kyvernisi-amixania

Με αμηχανία απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για το αν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για «μεγάλες διάφορες με την Τουρκία που θα επιλυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις», συνιστούν αλλαγή του δόγματος για τα ελληνοτουρκικό.

Συγκεκριμένα ρωτήθηκε: «Ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξή του από το Λούβρο, έκανε λόγο για μεγάλες διαφορές με την Τουρκία με σημαντικότερη και κυριότερη την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών καθώς επίσης ότι η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να κάνει συμφωνίες που περιλαμβάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Έχει απομακρυνθεί η κυβέρνηση από την πάγια θέση ότι μία διαφορά έχουμε με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, και ποιες είναι οι άλλες μεγάλες διαφορές»; Ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Πολλές φορές, και ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών έχουν αποσαφηνίσει ποια είναι τα ζητήματα των διαφορών που μπορούν να τεθούν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε υποχωρήσει από την θεώρηση και από αυτή την πραγματικότητα».

Σε ερώτηση για το πότε ενεργοποιείται η αμυντική συνδρομή Ελλάδας -Γαλλίας, σε περίπτωση προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας (αν πχ έχουμε προκλήσεις στην ΑΟΖ στα 7 ναυτικά μίλια), ο κ. Οικονόμου επίσης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση και σημείωσε απλώς ότι «ο Γάλλος πρόεδρος, στις δηλώσεις του, έδωσε απάντηση στο ερώτημα αυτό. Η συμφωνία με την Γαλλία είναι μία τεράστια επιτυχία που συνιστά στρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα και υπόδειγμα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Για το θέμα της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και εάν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πενταετή ή επ αόριστον διάρκεια ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας και πολύ σύντομα θα έχουμε νέα».

Του Σπύρου Γκουτζάνη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 2 =