alexandros-kyriakopoulos1
Ο Αλέξανδρος στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός(2018) © φωτογραφία: Ελισαίος Κόντης

Το μικρό νησί μας έχει υμνηθεί στις τέχνες όσο λίγοι τόποι. Τα μυθικά Κύθηρα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σημαντικούς δημιουργούς της ποίησης, της ζωγραφικής, του θεάτρου, της μουσικής. Το ταξίδι στα Κύθηρα, μέσα από τα έργα τους απέκτησε μια οικουμενική διάσταση και συμβολίζει την επιβίβαση για εκείνο τον  ιδεατό τόπο όπου όλα τα όνειρα εκπληρώνονται.

Στην πραγματικότητα, είναι ο αποχωρισμός και η αναχώρηση για τα μεγάλα ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου, το σημείο αναφοράς και ιστορικής καμπής στις ζωές των ανθρώπων αυτού του τόπου. Ενός νησιωτικού τόπου, που έφτιαξε, με τους ανθρώπους του, παροικίες στη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Και κατόπιν, στην μακρινή Αυστραλία και την Αμερική. Νέα παιδιά έφυγαν, με τον νόστο βαθιά χαραγμένο στην καρδιά. Αναζήτησαν τις νέες πατρίδες όπου θα εκπλήρωναν τα δικά τους όνειρα. Ένα ταξίδι στα Κύθηρα αντίστροφο, για την ακρίβεια, ένα ταξίδι από τα Κύθηρα.

Ένας ταξιδευτής από τα Κύθηρα είναι ο Αλέξανδρος. Ένα νέο παιδί, θρέμμα του τόπου, που είχε την ευτυχία από πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις πέντε ετών, να γνωρίσει και να μυηθεί στον κόσμο της μουσικής. Το 2006, ξεκίνησε στα Κύθηρα η λειτουργία του παραρτήματος του Ωδείου «Αναγέννηση», που μέχρι και σήμερα, κατά γενική ομολογία, αποτελεί φάρο παιδείας και πολιτισμού για τα νιάτα και την κοινωνία του νησιού. Ο Αλέξανδρος υπήρξε από τους πρώτους μαθητές που εγγράφηκαν στο ωδείο. Εκεί, και με την καθοδήγηση της πρώτης δασκάλας του, Ελένης Κοκολάκη, άρχισε να ξετυλίγει το ταλέντο του και, παράλληλα, να συνειδητοποιεί  πόσο σημαντική είναι η μουσική στην ζωή του. Το ταξίδι του Αλέξανδρου στον κόσμο του πιάνου ξεκινούσε. Με συνέπεια και μια ακόρεστη δίψα για εξερεύνηση, εντρυφούσε διαρκώς στα έργα των μεγάλων μουσουργών, αποζητώντας να γίνει κοινωνός και συνάμα αγγελιοφόρος της πνευματικότητάς τους. Είχε ήδη από πολύ μικρός μάθει να εκτίθεται στο κοινό.

alexandros-kyriakopoulos1
Ο Αλέξανδρος στη Βρισβάνη της Αυστραλίας στο Κυθηραϊκό Συμπόσιο στις 17 Νοεμβρίου 2019

Από τα Κύθηρα στην Αθήνα με πυξίδα την Μουσική

Η πρόοδός του τον οδήγησε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε σε ηλικία 12 ετών ώστε να ακολουθήσει μία παιδεία υψηλών στάνταρντ και απαιτήσεων. Έχοντας μπροστά του ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, το πρωί στο γυμνάσιο και στη συνέχεια αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες εξάσκησης στο πιάνο, συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στην μεγάλη πόλη. Συμπαραστάτες σε κάθε βήμα του Αλέξανδρου ήταν οι γονείς του, Μεταξία και Δημήτρης, που τον υποστήριξαν με πίστη, αφοσίωση και αυταπάρνηση.

Ο Αλέξανδρος συνάντησε τους νέους του δασκάλους στο Ωδείο Αναγέννηση που διευθύνει ο Τιμόθεος Λιγνός και εδρεύει στο Αιγάλεω. Εκεί συνέχισε με επιμονή και υπομονή να γνωρίζει την μουσική, να την σπουδάζει και να την υπηρετεί με αφοσίωση όπως είχε αποφασίσει από πολύ πρώιμα. Η μουσική ήταν πλέον οδηγός και μόνη πυξίδα της ζωής του.

