από αυτό. Ακόμη και στις προηγμένες οικονομίες, οι φτωχοί υποφέρουν από υψηλότερες τιμές τροφίμων σε μια εποχή υψηλής ανεργίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά είναι πλέον επισιτιστικά ανασφαλή».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven + eighteen =