Κυρ, 08 Φεβ 2026
14.7 C
Cythera

Αναιμική αύξηση στον κατώτατο μισθό υπόσχεται η κυβέρνηση

Συνεδριάζει σήμερα στις 11 το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει μια ελάχιστη αύξηση της τάξης του 2% του κατώτατου μισθού που θα εισηγηθεί ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και που λόγω του συμβολικού χαρακτήρα της, είναι απίθανο να δυσαρεστήσει τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ η οποία στη διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού είχε προτείνει την αύξησή του στα 751 ευρώ, δηλαδή την επαναφορά του στα προ μνημονίων επίπεδα, όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σχετικά φιλεργατικής ΓΣΕΒΕΕ, είχαν ταχθεί ενάντια σε κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι, ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας, προέχει η αποκατάσταση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε μια συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού, κυρίως επειδή το τελευταίο τρίμηνο έχουν υπάρξει σημαντικά ανατιμητικά φαινόμενα στην αγορά, με αυξήσεις στα τρόφιμα, τα καύσιμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ σε κύκλο μεγάλων αυξήσεων έχουν εισέλθει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες αναμένεται να πάρουν μεγάλες διαστάσεις μέσα στο καλοκαίρι. Για αυτό λοιπόν το λόγο, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συναίνεσε σε μια συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ψυχολογίας της αγοράς και θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 2%, είναι πολύ χαμηλή για να αντισταθμίσει τις διψήφιες αυξήσεις, της τάξης του 10% ως 20%, που καταγράφουν τα είδη πρώτης ανάγκης και πολύ περισσότερο τις αυξήσεις στο ρεύμα που μέχρι τα τέλη Αυγούστου ίσως προσεγγίσουν το 40%, προκαλώντας νέα κύματα ακρίβειας που θα συντρίψουν τα χαμηλά εισοδήματα και θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης.

Με την αύξηση του 2%, ο νέος κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, από τα 650 ευρώ μικτά όπου βρίσκεται σήμερα, θα πάει στα 663 ευρώ, για όσους έχουν πάνω από 3 χρόνια προϋπηρεσία θα πάει στα 729.3 ευρώ, για όσους έχουν πάνω από 6 χρόνια προϋπηρεσία θα πάει στα 795.6 ευρώ και για έχουν πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσία θα πάει στα 861.9 ευρώ. Αντίστοιχα, το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, από 29.04 που είναι σήμερα, θα πάει στα 29.62 ευρώ.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Τσικνίζουμε την Τσικνοπέμπτη στον Ξεγάντζαρο

Η Τσικνοπέμπτη δεν είναι απλώς μια μέρα στο ημερολόγιο....
00:32:27

Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων – Το μήνυμα της Κυριακής (08-02-2026)

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ἠχητικό μήνυμα) ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ...

ΣΥΡΙΖΑ Κυθήρων: Να μην υποβαθμιστεί σε κέντρο υγείας το Τριφύλλειο νοσοκομείο

Έντονη ανησυχία προκαλεί στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα το...

Ο βίος και η πολιτεία του Παναγόπουλου με €10.000 μισθό τον μήνα και πολυτελή κατοικία με πισίνα

Για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελέγχεται ο πρόεδρος...

Ρουβίκωνας: Αποζημίωσε την εταιρεία που χτυπήθηκε κατά λάθος

Τις ζημιές που προκλήθηκαν στην τζαμαρία γραφείων εταιρείας που...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img