Manolis Kalligeros

Talk of the town (το θέμα της πόλης όπως λέμε και στις Αλεξανδράδες), έγινε το editorial του Kythera News «Υπέρ Κυθηρίων». Ευμενή και πολλά τα σχόλια στην πλειοψηφία τους. Όλοι τασσόμαστε πρωτίστως υπέρ των γερόντων, υπέρ του γηροκομείου, υπέρ των Κυθηρίων. Μεγάλη συζήτηση όμως προκάλεσαν και οι προτάσεις μας για εκλογή στο ΔΣ του Τριφυλλείου και κατοίκων των Κυθήρων (κάτι που δεν ίσχυε έως τώρα), όπως και το αίτημα για περισσότερη διαφάνεια (χωρίς να αμφισβητείται επ’ ουδενί η ηθική ακεραιότητα αλλά και οι ικανότητες όσων έχουν την ευθύνη διαχείρισης τους).

Το Kythera News έλαβε και δημοσιεύει σχετική επιστολή που μας απέστειλε ο γνωστός συμπατριώτης μας κ. Μανώλης Καλλίγερος:

«Ιππόλυτε,

διάβασα με προσοχή την ανάρτησή σου «υπέρ Κυθηρίων» και θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Η ανάρτηση του φίλου και συνεργάτη στο Δ.Σ. του Τριφυλλείου Ι. Κασιμάτη για τα οικονομικά του Ιδρύματος απηχεί την πραγματικότητα και στην ουσία επαναλαμβάνει όσα κατά καιρούς επισημαίνονται στις ανακοινώσεις του Ιδρύματος, πρόσφατα δε στις αλλεπάλληλες ενημερώσεις εξ αιτίας των αιτιάσεων του Δήμου Αλίμου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των κατοίκων στη Μυρτιδιώτισσα Αλίμου πριν λίγο καιρό, διανεμήθηκε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο αναγνώσθηκε και από τον Πρόεδρο κ. Καλοκαιρινό και αναρτήθηκε, στη συνέχεια δε, ακολούθησαν  μία ανακοίνωση και ένα εξώδικο προς το Δήμο με όλες τις θέσεις του Ιδρύματος και τις λεπτομέρειες σχετικά με το Πνευματικό Κέντρο. Δεν έχεις παρά να ανατρέξεις στα παραπάνω. Παράλληλα, όποιος επιθυμεί μπορεί να ενημερωθεί, έπειτα από συνεννόηση, από μέλη του Δ.Σ. σχετικά με οποιοδήποτε θέμα έχει απορίες. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για σένα και σου υπενθυμίζω ότι κάτι ανάλογο έγινε πριν από λίγα χρόνια, όταν ο κ. Π. Μπαχτής ζήτησε ενημέρωση σε εκπομπή του στο ρ/φ Tsirigo FM, η οποία έγινε από τον πρόεδρο του Ιδρύματος και τον υπογράφοντα.

Όσον αφορά για την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος, αυτή καθρεπτίζεται με πλήρη συνέπεια, ακρίβεια και διαφάνεια στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις, που δημοσιεύονται και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του και ο καθένας μπορεί να έχει άνετη πρόσβαση. Πιθανώς να σου έχει διαφύγει, αλλά αν επιθυμείς να τις μελετήσεις και δεν τις έχεις πρόχειρες μπορείς να ζητήσεις να σου σταλούν και προσωπικά. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις συντάσσονται από λογιστές, ελέγχονται από ορκωτό Ελεγκτή και κατατίθενται στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Οι εντελώς άδικες επιθέσεις του Δημάρχου Αλίμου κατά το ΔΣ της 26/2/2024 με ευθεία επίθεση για δήθεν κακοδιαχείριση είχαν …προαπαντηθεί με την πρώτη ανακοίνωση του Ιδρύματος ότι είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε έλεγχος, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύ ευκολότερος δρόμος για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Πριν, λοιπόν, αναφερθείς στην ανάγκη διαφάνειας μάθε ότι ήδη παραβιάζεις ανοιχτές θύρες!

Αναφέρθηκες και στο καίριο ερώτημα, αν κινδυνεύει το Γηροκομείο από τη μη αξιοποίηση του Αλίμου. Μάθε, λοιπόν, ότι κανείς δεν μπορεί να γίνει προφήτης, και των «φρονίμων τα παιδιά» πρέπει να προλαμβάνουν αντί να θεραπεύουν. Αυτή, λοιπόν, η «κακοδιαχείριση» κατά τον κ. Κονδύλη και η πρόνοια του Δ.Σ. του Τριφυλλείου για απρόβλεπτα, κυριολεκτικά έσωσαν το Ίδρυμα στην οικονομική κρίση, όπως αναφέρει ο Ι. Κασιμάτης, καθώς είχε ληφθεί μέριμνα για απόθεμα ασφαλείας στο εξωτερικό και πέρασε σχετικά αλώβητα η κρίση, αλλά και η πανδημία με τη σημαντική μείωση των ενοικίων. Τα ενοίκια είναι μεν σταθερή σχετικά πηγή, ανελαστική όμως, ειδικά όταν έχεις πεπαλαιωμένα κτήρια με συνεχείς ανάγκες, μειωμένο ενδιαφέρον ενοικίασης και χαμηλών αποδόσεων.  Εκτός, τούτου, για να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος από ενδεχόμενη φυγή ενοικιαστών (εταιρειών, Δημοσίου κλπ) από προσοδοφόρα ακίνητα, που μένουν χωρίς ενδιαφερόμενο ενοικιαστή για πολύ καιρό, δόθηκε η λύση της αξιοποίησης και του Αλίμου, σύμφωνα και με τις προτροπές-επισημάνσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που ελέγχουν το ίδρυμα, αλλά και της εκπλήρωσης των όρων της δωρεάς. Αλίμονο αν περιμέναμε από τον κ. Κονδύλη να μας πει να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας. Απλά να ληφθεί υπ’ όψιν ότι όλα τα προς ενοικίαση ή πώληση ακίνητα αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα του Υπ. Οικονομικών έπειτα από εκτίμηση της αξίας  και του καθορισμού ενοίκιο/αξία. Αυτά δεν γίνονται με πρόχειρες κινήσεις, ούτε με τη μέθοδο του ..τελάλη, αλλά με βάση τους νόμους. Τώρα, για τα ακίνητα που αναφέρει ο κ. Δήμαρχος Αλίμου καλόν είναι πριν την προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων κι εδώ να μάθει όσα αναφέρονται παραπάνω και όσα ανέφερε ο κ. Κασιμάτης.

