Κώστας-Ζαχαριάδης

Για έκρηξη ανισοτήτων το τρέχον έτος, λόγω της οικονομικής ύφεσης – την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θεωρεί σκληρότερη και από την εποχή των μνημονίων – έκανε λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ” (3/1/21)και στον Παντελή Περιβολάρη, ο βουλευτής στη Β1 βορείου τομέα Αθηνών, κατηγορεί την κυβέρνηση για μνημονιακή πολιτική που έχει βυθίσει την χώρα στην ύφεση και την ανεργία, προσάπτοντάς της παράλληλα και ένα «κούφιο αφήγημα» περί «απομονωμένης Τουρκίας», που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά έχει ως στόχο να θρέψει μια «επικοινωνιακή φούσκα», η οποία δεν δύναται να φτιασιδώσει το κακό timing στο οποίο έχει εισέλθει η χώρα στην αντιμετώπιση της κρίσης με την γείτονα.

Όσον αφορά το θέμα των εκλογών, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως αυτό δεν μπορεί στην παρούσα χρονική συγκυρία να αποτελεί προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι προέχει η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προέβλεψε όμως πως η εικόνα της κυβέρνησης θα έχει μια σταθερά πτωτική πορεία, που, συν τω χρόνω, θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

Τέλος, όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να στηρίξει την δικαιοσύνη στο δύσκολο έργο της.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Ζαχαριάδη:

Ακούσαμε στη Βουλή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού και από την πλευρά της Κυβέρνησης καταλάβαμε ότι θα φάμε με χρυσά κουτάλια και από την αντιπολίτευση καταλάβαμε ότι πρέπει να πηδήξουμε από την Ακρόπολη. Τι ισχύει κύριε Ζαχαριάδη;

– «Αφήστε τι λέει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση… Δεν βλέπετε τι βιώνουν οι πολίτες; Δεν βλέπετε την καθημερινότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών; Η πτώση της οικονομίας για το 2020 θα είναι βαθύτερη και πιο σκληρή από την ύφεση που είχαμε σε στα πιο σκληρά χρόνια των μνημονίων. Αν σε αυτό συνυπολογίζετε ότι έχουμε περάσει και την μνημονική περιπέτεια τότε τα πράγματα πραγματικά είναι αδιέξοδα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πως θα περιγράφατε εσείς την κατάσταση αυτή; Το δραματικό είναι ότι η χώρα παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει και τις κυβερνητικές ιδεοληψίες. Έτσι λοιπόν πάμε πολύ χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ύφεση, θα είμαστε πολύ πάνω στην αύξηση της ανεργίας, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη έκρηξη των ανισοτήτων. Η κυβέρνηση απαντά στην ύφεση, με ύφεση, δημιουργεί ένα περιβάλλον για νέα μνημόνια.»

Είναι ήττα τελικά η απόφαση της τελευταίας Ευρωσυνόδου σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και με την οποία οι κυρώσεις για την Τουρκία πάνε από Μάρτιο;

– «Δεν θέλω να λέω τέτοιες εκφράσεις σε τόσο σοβαρά θέματα. Είναι σοβαρή και σημαντική υποχώρηση. Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβρη σε διατυπώσεις είναι πίσω από το κείμενο του Οκτώβρη. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προβαίνει σε καμία αυτοκριτική για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα και δικαιολογίες να δημιουργήσει μια τεχνητή επικοινωνιακή φούσκα.

Η εξωτερική πολιτική, η διπλωματία και οι διεθνείς σχέσεις είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για τέτοια τεχνάσματα και τέτοιους πειραματισμούς. Η χώρα χρειάζεται νέα εθνική στρατηγική για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα στην βάση του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην εξωτερική πολιτική δεν εκτιμά σωστά μεταξύ άλλων την διάσταση του χρόνου που φαίνεται από την άθλια, προκλητική, απαράδεκτη στάση της Τουρκίας ότι λειτουργεί σε βάρος μας.

Η κυβέρνηση αντί να επενδύσει στο εσωτερικό της χώρας στο διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, επενδύει σε ένα κούφιο αφήγημα περί «απομονωμένης Τουρκίας» το οποίο κανείς δεν πιστεύει στην ΕΕ και στο διεθνές περιβάλλον ευρύτερα.»

Ο κος Πολάκης λέει προς τη ΝΔ «θα σας ρίξουμε». Κάποιοι άλλοι μιλούν για Ειδικά Δικαστήρια για την διαχείριση της πανδημίας. Εσείς τι έχετε να πείτε;

– «Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα και ελπίδα να διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας. Δεν υπάρχουν ούτε ιδιοκτήτες, ούτε κληρονόμοι της διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διεκδικεί να είναι ο κορμός της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στη μετά-πανδημία περίοδο.

Κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν μιλά για ειδικά δικαστήρια. Υγειονομικός, οικονομικός και πολιτικός απολογισμός θα γίνει και θα γίνει με αυστηρότητα. Έτσι πρέπει να λειτουργούν οι δημοκρατίες που λογοδοτούν στους πολίτες. Όλοι θα κριθούν και η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της και η αντιπολίτευση για τη στάση της και τις αντιπροτάσεις της. Η κοινωνία ξέρει, βλέπει, παρακολουθεί, κρίνει.»

Είναι μήπως η ώρα να ζητήσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;

– «Είναι ώρα υπευθυνότητας για όλους. Βλέπετε σε καμία χώρα του κόσμου να συζητούν για εκλογές; Βλέπετε κάπου στην Ευρώπη να ζητούν ή να οργανώνουν πρόωρες εκλογές; Νομίζω έχουμε μπει σε μια πολύ λαθεμένη συζήτηση. Η αγωνία μας σήμερα είναι μέρα με τη μέρα οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, οι διασωληνομένοι που δίνουν τη μάχη, η οικονομία που καταστρέφεται και σβήνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε αυτή την συγκυρία κάνει κριτική αλλά οργανώνει και θετική ατζέντα αντιπροτάσεων προετοιμάζοντας την προγραμματική του πρόταση που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως χώρα.

Έχετε δίκιο όμως, πρόωρες εκλογές μπορεί να γίνουν, μπορεί να γίνουν ως επιλογή του κ.Μητσοτάκη να δραπετεύσει. Τα πάει καθημερινή όλο και χειρότερα, πόσο καιρό θα αντέξει να στηρίζεται αποκλειστικά στην επικοινωνία όταν αυτή είναι δραματικά αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η προοδευτική παράταξη και η αριστερά διαχρονικά γνωρίζουμε ότι είμαστε για τα δύσκολα.»

Γιατί υπάρχει αυτή μεγάλη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΝΔ και Σύριζα. Είναι «στημένες» οι δημοσκοπήσεις;

– «Όχι, δεν είναι στημένες οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον πολλές απ’ αυτές. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων στο βάθος αυτών των μηνών δείχνουν σαφή και σταθερή αποδυνάμωση της εικόνας της κυβέρνησης. Όσο επιδεινώνεται η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα και αποτυπώνονται οι συνέπειες των πολιτικών της ΝΔ, η εικόνα της κυβέρνησης θα χειροτερεύει. Σύντομα, συντομότερα απ όσο αρκετοί υπολογίζουν θα αρχίσουν να αναζητώνται εναλλακτικές απαντήσεις στα αδιέξοδα που παράγει και αναπαράγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εργαζόμαστε ώστε οι απαντήσεις να είναι από το προοδευτικό φάσμα.»

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis πρέπει να βρεθεί ο «ηθικός αυτουργός, του ηθικού αυτουργού», εννοώντας προφανώς τον κ. Τσίπρα. Εσείς τι απαντάτε;

– «Νομίζω πρέπει όλοι να διαβάσουμε ξανά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ. Η απόφαση δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϊ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της εταιρείας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είναι σαφής. Το δικαστήριο επέβαλε στην πολυεθνική πρόστιμο 345 εκατομμυρίων δολαρίων για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ.

Τα 310 εκατομμύρια αφορούν τις πρακτικές της εταιρίας στην Ελλάδα. Καραμπινάτο διεθνές σκάνδαλο με απολήξεις και στη χώρα. Τέτοιες υποθέσεις αφορούν τη δικαιοσύνη και όλη η κοινωνία αναμένει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Η χώρα και το δημόσιο σύστημα Υγείας ζημιώθηκαν από συγκεκριμένες επιλογές στο χώρο της Υγείας, κι αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Τα νούμερα και η τρύπα του χρέους στην Υγεία μιλούν από μόνα τους.

Εάν πραγματικά θέλουμε να αποκαλυφθεί κάθε πτυχή του σκανδάλου, εάν θέλουμε να δώσουμε τέλος στην κακοδιαχείριση και στις καταστροφικές συνέπειες που είχαν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και στην Υγεία και στην οικονομία μας συνολικά, θα πρέπει και η δικαιοσύνη να κάνει το έργο της και οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν εποικοδομητικά σε αυτό.

Όσο για την ερμηνεία σας στη δήλωση του κ. Βενιζέλου, ο Τσίπρας ήταν πάντα σαφής στη Βουλή για το θέμα. Δεν φοβάται τίποτα και κανέναν.»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven + 3 =