alexandros-avlonitis

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με την συνυπογραφή 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση και την εγκατάλειψη των Κυθήρων-Αντικυθήρων.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, μένουν συνεχώς χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική καταφεύγει σε προσωρινές λύσεις. Οι ελλείψεις στην ακτοπλοϊκη σύνδεση των νησιωτικών περιοχών με τα λοιπά λιμάνια, η καθυστέρηση πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου, η ακρίβεια και η καθυστέρηση λειτουργίας και αποκατάστασης των υποδομών (ακατάλληλα κτίρια σχολείων, λιμάνι, επέκταση διαδρόμου αερολιμένα κλπ), δημιουργούν μια εικόνα εγκατάλειψης στα νησιά μας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για σταθερή λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση σε ετήσια βάση από και προς τα Κύθηρα –Αντικύθηρα με τα λιμάνια της χώρας και για την αναβάθμιση του λιμένα του Διακοφτίου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα : Τραγική η κατάσταση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση και την εγκατάλειψη των Κυθήρων-Αντικυθήρων. Απαιτείται άμεση παρέμβαση και σταθερή λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση σε ετήσια βάση.   

Για 8 συνεχείς ημέρες ένα ακόμα παραμελημένο νησί της χώρας μας τα Κύθηρα, μόλις 15 ναυτικά μίλια – 28 χιλιόμετρα, μίας ώρας απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς το Ε/Γ-Ο/Γ ΆΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ, τμήμα του στόλου της Sea Jets , προσάραξε κατά τον απόπλου του προς Κρήτη στις 6 Φεβρουαρίου 2024 στο Διακόφτι λόγω κακοκαιρίας.

Στην συνέχεια διακόπηκε πλήρως η ακτοπλοϊκή σύνδεση και στις 10 Φεβρουαρίου 2024 επιστρατεύτηκε το αρματαγωγό πλοίο  «ΡΟΔΟΣ» που δεν μπορούσε να προσεγγίσει και έμεινε αρόδου για δύο ημέρες ώστε να χρειαστεί στη συνέχεια να επιστρατευτούν ρυμουλκά πλοία από την Κρήτη για να βάλουν το πολεμικό πλοίο στο λιμάνι, το οποίο φόρτωσε μόνο 4 φορτηγά και ελάχιστα οχήματα (χωρίς τους οδηγούς τους) για να τα μεταφέρει στο Γύθειο και αντίστροφα.

Στην συνέχεια ναυλώθηκε από την εταιρεία Sea Jets το “RΟ/RΟ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ” που μόλις στις 13 Φεβρουαρίου 2024 εκτέλεσε δρομολόγιο από τη Νεάπολη προς τα Κύθηρα και Αντικύθηρα για την μεταφορά μόνο οχημάτων, αφού δεν προβλεπόταν μεταφορά επιβατών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να πάνε με ένα ιδιωτικό ταχύπλοο στο νησί, που υπάρχει για έκτακτες  ανάγκες για να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους στην απέναντι ακτή.

Αυτές δυστυχώς  οι τριτοκοσμικές , κωμικοτραγικές καταστάσεις απασχολούν σε καθημερινή βάση τους νησιώτες όλων των εγκαταλελειμμένων νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, όταν χρόνια τώρα σε άλλες κοντινές γειτονικές χώρες έχουν διασυνδέσει εκατοντάδες νησιά με την χερσαία χώρα με οδικούς άξονες, υπόγεια τούνελ ,γέφυρες κλπ !

Σε ανακοίνωση του, στις 14 Φεβρουαρίου 2024,  το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  8 μέρες μετά το συμβάν, «ανακοινώνει την έκτακτη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ «ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΧΑΪΣΠΙΝΤ» Ν.Π. 12331 της εταιρείας «ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε.», στις γραμμές «ΝΕΑΠΟΛΗ ΒΟΙΩΝ – ΚΥΘΗΡΑ και επιστροφή» και «ΝΕΑΠΟΛΗ ΒΟΙΩΝ – ΚΥΘΗΡΑ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ και επιστροφή» για το χρονικό διάστημα από 15-02-2024 έως 29-02-2024 προκειμένου καλυφθούν οι έκτακτες και επείγουσες συγκοινωνιακές ανάγκες».     

Αναρωτιόμαστε μετά το τέλος του μήνα τι θα γίνει;

Επειδή οι προσωρινές αλλά και προβληματικές λύσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν αποκαθιστούν πλήρως τα δρομολόγια της γραμμής Πειραιάς –Κύθηρα –Αντικύθηρα-Κρήτη

Επειδή η ακινησία του δεύτερου πλοίου της γραμμής  Νεάπολη –Κύθηρα-Αντικύθηρα «Πορφυρούσα» δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως από το Υπουργείο, με την αντικατάστασή του

Επειδή ο αποκλεισμός των Κυθήρων –Αντικυθήρων έχει σοβαρή επικινδυνότητα για την υγεία και την ζωή των κατοίκων

Επειδή η εγκατάλειψη της Κυβέρνησης και σε αυτές τις νησιωτικές περιοχές αφορά επιπλέον την εγκατάλειψη του Νοσοκομείου Κυθήρων χωρίς ιατρικές ειδικότητες, την καθυστέρηση πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου, την ακρίβεια και την καθυστέρηση λειτουργίας και αποκατάστασης των υποδομών (ακατάλληλα κτίρια σχολείων, λιμάνι , επέκταση διαδρόμου αερολιμένα κλπ ) αυξάνοντας τις ανισότητες των νησιωτών σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Ερωτάται ο κος Υπουργός

  1. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που θα γίνουν προκειμένου να αποκατασταθούν σε σταθερή βάση τα δρομολόγια από και προς τα Κύθηρα –Αντικύθηρα με τον Πειραιά, την Κρήτη και την Πελοπόννησο και με ποιο χρονικό ορίζοντα ;
  2. Θα υπάρξει αναβάθμιση κατηγορίας πλοίων και πρόβλεψη αντικατάστασης πλοίου που θα μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές των Κυθήρων-Αντικυθήρων με την Κρήτη
  3. Θα παρέμβει ώστε να ελεγχθεί η ασφάλεια του λιμένα Διακοφτίου, και να υπάρξει αναβάθμισή του, με έργα βελτίωσης ώστε να προστατεύεται από τους δυτικούς ανέμους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Γ. Νίνα

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × four =