Στις 8 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 17η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων, στην αίθουσα «Δήμαρχος Αρτέμιος Καλλίγερος» του Δημαρχείου Κυθήρων, με δυνατότητα συμμετοχής τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 15:00 και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούσαν το νησί. Παρόντες όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, εξασφαλίζοντας την απαρτία.

Μεταξύ των θεμάτων κυριάρχησε η συζήτηση για το ψήφισμα σχετικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία Κυθήρων, ύστερα από εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Ζαχαρία Σουρή για την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Το ψήφισμα αποτέλεσε σημείο σύγκλισης για το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έδειξε απόλυτη ομοψυχία στο θέμα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι σύμβουλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση της τοπικής εκπαίδευσης και συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσων μέτρων. Με ομόφωνη απόφαση, το Συμβούλιο κατέθεσε ισχυρή διαμαρτυρία και διεκδίκησε την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε γωνιά της χώρας.

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης

  1. Έγκριση χορήγησης βεβαίωσης εντός ζώνης 800μ οικισμού Φριλιγκιανίκων
    • Το πρώτο θέμα αφορούσε την έγκριση χορήγησης βεβαίωσης που σχετίζεται με την οικοδομική κατάσταση εντός της ζώνης των 800 μέτρων του οικισμού Φριλιγκιανίκων. Η τεχνική υπηρεσία διαβεβαίωσε πως το οικόπεδο βρίσκεται εντός της ζώνης αυτής, επιβεβαιώνοντας τη νομιμότητα της βεβαίωσης.
  2. Δωρεάν Παραχώρηση Χρήσης Δημοτικού Ακινήτου για τη στέγαση του πολιτιστικού Συλλόγου Φρατσίων “Τα Φράτσια”
    • Το δεύτερο θέμα αφορούσε την παραχώρηση του πρώην δημοτικού σχολείου στα Φράτσια για χρήση από τον πολιτιστικό σύλλογο “Τα Φράτσια”. Οι όροι της παραχώρησης περιλαμβάνουν τη δωρεάν χρήση του χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα παραμένει διαθέσιμο για εκδηλώσεις του Δήμου.
  3. Δωρεάν Παραχώρηση Χρήσης Δημοτικού Ακινήτου για τη στέγαση του εξωραϊστικού πολιτιστικού Συλλόγου “Η Αγία Πελαγία”
    • Εγκρίθηκε και η παραχώρηση του κτιρίου του πρώην δημοτικού σχολείου στην Αγία Πελαγία για χρήση από τον εξωραϊστικό σύλλογο της περιοχής. Το κτίριο, που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το αντίστοιχο των Φρατσίων, θα ανακαινιστεί, και η σύνδεση νερού και ρεύματος θα αποκατασταθεί.
  4. Έγκριση ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δ.ΥΠ.Α (ΟΑΕΔ) και του Δήμου Κυθήρων
    • Συζητήθηκε η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Δήμου για τη συνέχιση της λειτουργίας γραφείου ανταποκριτή ΟΑΕΔ στα Κύθηρα. Η ανανέωση κρίθηκε απαραίτητη για τη διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με τον ΟΑΕΔ, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  5. Ψήφισμα για άμεση λύση του προβλήματος ελλείψεων εκπαιδευτικών και συγχωνεύσεων τμημάτων στα σχολεία Κυθήρων
    • Το ψήφισμα που εγκρίθηκε εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του Δήμου για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυθήρων και τις συγχωνεύσεις τμημάτων που δημιουργούν υπερβολικά μεγάλα τμήματα. Το ψήφισμα ζητούσε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων, την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και την επαναφορά του θεσμού των δυσπρόσιτων περιοχών, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους καθηγητές για να επιλέξουν το νησί.

Στάδιο Ενημέρωσης και Συζήτηση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν επιπλέον ενημερώσεις και συζητήσεις:

  • Πορεία του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ο αρμόδιος για το θέμα, δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μαριάτος ενημέρωσε το Συμβούλιο για την εξέλιξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κυθήρων, το οποίο βρίσκεται στον έβδομο μήνα της πρώτης φάσης, που αφορά την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης. Τα τρία εναλλακτικά σενάρια θα παρουσιαστούν στους πολίτες το διάστημα Δεκεμβρίου 2024-Ιανουαρίου 2025, ενώ θα υπάρξει ηλεκτρονική διαβούλευση.
  • Ανακοίνωση για την εκπομπή “Κυριακή στο Χωριό” Ανακοινώθηκε ότι η εκπομπή “Κυριακή στο Χωριό” θα πραγματοποιήσει γυρίσματα στα Κύθηρα αυτή την εβδομάδα, με το Σάββατο να διοργανώνονται τα κύρια γυρίσματα στον Καραβά. Κάτοικοι και φορείς κλήθηκαν να συμμετάσχουν στα γυρίσματα.
  • Ψήφιση δύο θεμάτων προ ημερησίας διάταξης Εγκρίθηκαν ομόφωνα η τρίτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Κυθήρων για το 2024 και η δεύτερη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου. Οι αλλαγές αφορούσαν μεταφορά κονδυλίων για την πληρωμή έργων και για την ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ομόφωνες αποφάσεις για τα περισσότερα θέματα, καταδεικνύοντας την προσπάθεια συνεργασίας και συναίνεσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × two =