Σε αγωγή κατά του πρωθυπουργού, προχωρά ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή με τις οποίες καταστρατήγησε το τεκμήριο της αθωότητας, περιγράφοντας τον δημοσιογράφο αλλά και συναδέλφους του ως συμμορία και υπόκοσμο. Πέρα από το ηθικό θέμα, ότι ένας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί κατά πρωτοφανή τρόπο την ιδιότητά του για να συκοφαντήσει όσους αντιμάχεται και κυρίως να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, υπάρχει σοβαρό νομικό θέμα. Από το 2019 η Ελλάδα έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία (2026/343 ΕΕ) περί τεκμηρίου της αθωότητας, η οποία προβλέπει πως:
«Ο ύποπτος ή κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών (σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 4596/2019)».
Ακόμη και πριν την θέσπιση της συγκεκριμένης διάταξης, την τελευταία φορά που Πρωθυπουργός και Υπουργός της ΝΔ από το βήμα της Βουλής μίλησαν για απατεώνες και υπόκοσμο, ενώ δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση, η Ελλάδα καταδικάστηκε στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας – Α. 6§2 ΕΣΔΑ (Υπόθεση Κώνστα κατά Ελλάδος, 53466/07).
Στην περίπτωση του Documento, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι και στενός φίλος και συνεργάτης του Φρουζή σύμφωνα με ανταλλαγέντα μεταξύ τους email που αποκάλυψε η εφημερίδα. Ο Μητσοτάκης είχε ψευδώς δηλώσει πως δεν γνωρίζει τον Φρουζή. Μετά την αποκάλυψη της μεταξύ τους σχέσης, ο Κώστας Βαξεβάνης και το Documento σύρθηκαν στα δικαστήρια και αθωώθηκαν αμετάκλητα, ενώ το δικαστήριο με την απόφασή του πιστοποίησε την μεταξύ τους σχέση. Αποδεικνύεται δηλαδή, πως ο πρωθυπουργός έχει και ιδιαίτερες σχέσεις με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Novartis και υπερβαίνει το ρόλο του προκειμένου να χτυπήσει όσους τους οδήγησαν στη Δικαιοσύνη.
Ο πρωθυπουργός, είπε χθες στη Βουλή (λίγες μέρες πριν ο δημοσιογράφος καταθέσει στον Ανακριτή)
«Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψή τους, προσέξτε, όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά.»
Όχι μόνο υιοθέτησε τις κατηγορίες που αποδόθηκαν σε βάρος του Βαξεβάνη τις οποίες εξάλλου ο ίδιος με την ΝΔ προκάλεσε, αλλά παράλληλα τον συκοφάντησε και τον εξύβρισε, παραβιάζοντας ευθέως το τεκμήριο αθωότητάς του και προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς την Δικαιοσύνη να στραφεί περαιτέρω εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον ως υπόκοσμο και συμμορία.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, εκτός του Μητσοτάκη, το Ελληνικό Δημόσιο είναι υπόλογο για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και γι’αυτό θα κατατεθεί αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά προσωπικά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης και γι αυτό θα κατατεθεί αγωγή εναντίον του ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων.
Επίσης για σωρεία παραβιάσεων που έλαβαν χώρα σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη θα ασκηθεί προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.