«Με δεδομένο, ότι τα ταξίδια αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο, επιβάλλεται η λήψη γενναίων μέτρων – α λα Αυστραλία – με την απόφαση από πλευράς πολιτείας, για επιβολή υποχρεωτικού rapid test σε όσους έρχονται στην Ελλάδα και κατά συνέπεια και στο νησί». Αυτήν την άποψη εκφράζει – κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόσφατη τοποθέτηση του δημάρχου Κυθήρων – ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Πάνος Δρακάκης, σε επικοινωνία του με το Kythera.News.
Σύμφωνα με τον κύριο Δρακάκη, πρέπει να ελεγχθούν πάραυτα οι ροές αφίξεων και αναχωρήσεων, μέσω των υγειονομικών ελέγχων, ώστε το βασικό κύτταρο της τουριστικής δραστηριότητας των Κυθήρων, δηλαδή η οικογενειακή επιχείρηση, να μπορέσει να «χτίσει» δίχως φόβο, το απαραίτητο τείχος προστασίας, μέσω όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα διαμορφώσουν ένα φιλικό πλαίσιο επαναπροσέγγισης με τον «κατά μόνας ταξιδιώτη», όταν εκείνος θα αρχίσει να ξεθαρρεύει και να αναζητά εκ νέου τρόπους και τόπους αναψυχής.
Ο μαζικός τουρισμός έπεται, και θα αργήσει να μπει πάλι σε τροχιά κίνησης προς τα εμπρός, λόγω ακριβώς απουσίας εμπιστοσύνης που προκαλούν οι συνθήκες συνωστισμού, υποστηρίζει ο κύριος Δρακάκης, ο οποίος προβλέπει ότι οι πρώτες ενέσεις ανάκαμψης του κλάδου, θα φανούν ήδη από το φθινόπωρο του 2021, υπό την προϋπόθεση ότι «η κατάσταση υγειονομικά, θα εξελιχθεί θετικά σε Ελλάδα και Ευρώπη το μεσοδιάστημα.»
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του κυρίου Δρακάκη στο Kythera.News.
– Ποια είναι η πορεία των μέχρι τώρα κρατήσεων για την τουριστική σεζόν 2020-2021;
Δυστυχώς, από τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής, η πορεία των κρατήσεων για την τουριστική σεζόν 2021, είναι μέχρι τώρα από μηδενική ως πάρα πολύ χαμηλή, και αυτό είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε την κατάσταση της πανδημίας σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
– Σε τι ποσοστό διαμορφώθηκε η απώλεια του τζίρου σας την προηγούμενη σεζόν λόγω covid-19;
Για τη δική μας επιχείρηση (η οποία πρέπει να σημειώσουμε πως έχει κατά 80% ξένο πελατολόγιο), η απώλεια στο τζίρο ανήλθε σε ποσοστό περίπου 85%.
– Είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στον κλάδο σας; Σας καλύπτουν σε ρευστότητα;
Λόγω του ότι εκκρεμεί ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής στο οποίο – από την ενημέρωση που έχουμε – έχει εγκριθεί να λάβει επιχορήγηση η εταιρία μας αλλά δεν ξέρουμε το ύψος αυτής, θα προτιμούσα να μην απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με ένα ναι ή ένα όχι. Όπως καταλαβαίνετε, είναι καθοριστικής σημασίας το ύψος της επιχορήγησης που θα λάβουμε οι επιχειρηματίες, προκειμένου να μπορέσουμε να απαντήσουμε με ορθότητα, τόσο για την στήριξή μας όσο και για τη ρευστότητα. Για τον τουριστικό κλάδο σε ευρύτερη βάση, σε όλη τη χώρα, και κυρίως για τους προορισμούς που ήταν εκτεθειμένοι στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες οικονομικές ενισχύσεις. Μη ξεχνάμε ότι ο τουριστικός κλάδος απασχολεί πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Κατά την άποψή μου η στήριξη δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομική αλλά να αλλάξει και το μοντέλο. Ο μαζικός τουρισμός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σε αντίθεση με το δικό μας μοντέλο στο νησί, που φαίνεται ότι άντεξε.
– Τί θα ζητούσατε, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση, για να στηρίξει την επιχείρησή σας και τον τουριστικό κλάδο του νησιού;
Η επιχείρησή μας στηρίζεται κατά 90% στον κόσμο που ταξιδεύει από και προς τα Κύθηρα, είτε για τουρισμό είτε για επαγγελματικό ή προσωπικό ταξίδι. Τα ταξίδια, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν και είναι μείζονος σημασίας να γίνει επανεκκίνησή τους με σωστό και σταθερό τρόπο, που θα δίνει στον ταξιδιώτη την αυτοπεποίθηση ότι δεν θα κινδυνέψει να μολυνθεί στον προορισμό που επέλεξε. Το κράτος είναι ο κύριος υπεύθυνος, που πρέπει να θέσει αυτές τις βάσεις, κατά τη γνώμη μου, απλά παίρνοντας μια πολιτική απόφαση.
