σημαία

Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο σηματωρείο Μουδαρίου και την έπαρση μιας ευμεγέθους ελληνικής σημαίας, η εικόνα που αποτυπώνεται στη φωτογραφία και τραβήχτηκε στο σημείο, από επισκέπτη των Κυθήρων μόλις πριν μερικές ημέρες, δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Η ελληνική σημαία που είχε τοποθετηθεί με τόσο σεβασμό και επισημότητα φαίνεται τώρα φθαρμένη και ταλαιπωρημένη από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Ο ιστός της σημαίας είναι ακόμα όρθιος, αλλά η σημαία έχει καταστραφεί. Το ιστορικό σηματωρείο επίσης παραμένει σε άσχημη κατάσταση, χωρίς να διαφαίνεται να έχουν προχωρήσει εργασίες αποκατάστασης από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτή η εικόνα υποδηλώνει ότι, παρά τις καλές προθέσεις και την αρχική δέσμευση, η σημαία, αν και συνεχίζει να… «κυματίζει», δεν βρίσκεται πλέον στην κατάσταση που αντανακλά την τιμή και τον σεβασμό προς τα εθνικά σύμβολα, όπως απαιτεί η ελληνική νομοθεσία και οι παραδόσεις μας.

Η ελληνική σημαία, ως εθνικό σύμβολο, θα πρέπει πάντα να κυματίζει σε καλή κατάσταση, καθαρή και ακέραια. Ο σεβασμός προς τη σημαία αντανακλά τον σεβασμό προς την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Είναι λυπηρό για τον επισκέπτη και τον καθένα μας που θα βρεθεί στην περιοχή να αντικρίζει αυτήν την εικόνα. Οι αρμόδιοι θα πρέπει με ευλάβεια να ανταποκριθούν στα προβλεπόμενα και να υπάρξει μέριμνα για να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο.

Τι προβλέπεται για την σημαία από την Ελληνική Δημοκρατία

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η έπαρση της ελληνικής σημαίας ρυθμίζεται από συγκεκριμένους κανόνες για να διασφαλιστεί ο σεβασμός προς το εθνικό σύμβολο. Ακολουθούν οι βασικές προβλέψεις:

1. Ημέρες Υποχρεωτικής Έπαρσης:

Η έπαρση της ελληνικής σημαίας είναι υποχρεωτική στις εθνικές εορτές και επετείους, όπως:

  • 25η Μαρτίου (Εθνική Επέτειος)
  • 28η Οκτωβρίου (Επέτειος του ΟΧΙ)
  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (21η Νοεμβρίου)
  • Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου (1η Οκτωβρίου)

Σε αυτές τις ημέρες, η σημαία πρέπει να αναρτάται στα δημόσια κτίρια, στις έδρες των υπηρεσιών, στα σχολεία και σε άλλες κρατικές δομές. Επίσης, ενθαρρύνονται οι ιδιώτες να αναρτούν τη σημαία στις κατοικίες τους.

2. Ώρες Έπαρσης και Υποστολής:

  • Η σημαία υψώνεται κατά την ανατολή του ηλίου και υποστέλλεται κατά τη δύση του ηλίου.
  • Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε εθνικές γιορτές ή επετείους, η σημαία μπορεί να παραμένει υψωμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον είναι φωταγωγημένη.

3. Σωστή Διαχείριση της Σημαίας:

  • Η ελληνική σημαία πρέπει να είναι καθαρή και σε καλή κατάσταση. Η σημαία που είναι φθαρμένη ή αλλοιωμένη πρέπει να αποσυρθεί και να καταστραφεί με τρόπο που δείχνει σεβασμό (συνήθως με καύση, σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες).
  • Η σημαία δεν πρέπει να ακουμπά στο έδαφος και να τοποθετείται με τρόπο που να αποτρέπει την υποβάθμιση ή τον βανδαλισμό.

4. Απαγόρευση Κατάχρησης:

  • Απαγορεύεται η χρήση της σημαίας για εμπορικούς σκοπούς ή σε προϊόντα που μπορεί να θεωρηθεί ότι την προσβάλλουν.
  • Απαγορεύεται η δημόσια ασέβεια προς τη σημαία, όπως η καταστροφή ή ο βανδαλισμός της, πράξη που τιμωρείται από την ποινική νομοθεσία.

Αυτά τα μέτρα διασφαλίζουν ότι η ελληνική σημαία θα αντιμετωπίζεται πάντα με τον δέοντα σεβασμό ως εθνικό σύμβολο της χώρας.

Ακολουθούν νέες φωτογραφίες από το σηματωρείο Μουδαρίου και παρακάτω η σχετική νομοθεσία:

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × four =