Τώρα ήταν μακριά από το αγαπημένο του νησί, τα Κύθηρα. Όμως δεν το λησμονούσε. Στον ψυχικό του κόσμο είχε αποτυπωθεί η μαγεία του τοπίου, αλλά και η απίστευτη ποικιλία των ήχων της Φύσης όπως αναφέρει ο ίδιος σε κείμενό του: «Το θρόισμα των φύλλων, ο παφλασμός των κυμάτων, το κελάρυσμα του τρεχούμενου νερού, το βογγητό του μανιασμένου ανέμου, το κελάϊδισμα των πουλιών, το βουητό των μελισσών, το τετέρισμα των τζιτζικιών και κάθε άλλο ηχητικό σήμα από τα ζώα που ζουν στο φυσικό περιβάλλον». Στην ανάπαυλα του καλοκαιριού, στις μικρές περιόδους αργίας και διακοπών, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, επέστρεφε εκεί, στο νησί που «γεννήθηκε η αμέριστη και αφειδώλευτη αγάπη του για τη Μουσική».

Μια ακόμη πηγή έμπνευσης και επιρροής, πέραν των Κυθήρων και της ιστορικής μητρόπολης της Αθήνας, σε κάθε ευκαιρία μικρής απόδρασης από την μαθητική καθημερινότητα, ήταν η Αυστραλία, η γενέθλια πατρίδα της μητέρας του. Εκεί που πάντα τον καλωσόριζαν ο παππούς και η γιαγιά. Η μεγάλη, αχανής χώρα στην άλλη άκρη της γης, με την πολυπολιτισμική της σύνθεση, το δικό της ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, τους ήχους της άγριας φύσης, συμπλήρωνε το παζλ στη ψυχοσύνθεση του Αλέξανδρου και διεύρυνε τους ορίζοντες της συνειδητότητάς του.

Τα χρόνια κυλούσαν στο ίδιο τέμπο. Συστηματική δουλειά στη μουσική. Τα έργα καλλιτεχνών όπως ο Μπαχ, ο Μπετόβεν, ο Σοπέν, ο Λιστ και ο Ραχμάνινοφ όρισαν και καθόρισαν την πορεία του νεαρού καλλιτέχνη. Ο Αλέξανδρος έλαβε κρατικό δίπλωμα στο πιάνο το 2019 με βαθμό Άριστα, αποκτώντας και τη δυνατότητα να διδάσκει, ενώ απέσπασε το πρώτο βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας και απόδοσης. Παράλληλα με την σπουδή του, προχώρησε στα ανώτερα θεωρητικά όπου έλαβε πτυχίο ειδικού αρμονίας (2016) και πτυχίο αντίστιξης (2018) με βαθμό Άριστα. Το 2018 απέκτησε το International Baccalaureate Diploma (Awarded Bilingual Diploma) αποφοιτώντας από το Γυμνάσιο – Λύκειο Campion School ενώ έλαβε υποτροφία στο Deree College, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όπου σπούδασε Μουσική για ένα χρόνο.

Πέρα από τις σπουδές του στο Ωδείο, είχε την ευκαιρία να διδαχθεί για πέντε χρόνια από τον μεγάλο Έλληνα μαέστρο και παιδαγωγό,  Δημήτρη Τουφεξή. Ο θαυμασμός για τον Αλέξανδρο και η πίστη ότι έχει τις δυνατότητες να γίνει ένας από τους καλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς του, ώθησε τον μεγάλο δάσκαλο να προτείνει στον Αλέξανδρο να συμμετάσχει σε masterclasses, να παίξει με ορχήστρες και να σπουδάσει στην Αμερική. Του συνέστησε μάλιστα να ζητήσει ακρόαση από τον φημισμένο καλλιτέχνη και δάσκαλο Μάικλ Λούιν (Michael Lewin) στη Βοστώνη.

alexandros-kyriakopoulos1
Ο Αλέξανδρος σε ρεσιτάλ στα Κύθηρα, στη μνήμη του αείμνηστου δασκάλου του – προπονητή ποδοσφαίρου Πέτρου Γαλανάκη.

