Με βολές κατά της… γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και των χαρακτηριστικών στοιχείων του πληθυσμού της που επί χιλιετίες συνθέτει στοιχεία από την Ευρώπη και την Ανατολή, διάνθισε τις δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να εκβιάσει τον πληθυσμό σε εμβολιασμό, προκαλώντας ταλαιπωρία στους πολίτες και μετακυλίοντάς τους οικονομικό κόστος. «Αντί να ταλαιπωρούνται με τα rapid test και να πληρώνουν από την τσέπη τους, δεν πάνε να κάνουν το εμβόλιο που είναι δωρεάν να τελειώνουμε;», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Και αμέσως μετά, μετέθεσε την ευθύνη για την κακή απόδοση της επιχείρησης εμβολιασμού όχι στον σχεδιασμό και την υλοποίησή της ώστε να ανταποκρίνεται στον πληθυσμό, αλλά στα χαρακτηριστικά του πληθυσμού! «Το είπαμε μία, δύο, τρεις, όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν φτάσει το τείχος ανοσίας που θέλανε. Η Πορτογαλία το 90%, η Ιρλανδία το 90%, η Ισπανία κοντά στο 90%, κτλ. Ε, εντάξει, μην φαινόμαστε πάντα εμείς ρε παιδάκι μου γραφικοί ως προς την Ευρώπη. Όλοι οι άλλοι εμβολιαστήκανε … Η Ελλάδα σε ποσοστό εμβολιασμών είναι εξαιρετικά καλύτερα από όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, χειρότερα όλων των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Είναι πάλι στο ενδιάμεσο, όπως σχεδόν σε όλη μας την Ιστορία. Κοιτάμε προς τη Δύση, αγαπάμε και την Ανατολή … μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σκέφτεται πιο συναισθηματικά, σου λέει “δεν θέλω γιατί είναι υποχρεωτικό”, “δεν ξέρω ποιοι το φτιάχνουν”, “το έφτιαξαν γιατί μας κυνηγάνε”, διάφορα τέτοια, γραφικές θεωρίες συνωμοσίας … έχουν στην Ελλάδα μεγαλύτερη πέραση από ότι σε χώρες όπως π.χ. η Δανία ή το Βέλγιο. Τι να κάνουμε…».
Με αυτή την λογική του «άριστου» που εξανίσταται επειδή οι Έλληνες δεν φαίνεται να υπακούν χωρίς αντίρρηση, ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι έχει μόνο μία απάντηση: Την επιβολή. «Υποχρεωτικά μέτρα έχουν πάρει πολλές άλλες χώρες -και περισσότερα από εμάς. Αν ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη, διστακτικά έχουμε πάει στην υποχρεωτικότητα, έπρεπε να έχουμε πάει σε μεγαλύτερη. Η υποχρεωτικότητα έχει δουλέψει και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στην Υγεία».
Και απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «σε κάποια στιγμή, αν η πανδημία δεν φεύγει και οι γιατροί λένε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν το αποκλείω καθόλου, εγώ προσωπικά θα το υποστήριζα».