pente-logoi-toixos-anosias

Του Νίκου Γιαννόπουλου

«Για την υποστήριξη των εφαρμογών, θα διαμορφωθεί επίσης η κατάλληλη υποδομή υπολογιστικών πόρων και υπηρεσιών στην πλατφόρμα Υπολογιστικού Νέφους (Cloud) AWS της Amazon».

Μ’ αυτήν την παράγραφο στη σελίδα 15 του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών κατά του Covid-19, η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποιεί, χωρίς μεγάλες επισημότητες είναι η αλήθεια, τη συνεργασία της με την Amazon στο κομμάτι των εμβολιασμών.

Θα αναρωτηθείτε που είναι το παράξενο; Ως προς την είδηση δεν υπάρχει όντως κάτι παράξενο. Τα “παράξενα” έχουν συμβεί αρκετά πριν τη γνωστοποίηση της είδησης και έχουν να κάνουν με την επιλογή της εν λόγω εταιρίας, από τον Φεβρουάριο του 2020, και τον ακριβή προσδιορισμό της συνεργασίας της με την ελληνική κυβέρνηση.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι για την επιλογή της Amazon για το κομμάτι που αφορά τους εμβολιασμούς ακολουθήθηκε η οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία και ας είχε δεσμευτεί δημοσίως γι’ αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ο οποίος επί λέξει είχε τονίσει ότι “το ποια εταιρεία της αγοράς, από τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, ή και συνδυασμός αυτών, θα αναλάβει τα project του Δημοσίου αυτό δεν μπορώ να σας το πω καθώς θα διεξαχθούν διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση του έργου”. Εκτός και αν οι εμβολιασμοί δεν αποτελεί project του δημοσίου.

Δεύτερον, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Στο μεσοδιάστημα λοιπόν έγινε γνωστό ότι η Amazon ελέγχεται επισήμως από την Κομισιόν για θέματα ανταγωνισμού. Δημοσιεύματα ακόμα και του ελληνικού τύπου (Καθημερινή) τον Νοέμβριο, μας εξηγούσαν ότι η Κομισιόν κατηγορεί “τον εμπορικό κολοσσό για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού, επικαλούμενη τον διπλό ρόλο της εταιρείας τόσο ως πλατφόρμα χονδρικής πώλησης προϊόντων σε ανεξάρτητους εμπόρους όσο και ως εταιρεία λιανικής πώλησης των ίδιων προϊόντων”. Το γνωρίζει άραγε αυτό, η ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία; Και αν ναι, το έχουν λάβει υπ’ όψιν τους;

Ομως υπάρχει και μία ακόμα πολύ σοβαρή διάσταση που έχει να κάνει με το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων. H Amazon ελέγχεται στις ΗΠΑ διότι φαίνεται ότι στοιχεία πελατών της διοχετεύτηκαν σε τρίτους με στόχο το κέρδος από την εκμετάλλευσή τους. Οπως σωστά τονίζεται στην τελευταία παράγραφο του σχετικού δημοσιεύματος, η εταιρία έχει την ευθύνη απέναντι στους πελάτες της σε θέμα τήρησης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και ας έχουν προχωρήσει στην παραβίαση συγκεκριμένοι εργαζόμενοί της.

Και εδώ προκύπτει για μία ακόμη φορά το ερώτημα: Είναι ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση; Και επίσης: Είναι ενήμερη η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Η Amazon, μέσω της ανάμιξής της στο εμβολιαστικό project, θα έχει πρόσβαση σε πολύ ευαίσθητα δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Δεν πρέπει να ανησυχήσει σχετικά κάποιος;

Προσώρας πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί κάποιος υπεύθυνος. Η συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα και μάλιστα η Amazon σχετίζεται και με την Palantir. Το λογισμικό της τελευταίας “τρέχει” στο cloud της Αmazon, στην πλατφόρμα δηλαδή που, όπως είδαμε στην αρχή του κειμένου, στην οποία θα διαμορφωθεί “η κατάλληλη υποδομή υπολογιστικών πόρων και υπηρεσιών στην πλατφόρμα Υπολογιστικού Νέφους (Cloud) και συγκεκριμένα συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ελέγχων ακραίων σεναρίων (stress test) για την αξιολόγηση της υποδομής” (του επιχειρισιακού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό).

Οπως όμως καταλαβαίνει κανείς, ο γενικότερος ψηφιακός μετασχηματισμός (στον οποίο θα κατευθυνθεί το 20% του συνολικού ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης) της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να “τρέχει” χωρίς απόλυτη διαφάνεια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες διερεύνησης σε εξέλιξη (και από την Κομισιόν), γεγονός που αναδεικνύει ζήτημα ασυμβατότητας των πρακτικών της Αmazon με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × four =