Η απόφαση αυτή, δεν είναι άλλη από την υποχρέωση της υποβολής σε τεστ για οποιoνδήποτε ταξιδεύει στην Ελλάδα και τα νησιά. Θα αποτελέσει τον βασικότερο πυλώνα αυτής της επανεκκίνησης και σχεδόν θα εκμηδενίσει την περίπτωση πισωγυρίσματος. Είναι πάρα πολύ απλό, κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το να μένουν κλειστές οι επιχειρήσεις και τα θετικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης θα φανούν άμεσα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία ως νησί έκλεισε κατευθείαν τα σύνορά της. Κανείς δεν εισέρχεται στη Χώρα χωρίς να έχει αρνητικό τεστ και καραντίνα 10 ημερών.
Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μέσα στην πανδημία, η Αυστραλία τον τελευταίο 1 μήνα δεν έχει κανένα κρούσμα κορονοϊού, τα πάντα λειτουργούν κανονικά και οι επιχειρήσεις λειτουργούν όπως και πριν τον κορονοϊό. Ακόμη και οι τουριστικές επιχειρήσεις ζουν από τον εγχώριο τουρισμό με αυξημένα έσοδα.
Αν λοιπόν και εμείς (τουλάχιστον στα νησιά) δεν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, τίποτα δεν θα είναι εύκολο και όλο και περισσότερο θα αργούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε μια ανεξέλεγκτη τακτική αφίξεων και αναχωρήσεων, η αβεβαιότητα και ο φόβος θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα πράγματα θα αφήνονται στην τύχη τους, με μέτρα τα οποία ουσιαστικά συνεχίζουν να αποδυναμώνουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερο.
– Πώς βλέπετε το μέλλον του τουριστικού κλάδου; Ποια πιστεύετε πως θα είναι τα τουριστικά μοντέλα που θα επικρατήσουν μετά τον covid και σε ποια σκέφτεστε να επενδύσετε;
Πιστεύω πως τα μοντέλα μαζικού τουρισμού και τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων (με οποιοδήποτε μέσο) είναι τα τελευταία που θα επανεκκινήσουν. Ο τουρισμός θα αρχίσει ξανά δειλά δειλά, αρχικά με τον εγχώριο τουρισμό, με τους μεμονωμένους ταξιδιώτες και οικογένειες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες από το εξωτερικό και μικρά γκρουπ μέχρι 15 άτομα (που κυρίως θα έχουν κίνητρα το φυσιολατρικό – περιπατητικό τουρισμό). Τα επαγγελματικά ταξίδια σε μεγάλο ποσοστό θα μειωθούν και τα online meetings θα τα αντικαταστήσουν ολοένα και περισσότερο.
Για τουλάχιστον τα επόμενα 3-4 χρόνια, η μεγάλη μερίδα ταξιδιωτών θα δίνει μεγάλη προσοχή στην επιλογή επιχειρήσεων και θα προτιμάει αυτές που αποδεδειγμένα θα εφαρμόζουν όλους τους κανόνες υγιεινής και απολύμανσης και θα αποδεικνύουν πως έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου. Ιδιαιτέρως, μεγάλη έμφαση θα δίνεται και στην κατά το δυνατό περισσότερη ιδιωτικότητα και οι καταστάσεις συνωστισμού σίγουρα θα αποφεύγονται. Άμεση δική μας προτεραιότητα, θα αποτελούν οι πρακτικές που μόλις προανέφερα αλλά και οι ηλεκτρονικές κρατήσεις, κάτι στο οποίο προτιθέμεθα να επενδύσουμε άμεσα.
– Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στην Ευρώπη, μέσα στο 2021, ένα ποσοστό της τάξης του 50% στον τουριστικό κλάδο, θα βρεθεί στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το ποσοστό στην Ελλάδα;
Χωρίς να θέλω να φανώ απαισιόδοξος, φοβάμαι πως το ποσοστό θα είναι μεγάλο και στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσει το 50%, όμως ίσως να είναι ένα 20% – 25%, που φυσικά και αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο.
Εν αντιθέσει με άλλα κράτη, θεωρώ πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα να μην έχουν μεγάλες μισθολογικές δαπάνες. Έτσι λοιπόν, κάποιες πιο εύκολα και άλλες λίγο πιο δύσκολα, πιστεύω πως θα καταφέρουν να αντέξουν στις απαιτήσεις της εποχής μας.
– Πώς προβλέπετε ότι θα κινηθεί η τουριστική σεζόν στα Κύθηρα το 2021;
Πιστεύω, σύμφωνα και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι θα κινηθούμε στα επίπεδα του 2020, και αν υγειονομικά εξελιχθεί θετικά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η κατάσταση, ίσως κερδίσουμε ένα ποσοστό +10-15% αύξησης την περίοδο του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021.
– Από την εμπειρία που έχετε στο χώρο, τί προτείνετε στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου των Κυθήρων ενόψει της τουριστικής σεζόν;
Εγκράτεια, όχι μεγάλες επενδύσεις που μπορεί να μειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους, έμφαση στην καθαριότητα και στις διαδικασίες που θα περιορίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης – μετάδοσης του ιού.