Και καταλήγω με όσα γράφεις με την πρόταση για «άνοιγμα» της εκλογής μελών και στα Κύθηρα. Δεν έχεις παρά να διαβάσεις τον Οργανισμό του Ιδρύματος, όπως αναφέρεται σε Π.Δ. και έχει δημοσιευθεί  πρόσφατα στο ΦΕΚ 2956/4.5.2023. Ποίοι και πώς εκλέγονται αναφέρεται λεπτομερώς και προς ενημέρωσή σου, καίτοι και αυτό έχει αναφερθεί σε παλαιότερες ανακοινώσεις, η εποπτεύουσα το ίδρυμα αρχή  απέρριψε αίτημα του Τριφυλλείου ήδη από το 1985  για εκλογή δύο μελών από τα Κύθηρα, λόγω των όρων κατά τη σύσταση του Ιδρύματος, οι οποίοι είχαν τεθεί από το διαθέτη! Φυσικά στις εκλογές μπορεί να καταθέσει αίτηση υποψηφιότητος οιοσδήποτε κατέχει τα υπό του Οργανισμού οριζόμενα προσόντα, όπως αυτά περιγράφονται στον προσφάτως εγκριθέντα οργανισμό και στο ΦΕΚ που αναφέρθηκε παραπάνω. Και για να μην κουράζεται κανείς να τα διαβάσει όλα αυτά και λέει μετά ότι δεν ενημερώθηκε, σας πληροφορούμε ότι ο νέος οργανισμός επιτρέπει και στους κατοίκους Κυθήρων να εκτίθενται υποψήφιοι, καθώς εν τω μεταξύ, με τη σύσταση των Περιφερειών, τα Κύθηρα υπάγονται σαφώς στα όρια της πρωτεύουσας.

Εν κατακλείδι. Όποιος θέλει να μάθει για το Ίδρυμα μπορεί ελεύθερα να το μάθει χωρίς να αφήνει υπαινιγμούς για διαφάνεια, έλλειψη ενημέρωσης και άλλες δικαιολογίες. Και, για το θέμα του Αλίμου, ο Δήμος έναν και μόνο τρόπο είχε και έχει να αποκτήσει την ιδιοκτησία. Να το απαλλοτριώσει, όπως ορθά επεσήμανε και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο κ. Γιούργας στις 24/2. Τα υπόλοιπα είναι για δημιουργία εντυπώσεων και αναφέρθηκαν και πάλι λίγες μέρες πριν. Το θέμα του Ιδρύματος και του Γηροκομείου, πάντως, δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης τύπου «Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός» και ποίος είναι υπέρ του Δήμου Αλίμου ή του Τριφυλλείου. Όσα γίνονται με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απειλές, πανό και κορώνες θα έχουν ένα και μόνο αποτέλεσμα. Τη διαιώνιση της παρούσης καταστάσεως, την πιθανότατη παραμονή του οικοπέδου ως έχει τώρα και την αποστέρηση πολύτιμων πόρων, χωρίς να ενοχλείται ουσιαστικά κανείς από έναν οικιστικό ιστό, όπως όλες οι οικίες γύρωθεν, όπως θα ήταν με την αξιοποίησή του. Το αν από όλα αυτά κινδυνεύσει και το Γηροκομείο μόνο ένας προφήτης  μπορεί να απαντήσει. Ο αγώνας του παρόντος ΔΣ θα είναι πάση θυσία να βρεθούν άλλες λύσεις, αλλά το κλίμα που έντεχνα καλλιεργείται με την όξυνση της καταστάσεως δυστυχώς μόνο προς αυτό δεν συντείνει. Επομένως, άξιοι του μισθού τους όσοι «πήραν τα όπλα» και συντάχθηκαν στον αγώνα να αποστερηθεί το Τριφύλλειο ένα σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο. Και με τα δικαστήρια που, μοιραία πλέον, θα ακολουθήσουν, σίγουρα θα έρθει η δικαίωση, γιατί Δικαιοσύνη υπάρχει και η ιδιοκτησία παραμένει πάντα βασικό δικαίωμα κάθε πολίτη, αλλά για όλα αυτά θα ασχοληθούν ασφαλώς τα …εγγόνια μας. Και ας αναλογισθούν όσοι χρειασθούν αυτό το ίδρυμα, στο οποίο πέρασαν τα τελευταία τους χρόνια γονείς, παππούδες και συγγενείς, πόσο κακό κάνουν τα πείσματα και οι σπορές ζιζανίων.

Φιλικά,

Ε. Π. ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ»

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 + 13 =