Να προκηρύξει άμεσα εκλογές κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που απηύθυνε στη Βουλή για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού σχετικά με την κρίση ακρίβειας που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Προκηρύξτε εκλογές και μη σας νοιάζει. Η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονεία.  Η δικαιοσύνη θα νικήσει την ασυδοσία. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έφερε στη Βουλή όπως είπε το πιο επίκαιρο και φλέγον θέμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το θέμα ακρίβειας που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Η ακρίβεια έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Η ακρίβεια αυτή, κ. Μητσοτάκη, έχει το όνομά σας όχι μόνο επειδή όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη, πράγμα παράλογο για μια μικρή χώρα με τόσο χαμηλή αγοραστική δύναμη για τους πολίτες της. Η ακρίβεια έχει το όνομά σας και γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την κατανοήσετε.  Να συναισθανθείτε τις επιπτώσεις της» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα που αφήνει πίσω του, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζει.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σχεδόν το 30% του συνολικού πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό το ποσοστό είναι δέκα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ενώ σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.

«Αλλά ξέρω, θα πείτε πάλι “δε φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος”. Παλιότερα για τους θανάτους, έφταιγε μόνο η πανδημία. Για τις υποκλοπές ο ανιψιός σας. Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει, εσείς ποτέ. Πάντα μια δικαιολογία θα υπάρχει» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ενώ στην Ευρώπη έλαβαν μέτρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι απλά φυγομάχησε αλλά βρήκε ευκαιρία για να βαθύνει περισσότερο στρατηγική του επιλογή. «Να εφαρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κρατικοποιούν ενεργειακές υποδομές, και να αφήσετε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη για να μη στεναχωρήσετε τους χορηγούς σας» είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ»

«Φταίει ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1:  Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ» τόνισε με έμφαση.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά τα καρτέλ. 

«Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας. Και χρίσατε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια» σημείωσε.

«Φαίνεται αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στη Ευρώπη, εσείς θέλατε μόνο να παρακολουθείτε τι λένε στο τηλέφωνο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι» παρατήρησε.

«Και ακόμη και όταν αναγκαστήκατε να καταργήσετε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το κάνατε προσχηματικά και για τα μάτια του κόσμου, αφού εν τέλει πολλαπλασιάσατε αντί να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.  Έως και 57% μεγαλύτερο το μήνα Σεπτέμβριο» είπε.

«Δεν έχετε πάρει δεκάρα τσακιστή από τα υπερκέρδη που είπατε ότι θα φορολογήσετε»

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι μόνο τον Σεπτέμβρη, τα υπερκέρδη των καρτέλ ανήλθαν στα 485 εκατ. ευρώ. «Τι καπέλο είναι αυτό κ. Μητσοτάκη;  Τίνος είναι αυτά τα χρήματα;  Και ποιος τα πληρώνει;» ζήτησε να μάθει, ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό τι έχει κάνει σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εξαγγελία του στη Βουλή ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη με 90%. «Πήρατε ένα ευρώ;  Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει. Και ούτε θα πάρετε. Γιατί το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχετε λεηλατήσει. Όχι από τους λίγους που με τις πλάτες σας έχουν θησαυρίσει» τόνισε.

Ως τρανή απόδειξη για το αλισβερίσι κυβέρνησης-καρτέλ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τα φορολογικά έσοδα που η κυβέρνηση επαίρεται ότι σπάνε ρεκόρ λόγω της ανάπτυξης.  «Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. περισσότερα σε φόρους στο 8μηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 23% πάνω» είπε για να προσθέσει: « Έτσι βγαίνουν οι επιδοτήσεις.  Ένας μηχανισμός πρωτοφανούς κυνισμού και εξαπάτησης που γονατίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία για να κερδίζει η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και πέντε ακόμη εταιρείες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η εικόνα δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τα είδη βασικής κατανάλωσης και τα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού είναι ο υψηλότερος από το 1993.

«Καλάθι εμπαιγμού το καλάθι του νοικοκυριού»

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλάθι εμπαιγμού το «καλάθι του νοικοκυριού» που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ρωτώντας για ποιους θα είναι «ανεκτές» οι αυξήσεις σε 50 προϊόντα.

«Φαίνεται έχετε ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα και εντοπίζετε την ακρίβεια στα μακαρόνια νούμερο 6. Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, το νούμερο της τιμής του ρεύματος, το νούμερο του πληθωρισμού,  το νούμερο της αμοιβής του κ. Στάσση και των golden boys σας στις ΔΕΚΟ,  το νούμερο των απευθείας αναθέσεων. Έχετε ξεχάσει όλα αυτά τα νούμερα που συνθέτουν το τοπίο της ακρίβειας, του κυνισμού και της διαφθοράς σας. Και κάνετε φτηνό παιχνίδι επικοινωνίας στα κανάλια με τα μακαρόνια νούμερο 6 και το μακρύκοκκο ρύζι» υπογράμμισε.

«Το μόνο Μητσοτάκης effect είναι η ακρίβεια και η φτώχεια στις τσέπες των πολιτών»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τέλος τον πρωθυπουργό πού πήγε εκείνο το περίφημο Mitsotakis Effect.  Η προπαγάνδα ότι δήθεν με το που εξελέγη ο Κυρ. Μητσοτάκης, ξαφνικά χαμήλωσε τα επιτόκια και έκανε την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς.

«Όχι το γεγονός ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ούτε το γεγονός ότι ρυθμίσαμε το χρέος. Ούτε ότι αφήσαμε κοντά 40 δις. στα δημόσια ταμεία. Ούτε ότι επανήλθαμε μετά από πολλά χρόνια με αξιοπιστία στις αγορές. Όχι, αλίμονο. Η παρουσία σας ήταν η αιτία» σχολίασε.

«Τώρα όμως το Μητσοτάκης effect δε φαίνεται στα επιτόκια δανεισμού, καθώς το δεκαετές έχει σκαρφαλώσει στο 4,7%.  Το μόνο Μητσοτάκης effect που φαίνεται, είναι αυτό που αισθάνεται ο κάθε πολίτης στις τσέπες του.  Αυτή είναι η επίδρασή σας. Η ακρίβεια και η φτώχεια» τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven + four =