Σάβ, 31 Ιαν 2026
14.3 C
Cythera

Αυστραλία: Η χώρα ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ατμίσματος

Το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ατμίσματος, κατηγορώντας τη βιομηχανία καπνού ότι θέλει να κάνει τους εφήβους της την επόμενη «γενιά που θα είναι εθισμένη στη νικοτίνη».

Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία παρουσιάστηκε ως η σημαντικότερη που έχει αναλάβει η Αυστραλία κατά του καπνίσματος εδώ και μία δεκαετία, προβλέπει την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης, την αναστολή των εισαγωγών ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς ιατρική συνταγή και τον περιορισμό της νικοτίνης που περιέχουν. Στόχος είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να χρησιμοποιούνται μόνο για να βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Βάσει των νέων κανονισμών τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία και θα πρέπει να έχουν «φαρμακευτικού τύπου» πακέτο.

Η Αυστραλία διεξάγει εδώ και καιρό μια εθελοντική πολιτική εξάλειψης του καπνίσματος και το 2012 έγινε η πρώτη χώρα που επέβαλε το «ουδέτερο» πακέτο τσιγάρων, μια πρακτική που υιοθέτησαν στη συνέχεια αρκετές χώρες.

Εξαιτίας της υψηλής φορολογίας στις πωλήσεις καπνού το πακέτο των 25 τσιγάρων στην Αυστραλία κοστίζει περίπου 50 δολάρια (περίπου 30 ευρώ).

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ ανακοίνωσε εξάλλου αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις καπνού κατά 5% τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια η Καμπέρα δυσκολεύεται να περιορίσει την έκρηξη στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, κυρίως από τους νέους.

«Το άτμισμα έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα συμπεριφοράς στα λύκεια και εξαπλώνεται στα δημοτικά σχολεία», κατήγγειλε ο Μπάτλερ.

«Όπως με τον καπνό, οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες της βιομηχανίας πήραν ένα άλλο εθιστικό προϊόν, το τοποθέτησαν σε ελκυστικό πακέτο και του πρόσθεσαν αρώματα ώστε να δημιουργήσουν μια νέα γενιά εθισμένη στη νικοτίνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό ινστιτούτο υγείας και ευημερίας, η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών παγκοσμίως, όμως ο αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών που αρχίζουν να καπνίζουν έχει αυξηθεί.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

«Όλοι Μαζί, Κύθηρα – Αντικύθηρα» για ψήφισμα μειωμένου ΦΠΑ: Θετικό βήμα, η ευθύνη πλέον στην κυβέρνηση

Η παράταξη «Όλοι Μαζί, Κύθηρα – Αντικύθηρα» χαρακτηρίζει ως...

AQUA JEWEL: Τροποποιήσεις Δρομολογίων

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

AQUA JEWEL: Νέες τροποποιήσεις δρομολογίων

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

AQUA JEWEL: Ακύρωση δρομολογίου από Κύθηρα προς Κίσσαμο

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι σήμερα, Τρίτη 27/1, το...

Βάσω Μπόγρη: Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει παράνομες πρακτικές στον Δήμο Σαλαμίνας

Σοβαρά ευρήματα για τη λειτουργία του Δήμου Σαλαμίνας αποκαλύπτει,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img