Αρχική ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Αυτά τα Κύθηρα…

Αυτά τα Κύθηρα…

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο νησί από τον Γιώργο Βαμβακόπουλο

τοπία των Κυθήρων
© Giorgos Vamvakopoulos

Οι στιγμές γίνονται αναμνήσεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, ξεθωριάζουν. Για το λόγο αυτό η φωτογραφία αποτελεί για εμένα μέσο διατήρησης όχι μόνο της εικόνας, αλλά των σκέψεων και συναισθημάτων της στιγμής.

Όταν ήμουν ακόμα πολύ μικρός θυμάμαι πόσο μου άρεσε να χαζεύω φωτογραφίες. Κάπως έτσι άρχισα να αντιμετωπίζω την φωτογραφία ως μια ανάγλυφη ανάμνηση.

Επί ημερών φωτογραφικών μηχανών με φιλμάκια, 12άρια, 24άρια, 36άρια, θυμάμαι την ανυπομονησία μου, να περάσουν οι μέρες για να ολοκληρωθεί  εμφάνιση των φωτογραφιών, ώστε τις παραλάβω.

Ανέκαθεν ήθελα να έχω φωτογραφίες από οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μου αλλά και των ανθρώπων γύρω μου και κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με τη φωτογραφία.

Τον Αύγουστο του 2016 οι διακοπές μου με έφεραν στην Κυθήρια Γη. Τα τοπία και οι εικόνες με συνεπήραν, ο Μυλοπόταμος με τους καταρράκτες και τους νερόμυλους, η Λυκοδήμου με τη βουτιά του Άστρου και το Καλαδί με τους μεγαλοπρεπείς βράχους. Επίσης το Καψάλι με τον Άη Γιώργη να το κοιτά από ψηλά με άγρυπνο μάτι, τη μέρα λουσμένο στο φως του τσιριγώτικου ήλιου και το βράδυ με το ρυθμικό φωτοβόλημα του φάρου.

Πιο πέρα στον ορίζοντα μια μόνιμη σιωπηλή παρουσία, απότομη, ψηλή και ογκώδης, ξεπηδά από τα νερά και επιβάλλει τη θέληση της στο τοπίο, κόρη της Μεσογείου, η Χύτρα με τα απόκοσμα νερά, συνοδοιπόρος της Κυθέρειας Αφροδίτης.

Η καρδιά του Τσιρίγου όμως χτυπά δυνατότερα στους Ανθρώπους του. Η εγκαρδιότητα και η ευγένεια είναι κάτι που αισθάνεσαι με το πρώτο αποτύπωμα της φτέρνας σου στο Νησί. Εδώ είσαι φίλος ανάμεσα σε φίλους. Όλοι τιμούν το Νησί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δίνουν μαθήματα φιλοξενίας. Τόσο μαγική είναι η ενέργεια που περιβάλλει τον τόπο αυτό, που πολλοί «ξένοι» ήρθαν και δεν έφυγαν ποτέ. Αυτοί οι «ξένοι» έκαναν σπίτι τους τα Κύθηρα και τα εκπροσωπούν με άριστο ήθος.

Σε όλους αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους οφείλεται η αγάπη μου για τα Κύθηρα. Το καλοκαίρι του 2017 λοιπόν επέστρεψα ξανά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και οι επιστροφές συνεχίζουν από τότε και είναι πολλές.

Εις το επανιδείν,

Γιώργος Βαμβακόπουλος

( https://www.instagram.com/yorgos_vamvakopulos_photos/ )

Γιώργος Βαμβακόπουλος

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 4 =

Exit mobile version