Στις 17:00 συνέρχεται η ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου, με θέμα τις συνέπειες του COVID-19 στην δημόσια υγεία. Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ύστερα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, δίχως ψηφοφορία και θα ξεκινήσει με αγόρευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να πάρουν ακολούθως το λόγο οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και υπουργοί.
Πονοκέφαλος για τους ειδικούς, η συνύπαρξη γρίπης και COVID-19
Η διάκριση εποχικής γρίπης και COVID-19, είναι μείζονος σημασίας για την κατανόηση της πορείας της πανδημίας, την σωστή προπαρασκευή για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και τον σχεδιασμό της δυνητικά καλύτερης θεραπείας.
Σύμφωνα με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίων Θάνου Δημόπουλου (πρύτανης Ε.Κ.Π.Α.) και Ευστάθιου Καστρίτη, η πορεία της νόσου κατά τους τελευταίους 5 μήνες, δείχνει ότι αυτή απέχει παρασάγγες από του να χαρακτηριστεί, “εποχική”. Σε αυτό συνηγορεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων αυτό το καλοκαίρι, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι δεδομένη λοιπόν η μη σύζευξη του COVID-19 με την γρίπη. Όπως όμως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η σύμπλευσή τους, αρχής γενομένης από το επερχόμενο φθινόπωρο. Σε αυτήν την σύμπλευση, εγείρεται-σύμφωνα με τους ειδικούς- ένα βασικό ερώτημα: πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η μία ασθένεια την άλλη. Θα μπορούσε λόγου χάρη, ένας ενδεχόμενος εμβολιασμός κατά της γρίπης, να φρενάρει την πορεία του κορονοϊού; Ή πάλι, η ταυτόχρονη νόσηση με γρίπη και SARS-Cov-2, θα αποδεικνυόταν μοιραία όσον αφορά την πορεία ίασης και την βαρύτητα των συμπτωμάτων του κορονοϊού;
Η τήρηση των μέτρων, το κλειδί
Όλα τα παραπάνω, σαφώς και απασχολούν τους ειδικούς. Το κλειδί όμως στην εξατομίκευση της γνώσης για την πανδημία, αποτελεί το παθολογικό της σύμπτωμα, που είναι κοινό με αυτό της γρίπης. Το ότι πρόκειται δηλαδή για δύο αναπνευστικούς ιούς. Επομένως, η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον SARS-cOV-2, θα συγκρατήσει και αυτήν την κάθοδο της γρίπης και ως εκ τούτου, θα αποσυμφορήσει τα επιβαρυμένα λόγω της πανδημίας συστήματα υγείας της κάθε χώρας.
Δεν κερδίζουμε την μάχη, κερδίζουμε χρόνο και αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ στην πορεία ελέγχου της πανδημίας που έχει εισβάλλει στις ζωές μας. Και απειλεί το μέλλον των παιδιών μας.