Πτήση ονείρου πάνω από τον Ατλαντικό

Ήταν Σεπτέμβριος του 2019 όταν ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε την Βοστώνη. Ο μεγάλος καλλιτέχνης και καθηγητής Μάικλ Λούιν, που προΐσταται της Σχολής Πιάνου στο διεθνούς φήμης Boston Conservatory at Berklee, τον υποδέχτηκε εκεί, τον άκουσε και ενθουσιάστηκε. Όπως αναφέρει ο ίδιος, του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ταπεραμέντο του, η σοβαρότητα, η αφοσίωση, η αυτοπεποίθηση αλλά και η ταπεινοφροσύνη του. Από τους περίπου 200 πιανίστες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην οντισιόν του Μουσικού Πανεπιστημίου, επιλέχθηκαν οι πενήντα. Από αυτούς τους πενήντα, ο Λούιν έπρεπε να επιλέξει τους τρεις κορυφαίους. Ο Λούιν, ένας άνθρωπος που συνήθως παίρνει αρκετό χρόνο μέχρις ότου λάβει τις αποφάσεις του, ενημέρωσε ευθύς αμέσως τον Αλέξανδρο πως θα χαιρόταν πολύ να γίνει δάσκαλός του. Στις 31 Μαρτίου του 2020, το Boston Conservatory at Berklee έκανε επισήμως δεκτό τον Αλέξανδρο για να ξεκινήσει τις σπουδές του προσφέροντας μάλιστα υποτροφία λόγω της επίδοσης στη ζωντανή ακρόαση. Με τις υποτροφίες που επίσης έλαβε από το ίδρυμα “The A. G. Leventis Foundation” και το “The Kytherian Association of Australia and the Nicholas Anthony Aroney Trust” ο Αλέξανδρος βρίσκεται πλέον στη Βοστώνη για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Ο χαρισματικός Κυθήριος πιανίστας συνεχίζει το μεγάλο του ταξίδι. Εκπληρώνει τα όνειρά του, να δουλέψει με μεγάλους καλλιτέχνες και μαέστρους, να παίξει πιάνο σε κονσέρτα και να εντυπωσιάσει τα φιλόμουσα ακροατήρια. Μια υπόσχεση που έδωσε σε όσους έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα την πορεία του, πριν περάσει τον Ατλαντικό, είναι να προσπαθήσει, με τη δράση και το έργο του, να προωθήσει διεθνώς την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του τα Κύθηρα, γιατί  όπως λέει, «η μουσική όχι μόνο δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά αντίθετα ανοίγει νέους ορίζοντες σε όλους φέρνοντας πιο κοντά τους ανθρώπους του Κόσμου». Ναι, Θέλει να κάνει μια μέρα την χώρα του περήφανη. Πάντως, είναι βέβαιο ότι ο Αλέξανδρος έχει κάνει ήδη υπερήφανους όλους εμάς που τον γνωρίζουμε και ζούμε στο νησί. Αποτελεί σύμβολο για την μικρή μας πατρίδα, από εδώ ξεκίνησε σαν αποδημητικό πουλί που άνοιξε τις φτερούγες του για να πετάξει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ευχή όλων μας, αυτό το ταξίδι από τα Κύθηρα να είναι συναρπαστικό!

Alexander Kyriakopoulos
Ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος στο πανεπιστημιακό Boston Conservatory at Berklee

Παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος

Ως νέος σολίστ ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος κλήθηκε να παίξει σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους στην Αθήνα, όπως η Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός(2018), το Μέγαρο Μουσικής, το Μέγαρο Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(6 Νοεμβρίου 2019), στη Θεσσαλονίκη (Απρίλιος 2019), την Καρδίτσα, την Αλεξανδρούπολη και στο εξωτερικό στη Βρισβάνη της Αυστραλίας στο Κυθηραϊκό Συμπόσιο το (17 Νοεμβρίου 2019). Σημαντική ιδιαίτερη στιγμή για τον Αλέξανδρο, ήταν η διοργάνωση ενός ρεσιτάλ στα Κύθηρα, στη μνήμη του αείμνηστου δασκάλου του – προπονητή ποδοσφαίρου Πέτρου Γαλανάκη. Επίσης, έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Οξφόρδης (Oxford Piano Festival and Summer Academy) το 2018 και το 2019.

alexandros-kyriakopoulos1
Ο Αλέξανδρος στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός(2018) © φωτογραφία: Ελισαίος Κόντης

Οι Καθηγητές του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου μέχρι σήμερα

Πιάνου:

2021 – σημ.   Michael Lewin
2021 – 2015  Δημήτρης Τουφεξής
2018 – 2012  Neville Jason Fahy
2015 – 2014  Ala Halapsi
2013 – 2014  Στάθης Χωματσάς
2012 – 2005  Ελένη Κοκολάκη 

Υπόλοιπων μαθημάτων:

2018 – 2016  Γεώργιος Μηνάς   Αντίστιξη – Οργανογνωσία
2016 – 2014  Φώτης Παππάς   Αρμονία – Ακουστικά
2017 – 2014  Αντώνιος Μανιάς  Μουσική Δωματίου
2016 – 2013  Χριστίνα Ξύδη-Λιγνού  Ιστορία της Μουσικής, Χορωδία, Μορφολογία
2016 – 2012  Γεώργιος Πολυχρονάκος   Drums
2012 – 2006  Jan Holland   Drums – Μουσική Δωματίου

alexandros-kyriakopoulos1
Ο Αλέξανδρος στη Βοστόνη

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

six + nineteen =